Uzmanlar Uyardi Açiklamasi 'Polen Alerjisi Olanlar Maske Ile Kendini Korumali'

Mardin Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Gögüs Hastaliklari Uzmani Doktor Ögretim Üyesi Mehmet Kabak, çalistigi yer nedeniyle alerjisi olup asiri derece polene maruz kalanlarin kendilerini maske ile korumasi gerektigini söyledi.

Uzmanlar Uyardi Açiklamasi 'Polen Alerjisi Olanlar Maske Ile Kendini Korumali'
Baharin gelmesiyle birlikte polen alerjisi ve astim sikâyetleri de artis gösterdi. Mardin Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Gögüs Hastaliklari Uzmani Doktor Ögretim Üyesi Mehmet Kabak, alerjisi olup asiri derece polene maruz kalanlari uyardi. Dünyada endemik olarak alerjik olan bazi bölgeler oldugunu bildiren Kabak, “Türkiye’de de alerjiye yatkin olan bazi bölgeler var. Özellikle tarimla ilgilenen Güneydogu Anadolu Bölgesi, Çukurova Bölgesi ve Trakya Bölgesi, bu tarz yerler tarimsal ürünlere bagli olarak alerjiye yatkin yerlerdir. Ayni zamanda bizim bölgemiz dolayisiyla Suriye ve Irak’a yakin oldugundan dolayi oralarda daha çok çöl iklimine bagli toz mevcut. Bu toza bagli da alerjiler mevcut. Onun için bizim bu bölge biraz daha bu konuda alerjiye yatkin bir bölgedir. Poliklinik yaptigimiz dönemlerde özellikle subat ayindan baslayip mart ve nisan aylarinda daha da siddetlenip haziranin sonlarina dogru bitip tekrarlanan bir alerjik versiyon dönemi var. Bayagi bir hasta bu konuda bize basvuruyor. Özellikle kimler basvuruyor? Mesela genetik olarak alerjiye yatkin olan bazi kisiler var alerjik bünyesi olan bu tamamen genetik bizimle alakali bir sey bir de maruziyet var. Yani hem genetik etkenler var hem de çevresel etkenler dedigimiz durumlar mevcut. Bu ikisi bir araya gelince alerji meydana geliyor. Nasil meydana geliyor? Alerjiye maruz olan seyler bizim vücudumuzda karsilasa karsilasa o alerji yapilari daha da arttirip semptomlar ortaya çikariyor” dedi.

Çogu insanin polen alerjisine maruz kaldigini belirten Kabak, “Çiçek açma dönemlerinde polenlerin çok sik oldugu, tozun en çok oldugu özellikle bizim bölgede Kiziltepe Ovasi’nda bugday, arpa gibi ürünler yetistiren kisiler de bunlarin sulamasinda çalisan ya da yanindan bile geçen kisiler de polene maruziyet oluyor. Bu maruziyet sonrasinda alerji semptomlari ortaya çikabiliyor. Bize de en sik bu aylarda bugday, arpa, mercimek poleni çok var. Özellikle sonbaharda misir ve zeytin var. Sonbaharda toza karsi alerjiler var. En sik karsilastigimiz ikinci olarak bunlarin semptomlari nelerdir? Özellikle gözde yasarma, burunda kasinti, burun ucunda kasinti, hapsirik ve burun akintisi seklinde gelen semptomlar var. Çok siddetlenirse öksürük gibi semptomlarla da gelebilir. Bogazda kasinti olabiliyor ya da vücudun herhangi bir yerinde, ellerde, ayaklarda kasinti ve kizarikliklar karsimiza çikabiliyorlar. Çok ilerlerse cigerlere indigi takdirde astima kadar yolu var” diye konustu.



“Bu tür yerlerde çalisanlar maske ile korunmali”

Bu dönemde ne yapilmasi gerektigi ile ilgili bilgi veren Kabak, “Özellikle bu tarz yerlerde çalisan tarlada, tozlu is yerlerinde ya da mevsimsel isçilerde ya da degisik ortamda bulunan kisiler bu dönemde maske ile kendilerini koruyabilirler. Koruyamayan kisiler semptomlari oldugunda muhakkak ilgili bransi hemen muayene olup ilaç da kullanabilirler. Özellikle kulak burun bogaz ve gögüs hastaliklari bir de dermatolojinin ilgilendigi branstir. Üçüne de gidebilirler. Üçünde de tedavi olabilirler. Eger öksürük ve nefes darligi da sikâyetleri eklenmisse bu hastanin da muhakkak gögüs hastaliklari uzmanina muayene olmasi gerekiyor. Aslinda alerji ile birlikte olma orani yüzde 40 civaridir. Her astim hastasinin 3 tanesinin ikisinde alerji mevcuttur. Çünkü birbirlerini tetikleyen faktörlerdir. Bu yüzden muhakkak bu konuda önlem almasi gerekmektedir. Alerjisi çok yüksek olan hassasiyeti olan insanlar var. Bunlar verilen tedaviye ragmen bazen iyilesemiyorlar. Bunun için ileri seviye tedaviler immun terapi seklinde tedavi çesitleri de var. Bunlar eriskin alerji uzmanlarindan ve çocuk alerji uzmanlarindan tedavi olabilirler” dedi.

Kaynak: İHA