Bu Kütüphanedeki Her Esya Atik Malzemelerden Yapildi

Kocaeli’nin Dilovasi ilçesinde çöpe atilacak malzemeler tek tek geri dönüstürülerek, kütüphane malzemeleri üretildi.

Bu Kütüphanedeki Her Esya Atik Malzemelerden Yapildi
Dilovasi Halk Egitim Merkezi’nde ‘Sifir Atik’ projesi çerçevesinde örnek bir çalismaya imza atildi. Ögretmenler ve kursiyerlerin is birliginde çöpe atilacak atik malzemeler toplanarak, bu malzemelerden yeni ürünler elde edildi. Araç lastiginden sehpa, sebze meyve kasalarindan raf yapilmasi gibi birçok atik malzeme kullanilarak üretilen esyalarla kütüphane kazandirildi. Yapilan çalismayla takdir toplayan kütüphane, özellikle çocuklarin ilgisini çekiyor.

"Hedefimiz atiklarin daha az dogaya atilmasi"

Sifir Atik projesine geri dönüsümle destek verdiklerini belirten Dilovasi Halk Egitim Merkezi Müdürü Salih Toltar, "Ögretmenlerimiz, idareci ve kursiyerlerimiz is birligi ile geri dönüsüm malzemelerini kullanarak bu kütüphaneyi ortaya çikardik. Amacimiz, burayi ilginç hale getirip, kisilerde okuma zevki ve kültürünü olusturmak. Ikinci hedefimiz ise yipranan ve yorulan dünyamizin kirlenen çevreden daha az etkilenmesini saglamak. Saglikli bir ortam için kütüphane olusturduk. Araba lastiginden sehpa yaptik. Sebze, meyve kasalarindan raflar olusturduk. Nalburda kullanilan çesitli ambalajlari da tamirat ve tadilattan geçirerek tasarimci ögretmenlerimiz ve ögrencilerimiz is birligiyle ortak akillarla böyle kitap okuma alanlari olusturduk. Örnegin atik metallerden, tahta parçalarindan rafli bir dolap olusturduk" dedi.



"Buradaki ürünleri tamamen disaridan toplayarak elde ettik"

Tüketimden çok üretime önem verdiklerini vurgulayan Halk Egitim Merkezi ögretmenlerinden Emine Feyza Çolakoglu ise "Yaptigimiz çalismalarla, toplumun algisini degistirmek istiyoruz. Tüketimden çok üretime önem verdigimizi, gelecek nesillere bir seyler birakmak istedigimizi göstermek istiyoruz. ’Çocuklara bunlari nasil empoze ederiz?, ’Nasil anlatiriz?’ sorularinin da somut bir çalismasi oldu. Buradaki ürünleri tamamen disaridan toplayarak elde ettik. Hatta kisilerin çöpe attigi, velilerin çöpe atmak istedigini düsündügü seyleri alip topladik. Daha sonrasinda bunlari degerlendirmek için ugrastik. Yaptigimiz çalisma sonrasinda buraya çocuklarimiz geldi ve bunlardan çok mutlu oldular. Hatta gördüklerine inanamadilar. Kimisi ’Bu benim atacak oldugum bir seydi’ dedi.

Bunun yeniden degerlenip, yeni bir ürüne çevrilmis olmasi onlari çok etkiledi" diye konustu.



"Egitimlerini verip bunlari kisilere göstermek istiyoruz"

Sifir Atik projesine devlet yetkililerinin çok önem verdigini ve destek sagladigini belirten Çolakoglu, "Su anda ülke genelinde Sifir Atik projesi sürdürülüyor. Biz bunun egitimlerini verip, kisilere göstermek istiyoruz. Bizim amacimiz, bir ürünü kullanilabilir hale getirip, geri dönüstürmek. Amacimiz tamamen buydu" seklinde konustu.



"Atiklardan çok güzel seyler yapmislar"

Atik malzemelerle olusturulan kütüphanenin çok güzel oldugunu söyleyen bir ögrenci de, "Atiklardan çok güzel seyler yapmislar. Atiklari çok güzel degerlendirmisler. Burayi çok sevdim. Annem evde yogurt kaplarindan saksi yapiyor. Ben de maden suyu içtigimde camlari biriktiriyorum, okula götürüyorum. Orada kiloya göre bize belgeler veriyorlar. Insanlarin çöpleri ve atiklari, atik kutularina atmalari lazim. Yere atmamalari lazim, dogayi korumalari lazim" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA