Ögrenciler Bu Egitim Setleri Ile Sektöre Hazirlaniyor

Kocaeli Üniversitesi Havacilik ve Uzay Bilimleri Fakültesi ögrencileri, akademisyenlerin tasarlayip gelistirmis oldugu egitim setleriyle sektöre hazirlaniyor.

Ögrenciler Bu Egitim Setleri Ile Sektöre Hazirlaniyor
Üniversitelerdeki teori egitimin uygulamali egitime göre daha baskin olmasi ögrencilerin sektöre girmesini zorlastiriyor. Bunu göz önünde bulunduran Havacilik ve Uzay Bilimleri Fakültesi akademisyenleri, pandemi döneminde ögrencilere uygulamali olarak ders verilebilecek egitim setleri tasarladi. Uçak elektrik elektronik ve gövde motor alanini kapsayan bu egitim setlerinde ögrenciler gerçek günümüz uçaklarinin simüle edilmis halini görüyor. Iklimlendirme, basinçlandirma, hidrolik ve kalkis takimlarinin yer aldigi egitim setleri sektörden destek alinarak yapildi. Bu tür tasarimlara devam edeceklerini söyleyen akademisyenlerin amaci ise sektöre bilinçli ve tecrübeli eleman yetistirmek.

"Birçok okulda olmayan bir egitim seti"

Bu egitim setleri sayesinde gelismis bir uçagi uygulamali olarak anlatabildiklerini söyleyen Pratik Egitmen Onur Sati, birçok okulda böyle bir egitim setinin olmadigini söyledi.

Sati, "Gelismis günümüz uçaklarinda Airbus A 320 gibi bir uçagin bire bir ayni simülasyonunu burada gerçeklestiriyoruz. Ögrencilere belli basli sistemleri bu egitim sistemleri üzerinden anlatabiliyoruz. Iklimlendirme ve basinçlandirma egitim seti ile gelismis bir uçagi uygulamali olarak anlatabiliyoruz. Bu egitim setlerinin sayisinin artmasi daha da gelistirilmesi gerekiyor. Bu konuda da sektörle is birligi yapabilirsek bu isi daha ileri bir boyuta tasiyabiliriz. Bu sekilde daha deneyimli ve kaliteli ögrencileri sektöre sunabilecegimiz düsünüyorum. Birçok okulda olmayan bir egitim seti. Bu egitim seti okulumuzun çok kiymetli hocalari tarafindan gelistirilerek tasarlandi" dedi.



"Bu tür tasarimlara devam edecegiz"

20 sene özel bir havacilik sirketinde uçak teknisyeni olarak çalisan Prof Dr Mehmet Kaya, "Kendim bizzat uçaklardaki yakit sisteminin simüle eden bir egitim seti tasarladim. Bilimsel Arastirmalar Projesi çerçevesinde sektörde yaptirdik. Ikinci bir deney setimiz ise hidrolik ve inis takimlari deney setidir. Bu setlerle ögrencilerin uygulamali egitimlerini çok güzel bir sekilde gerçeklestirdik. Pnömatik sistem tasarimi yapildi. Uçak elektrik elektronik ve gövde motor kismina bakim personeli yetistiriyoruz. SHY- 147 belgesini de almak üzereyiz. (Onayli Hava Araci Bakim Egitim Kurulusu belgesi anlamina gelmektedir) Yakit ve hidrolik egitim setini, Cengiz Topel Deniz Hava Üst Komutanligi’nda görüp esinlenerek ve eksiklikleri gelistirerek tasarladik. Bu tür tasarimlara devam edecegiz. Sektöre bilinçli, tecrübeli eleman yetistirmek istiyoruz. Bu durum ögrencilerinde hosuna gidiyor çünkü ögrenciler somut bir sekilde ögrenmek istiyor" diye konustu.

Kaynak: İHA