Turus Kaya Mezarlari Temizleniyor

Adiyaman’da Roma ve Bizanslilar tarafindan kullanilan binlerce yillik Turus Kaya Mezarlarinin turizme kazandirilmasi için temizleme çalismalari basladi.

Turus Kaya Mezarlari Temizleniyor
Kommagene Canlandirma Projesi çerçevesinde geçtigimiz yil yaklasik 20 adet kaya mezarini temizleyen Adiyaman Müze Müdürlügü ekipleri, bu yil da ikinci etap çalismalarina basladi.

Turus (Kuyulu) Kaya Mezarlari temizleme çalismalarinin ardindan turizme kazandirilacak. Kommagene Canlandirma Projesi kaya mezarlarinin bulundugu yere karsilama merkezi yapildi. Birbirinden güzel ve essiz 60’a yakin kaya mezarinin bulundugu Turus Kaya Mezarlarinin içerisindeki tas ve toprak yiginlari temizleniyor. Yagmur sularinin mezarlara girmesini engellemek için üstte drenaj sistemi yapiliyor.

Tarihi eser ve ören yerlerinin çoklugu nedeniyle adete ‘açik hava müzesi’ konumunda olan Adiyaman’in önemli tarihi yapilarindan birisi olan Turus Kaya mezarlari her odasinda degisik mimari ve farkli kabartmalar, bezemeler, bukranyumlar nedeniyle farkini ortaya koyuyor. Kaya mezarlarin Roma ve Bizans döneminde kullanildigi biliniyor.

Adiyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, Turus’u turizme kazandirmak istediklerini belirterek, “Tharsa Antik Kenti, yani günümüz ismiyle Turus üç ana arkeolojik alana ayrilir. Bunlardan birisi Turus Büyük Höyük, Turus Küçük Höyük ve Roma dönemine tarihlenen nekropol alanidir. Suan ki kazi yaptigimiz alan Roma dönemine tarihlenen nekropol alanidir.

1999 yilinda Adiyaman Müzesinin bura da yapmis oldugu kazilarda yaklasik 15-20 kaya mezarin temizlendigi biliniyor. Bunun yaninda biz 2021 yilinda yaklasik 20 adet kaya mezari temizledik. Hala devam eden kazilar sonucunda 35 adet oda kaya mezarin temizligini bu yil yapmayi planliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA