Türkiye'nin Degisken Kalibreli Ilk Uzman Nisanci Tüfegi Açiklamasi 'KN-12'

Makine ve Kimya Endüstrisi A.S. (MKE) tarafindan Türk Silahli Kuvvetleri’nin ihtiyaç ve talepleri dogrultusunda gelistirilen, Türkiye’nin ara kalibre atis yapabilen ilk uzman nisanci tüfegi olma özelligine sahip KN-12, Mehmetçik’in gücüne güç katacak.

Türkiye'nin Degisken Kalibreli Ilk Uzman Nisanci Tüfegi Açiklamasi 'KN-12'
Makine ve Kimya Endüstrisi A.S. mühendisleri tarafindan tasarlanan ve gelistirilen KN-12 degisken kalibreli uzman nisanci tüfegi, üstün özellikleri ve kabiliyeti sayesinde Türk Silahli Kuvvetleri’nin etkin ve caydirici gücüne güç katacak. Degistirilebilir namlu yapisi sayesinde 7.62 mm ve 8.59 mm kalibrelerde atis yapabilen uzman nisanci tüfegi KN-12, modüler yapisi ile de personele kullanim kolayligi saglayacak. 7 kilo 200 gram agirliga ve yaklasik 1 metre uzunluga sahip olan tüfek, NATO standardi tüm kalifikasyon testlerini basariyla geçti. Haziran ayinda Kara Kuvvetleri Komutanligi’na da ilk parti teslimatlarinin gerçeklesmesi planlanan KN-12, Mehmetçik’in sahadaki etkin ve caydirici gücünü artiracak en önemli unsurlardan biri olacak.

Makine ve Kimya Endüstrisi A.S.’nin kapilarini açtigi Ihlas Haber Ajansi , Türkiye’de yerli ve milli imkanlar ile üretilen ilk degisken kalibreli uzman nisanci tüfegi olan KN-12’yi ilk kez görüntüledi.

“KN-12, Türk Silahli Kuvvetleri envanterine girecek olan ilk degisken kalibreli uzman nisanci tüfegi”

KN-12 degisken kalibreli uzman nisanci tüfeginin kendi alaninda en iyiler arasinda yer aldiginin altini çizen MKE AR-GE Direktörlügü Silah Takim Lideri Osman Yagbasan, “KN-12, Türk Silahli Kuvvetleri envanterine girecek olan ilk degisken kalibreli uzman nisanci tüfegi. Degisken kalibreli olusu sayesinde, 7.62 mm ve 8.59 mm kalibreleri 1 dakika içerisinde kullanici tarafindan kolaylikla degistirilebiliyor. Bin 200 metre etkili menzil alanina sahip. Modüler bir yapisi var ve dipçigi katlanabilir, kullanim kolayligi üst düzey olan bir keskin nisanci tüfegi. KN-12 degisken kalibreli uzman nisanci tüfegimizin agirligi 7 kilo 200 gram ve yaklasik bin 100 milimetre uzunluga sahip” ifadelerini kullandi.

“NATO standardi tüm kalifikasyon testlerini basariyla tamamladi”

MKE tarafindan üretilen tüm silahlarda oldugu gibi KN-12’nin de NATO standardi tüm kalifikasyon testlerini basariyla tamamladigini vurgulayan Yagbasan, “KN-12 degisken kalibreli uzman nisanci tüfegimiz de diger silahlarimizda oldugu gibi NATO standardi tüm kalifikasyon testlerini basariyla tamamladi. Yaklasik 6 aylik bir tasarim sürecinin ardindan gerçeklestirilen, kullanicinin da katilimiyla beraber yaptigimiz tüm kalifikasyon testlerini basariyla tamamlamis durumda. Mayis ayinin sonu gibi de ilk parti teslimatimizi Kara Kuvvetleri Komutanligi’na yaparak Türk Silahli Kuvvetleri envanterine kazandirmis olacagiz” seklinde konustu.



“Yaklasik bin 200 metre ve üzeri etkili menzile sahip”

KN-12’nin degisken kalibre özelligi ile Türkiye’de bu alanda üretilen ilk uzman nisanci tüfegi oldugunu belirten Yagbasan, “8.59 kalibre büyüdügü için 7.62 fisekten daha uzak mesafelere hassas atis yapma imkani sagliyor. Yaklasik bin 200 metre ve üzeri etkili menzile sahip. Etkili menzildeki dagilimi da 1 MOA, yani yaklasik 100 metrede 3 santimetrelik bir dagilima sahip. Türk Silahli Kuvvetleri envanterinde yerlilesme hamlesiyle beraber ilk defa böyle ürünler ortaya çikmaya basliyor. Biz de bu tarz ürünleri kendi askerimize kazandirdigimiz için gurur duyuyoruz. Türk Silahli Kuvvetleri envanterinde olsun, dünya literatüründeki diger silahlardan üstünlükleri var, kesinlikle daha olumsuz bir yöne sahip degil” diye konustu.

Kaynak: İHA