Yayla Ama Yüksekte Degil, Görenleri Sasirtiyor

Tokat’in Almus ilçesinde bulunan Harami Yaylasi ismi kadar cografi konumu ile dikkatini çekiyor.

Yayla Ama Yüksekte Degil, Görenleri Sasirtiyor
Tokat’a 35 kilometre uzaklikta, Yesilirmak Havzasi üzerinde bulunan Harami yaylasina ilgi her geçen yil daha da artiyor. Ismi ile dikkat çeken yayla konumu itibariyle de ilk defa gezmeye gidenleri sasirtiyor. Yayla beklenenin aksine yüksek kesimlerde degil Almus Baraj Gölü elektrik santralinin oldugu bölgede yer aliyor. Dar ve virajli yollardan geçerek yaylanin oldugu alana inenler mavi ile yesilin bütünlestigi manzarayla karsilasiyor. 832 rakimli yayla sehir hayatindan biraz olsun uzaklasmak isteyen vatandaslarin gözde mekanlari arasinda yer aliyor.

Rakim olarak en düsük yayla

Almus Belediye Baskani Bekir Özer, Harami Yaylasi barajimizin alt tarafinda kalan rakim olarak Almus’un en düsük yaylalarindan birisi oldugunu söyledi.

Yaylanin mavi ile yesilin iç içe olan görülmeye deger bir yer oldugunu belirten Baskan Özer, “Geçen sene çok asiri bir ragbet vardi. Bu sene de öyle olacagini düsünüyorum” dedi.



Ismini yol kesenlerden almis

Baskan Özer, yaylanin isminin nereden geldigini anlatarak, “Eskiden hayat nerede varmis? Su kenarlarinda varmis. Burada su oldugu için burada her zaman hayat olmus. Hiçbir zaman Almus bos kalmamis. Ve tabii yasam olunca burasi da cazibe merkezi geçis yollarindan bir tanesi imis. Eskiden bu bölgede haramiler varmis. Burasi dar bogaz oldugu için haramiler yol kesermis. Ismini oradan aliyor. Bizim yaylalarimiz hep dagin tepesinde olur. Burasi rakimi çok düsük. Çukurda olan bir yaylamiz” diye konustu.



Ilk defa gidenler saskinlik yasiyor

Isletme sahibi Çagri Oktar ise isminden dolayi yaylayi yüksek alanda beklerken saskinlik yasadigini ifade ederek, “Burasi oldukça rakim olarak oldukça asagida bir yer. Yaylamizin özelligi Yesilirmak’in dogusu oldugu için suyumuz yaz-kis 8 derece. 3 kilometrelik bir vadi içerisinde ye aliyor, rüzgarla havanin soguk olmasini sagliyor. Harami Yaylasi denildiginde kalintilar bekleyenlerde oluyor ama bu sekilde kalinti yok açikçasi” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA