Yabanci Uyruklu Ögrenciler Bayrami Gaziantep Kültürüyle Yasadi

Gaziantep’te egitim gören Kongo, Gana, Cezayir, Hindistan, Pakistan gibi çok sayida ülkeden Müslüman ögrenciler Ramazan Bayramini Gaziantepli ailelerin evinde geçirdi. Bayrama Gaziantep gelenegi geregi yuvarlama yemegiyle baslayan ögrenciler, misafir olduklari evlerde Ramazan Bayramini Gaziantep kültürüyle yasadi.

Yabanci Uyruklu Ögrenciler Bayrami Gaziantep Kültürüyle Yasadi


Gaziantep Üniversitesi’nde egitim gören yabanci uyruklu Müslüman ögrenciler, Ramazan Bayrami’ni Ramazan ayi boyunca misafir olduklari evde Gaziantepli ailelerle birlikte karsiladi. Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Uluslararasi Ögrenci Ofisi ile Gaziantep Kent Konseyi ortakliginda düzenlenen proje çerçevesinde Gaziantepli ailelerle bulusan yabanci ögrenciler, Ramazan Bayrami’nin havasini misafir olduklari evlerde tatti. Ramazan ayi boyunca belirli araliklarla ailelerin iftar sofrasina oturan ögrenciler, Ramazan Bayrami’ni da kendi ailelerinden uzakta Gaziantepli ailelerin evinde geçirdi.

Bayrama yuvarlamayla basladilar

Gaziantep’te bayram sabahlarinin vazgeçilmez yemegi olan yuvarlama yemegi için tekrardan ailelere misafir olan ögrenciler Gaziantep’e has yuvarlama yemegini tatti. Yuvarlama’nin ardindan ögrencilere Gaziantep’e has kahke, kerebiç ve fistikli kurabiye ikram edilirken ögrenciler Ramazan Bayrami’ni Gaziantep geleneklerine göre kutladi.

Bu ögrencilerin belki 30 yil sonra bile Gaziantep’te yasadiklari bayrami anlatacaklarini söyleyen Kent Konseyi Tarih Komisyonu Baskani Tarihçi Yazar Asim Mihçioglu, “Birçok aileden güzel dönüsler oldu. Çocuklarin aileleri bizim Antepli aileleriyle tanismislar. Yani bu iliskiler devam edecek” dedi.



“Ramazan Bayraminda 200 ögrenci ailelere misafir oldu”

Gaziantep’te hisim, akraba ve komsunun disinda yabanci birilerinin sofrada oturmasinin evin bereketini arttirdigina inanildigini aktaran Mihçioglu, Gaziantep Kent Konseyi ve GAÜN olarak bu projeyi hazirladiklarini belirtti.

Kent Konseyi’nin diger komisyonlarinin da bu projeyi destekledigini ifade eden Mihçioglu, “Hem aileler hem de ögrenciler çok memnun oldu. Projeye yaklasik 200 ögrenci katildi.

Ramazan boyunca 150 ögrencimiz ailelere iftara gitti. Ramazan Bayraminda ailelere misafir olan ögrenci sayisi 200’e çikti. Herkes kendi durumuna göre iftarda 3-5 ögrenci misafir etti. Bu çocuklarin hepsi burada yurtta kaliyorlar. Bunlarin aile ortamina girip aile sofrasina oturmalari gerekiyor. Hele de memleketin o kadar uzaktayken iftarda yalniz kalmamalari lazim. Içlerinde Hindistan’dan, Pakistan’dan, Orta Asya’dan gelmis olanlar var” ifadelerine yer verdi.

“Ögrenciler sehrin kültürünü tanimali”

Bu ögrencilerin artik Türkiye’nin diasporasi olduguna dikkat çeken Mihçioglu, ögrencilerin okuduklari sehre aidiyet duyacaklarini vurguladi. Ögrencilerin sehirdeki aile yapisini, ev ortamini ve yemek kültürünü de ögrenmeleri gerektiginin altini çizen Mihçioglu, “Mesela biz Ramazan Bayramina yuvarlama yemegiyle baslariz. Bu bizim olmazsa olmazimizdir. Biz bugün onlara ikram ettik. Bu geleneklerimizi ögrenciler anlatmaliyiz. Çünkü memleketlerine döndüklerinde bizi anlatmalilar biz unutmamalilar. Bir seyi unutmamak için güzel hatiralarin olmali. Bu çocuklar belki 30 yil sonra bile bizi anlatacaklar. Birçok aileden güzel dönüsler oldu. Çocuklarin aileleri bizim Antepli aileleriyle tanismislar. Yani bu iliskiler devam edecek” diye konustu.



“Gittigim evdekiler bana annem gibi davrandi”

Proje çerçevesinde Mihçioglu’nun evine misafir olan Cezayirli yüksek lisans ögrencisi Sümeyye ise Gazianteplileri çok sevdigini ifade etti.

Iftar ve bayram ziyaretinin çok güzel geçtigini aktaran Sümeyye, “Annemi proje öncesinde bir gece arayip ‘3 yildir Türkiye’deyim. Bir aileye gitmedim. O duyguyu tatmadim’ demistim. Bu yil da nasibimde 3 aileye gitmek varmis. Çok güzel geçti. Gittigim evdekiler bana annem gibi davrandi. Annelik duygusunu hissettim. Gaziantep mutfagi gerçekten harika. Ramazan ayinda 3 kilo aldim. Yemekleri de güzeldi ama özellikle tatlilari daha güzeldi” dedi.

GAÜN’de Isletme bölümünde egitim gören Hindistanli Muhammed Faruk da, ailesinden uzak oldugu için yillardir aileyle iftar yapamadigini söyledi.

Bu yil Ramazan ayinda birkaç aileye gidip iftar yaptiklarini aktaran Faruk, yasadiklarinin çok güzel bir duygu oldugunu belirtti.

Kaynak: İHA