Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Rize-Artvin Havalimani'nin Avrupa'da Baska Bir Örnegi De Yok'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Rize-Artvin Havalimani’nin 14 Mayis’ta düzenlenecek törenle hizmete girecegini belirterek “Rize-Artvin Havalimanimiz, Ordu-Giresun Havalimani’nin ardindan Türkiye’nin deniz üzerine dolgu yapilarak insa ettigi ikinci, dünyanin ise besinci havalimanidir. Avrupa’da baska bir örnegi de yok” dedi.

Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Rize-Artvin Havalimani'nin Avrupa'da Baska Bir Örnegi De Yok'
Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, insaatinda sona gelinen ve Ordu-Giresun Havalimani’nin ardindan deniz dolgusuna yapilacak Türkiye’deki 2. havalimani olma özelligine sahip olacak Rize-Artvin Havalimani projesinin insaatinda incelmelerde bulundu.

Rize-Artvin Havalimanin Avrupa’da baska bir örneginin olmadigini ifade eden Bakan Karaismailoglu "Havayolu halkin yolu oldu. Havayolu sektörü yatirimlarimiz 147 milyar TL’yi buldu. Türkiye’yi çagin ihtiyaçlarina cevap veren yeni havalimanlariyla tanistirdik. Mevcut havalimanlarini da tepeden tirnaga modernize ettik. 2003 yilinda aktif havalimani sayimiz yalnizca 26’ydi. Bugün ise 25 Mart’ta halkimizin hizmetine sundugumuz Tokat Havalimani ile 57 havalimanimiz var. Simdi de yeni bir hizmeti daha milletimizle bulusturmanin heyecanini tasiyoruz. 3 milyon metrekare alanda insa ettigimiz Rize-Artvin Havalimani’mizin açilisi ile bu sayiyi 58’e yükseltiyoruz. Rize-Artvin Havalimanimiz, Ordu-Giresun Havalimani’nin ardindan Türkiye’nin deniz üzerine dolgu yapilarak insa ettigi ikinci, dünyanin ise besinci havalimanidir. Avrupa’da baska bir örnegi de yok. Havalimanimizin pist, apron, taksi yolu ve tüm altyapi imalatlarini tamamladik. Nisan ayinin basindan itibaren de deneme uçuslari basladi.

45 metre genislik ve 3 bin metre uzunlugundaki pisti ile bölgenin havayolu ulasimi ihtiyaçlarini eksiksiz karsilayacak bir proje. Yilda 3 milyon yolcuya hizmet verebilecek. 32 bin metrekare Terminal Binasi ve diger destek binalari ile birlikte toplam 47 bin 133 metrekare kapali alani bulunan muazzam bir yapidan bahsediyoruz. Bölgenin kültürel ögelerinden izler tasiyan havalimaninda yöresel mimarinin yansitildigi terminal binasi ile 36 metre yüksekliginde, çay bardagi formundan esinlenilen kule de insa ettik. Gövdesi aydinlatilan kulemiz bölgenin siluetine ayri bir canlilik katacak. Teknik ve yapim özellikleri ile dünyada sayili örnekleri arasindaki Rize-Artvin Havalimanimizin peyzaj çalismalari için de önemli adimlar attik. 135 bin metrekareden fazla peyzaj alanina sahip havalimanimizin 49 bin metrekaresini, Karadeniz’in cografi özelliklerine uyumlu olan bin 453 agaçla yesillendirdik. Rize çayini tüm dünyaya tanitmak, çayin bahçeden bardaga kadar süren yolculugunu tüm yönleriyle anlatmak için bir de Çay Müzesi açiyoruz. Ayrica sanatsal objelerle de terminalimizi çok islevli bir bulusma merkezi hâline getirmeyi amaçliyoruz" dedi.



"Rize-Artvin Havalimani ile Rize ve Artvin illerinin dogal güzelliklerini dünya turizmine açilacak"

Rize-Artvin Havalimani ile Rize ve Artvin illerinin dogal güzelliklerini dünya turizmine açacagini sözlerine yansitan Karaismailoglu, "Dogu Karadeniz bölgemize Rize ve Artvin e yurt içi ve yurt disindan havayolu ile kesintisiz ulasim saglayacak. Bu da Rize ve Artvin illeri basta olmak üzere yörenin dogal güzelliklerini dünya turizmine açacak. Diger bir deyisle turizm potansiyelini dogru degerlendirerek ekonomimize katki sunacak. Cografi özellikleri nedeniyle karayolu ulasiminin güç oldugu Dogu Karadeniz bölgemizin ulasim ihtiyacini daha hizli ve konforlu bir sekilde saglayacak, Yurt içinden ve yurt disindan Dogu Karadeniz bölgesine ve Gürcistan’a gidecek yolcular için bir ulasim noktasi tesis edecek. Böylece hem bölge ülkeleri ile aramizdaki siyasi ve ekonomik iliskileri destekleyecek hem de sosyoekonomik ve sosyokültürel gelisime ivme kazandirarak, bölgenin yatirim potansiyelini artiracak. Havalimanimiz, yapim döneminde 56 farkli sektöre dogrudan veya dolayli olarak fayda sagladi ve faaliyet döneminde de saglamaya devam edecek. Yapim döneminde millî gelire etkisi 556 milyon dolar, Istihdama etkisi 28 bin 100 kisi, Üretime etkisi ise 1.2 milyar dolarin üzerindedir. Havalimani’mizi Türkiye’mizin de ötesinde, Karadeniz’e kiyisi olan tüm ülkelere ve Asya ile Avrupa arasindaki en önemli ticaret yollarindan olan ’Orta Koridor’a, kisacasi dünyanin hizmetine sunuyoruz. Bölgemizdeki karayolu ile yapilan yolcu ve yük tasimaciliginin bir bölümü de böylece hava yoluna kaydirilabilecek. Karayolu tasimaciliginin neden oldugu yakit tüketimi, yol bakim-onarim maliyetleri ile trafik kazalarinin da önüne geçilecek. Ayrica zamana bagli giderlerden tasarruf edilecek. Karayolu trafigi rahatlayacak. Bu da egzoz emisyon degerlerinde azalma saglayacak. Cennet Karadenizimize de ancak böylesi yakisirdi" seklinde konustu.



Açilis 14 Mayis’ta yapilacak

Iyidere Lojistik Merkezi’nin dolgu çalismalarinin da sürdügünü hatirlatan Bakan Karaismailoglu "100 bin araçlik Ro-Ro kapasitesi ile büyük tonajli gemilerin yeni adresi olacak Iyidere Lojistik Limani, yapimi devam eden dev bir projemizdir. Kafkas ülkeleri ve Orta Dogu ülkeleri arasindaki potansiyel trafikten kaynaklanacak kombine tasimacilik zincirinin aktarma merkezi olacak. Rize kazanacak, Karadeniz kazanacak, ülkemiz kazanacak. Sizlerin ve tüm Islam aleminin Ramazan Bayrami’ni tekrar kutluyorum, 14 Mayis’ta Rize-Artvin Havalimani’nin açilisinda bulusmak üzere” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA