Telefonun Atasi 120 Yil Sonra Görücüye Çikti

Eskisehir’de bir antikacida bulunan Amerika yapimi 120 yillik telefon, nostalji tutkunlarinin dikkatini çekiyor.

Telefonun Atasi 120 Yil Sonra Görücüye Çikti


Eskisehir’de antikacilik ile ugrasan 50 yasindaki Hakan Akin, yurt disindaki arkadaslarinin yardimiyla satin aldigi Amerika yapimi oldugu öne sürülen telefonu, nostalji meraklilari için antika pazarinda görücüye çikardi. Yaklasik 120 yillik olan ve kurulum olarak ilk icat edilen telefonla benzer mekanizmalara sahip olan ürün, görenlerin oldukça ilgini çekti. Ahize sistemine sahip olan telefonun kutusunun ise ahsaptan yapildigini belirten antikaci Akin, kutunun birlestirilme sürecinde kirlangiç geçme olarak bilinen yönteminin kullanildigini fark ettiklerini vurguladi.

“ILK ÇIKAN TELEFONLARDAN”

Satin aldigi kisiden ögrendigi kadariyla telefonun tarihinden bahseden Akin, “Amerikan mali, 1900’lerden kalma bir telefon. Ilk çikan telefonlardan. Ahizeli siteme sahip, ahsap bir telefon olarak yapilmis. Kirlangiç geçme adi verilen sistemle hazirlanmis, çok eski bir telefon. Nadir bir ürün olarak biliyor. Zaten antikanin belli bir fiyati yoktur çünkü her zaman bulunan bir sey degil. Genelde yurt disindan daha çok ürün geliyor. Bizim kültürümüzde telefon, hesap makinesi veya mekanik malzemeler az bulunuyor. Biz Türkler olarak devamli çiftçilik veya hayvancilik yapmisiz. Bu yüzden de bizim antikalarimiz az” dedi.



“1900 YILINA AIT BIR TELEFON”

Telefonun çok nadir bulunan bir ürün oldugunu dile getiren Akin, konuyla ilgili olarak sunlari söyledi:

“Bu telefonu görenler sasiriyor. Mesela biri gelir, ‘bu benim babamda da vardi’ der ama buna diyemez. Çünkü 1900 yilina ait bir telefon. Çok nadir, bulmak ve görmek gerçekten çok zor. Su an teknoloji çagindayiz ve herkesin cebinde telefon var. Bu ise telefonun atasi ve daha ötesi de yok.”

(Sevket Can Çikot - Abdullah Güçlü - IHA)
Kaynak: İHA