Suriye'ye 6.5 Milyar Euroluk Insani Destek

AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Suriye’deki savas magdurlarina 6.5 milyar euroluk destek verilecegini söyledi.

Suriye'ye 6.5 Milyar Euroluk Insani Destek
Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Baskani, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Müstesari Steven de Wilde ile birlikte Kuzey-Bati Suriye’ye BM sinir ötesi yardim yetkisinin yenilenmesi amaciyla yapilacak, yaklasan Güvenlik Konseyi oylamasi öncesinde BM Yardim Aktarma Merkezi’ni ziyaret etti.

Insani Yardim Koordinasyon Ofisi (OCHA) Türkiye Ülke Direktörü Sanjana Quazi ziyarette, sinirin öte tarafinda destege ihtiyaci olan insanlar bulundugunu belirterek, "BM olarak geride biraktigimiz yilda Suriye sinirindan 400 kadar yardim tiri Suriye’nin kuzeyine geçti ve milyonlarca Suriyeliye ulasti. BM tarafindan saglanmakta olan bu sinir ötesi yardimlarin süresinin uzatilmasinda olusabilecek bir sorunun ülkenin kuzeyine yönelik olarak saglanan yardimlari aksatacak ve bunun neticesinde aslinda önlenebilir ölümler meydana gelebilecektir. Bundan dolayi biz Güvenlik Konseyine Temmuz ayinda bu karari tekrar onaylamasina ve yenilemesine destek vermesini bekliyoruz" dedi.

2011 yilindan bu yana Avrupa Birligi’ne üye ülkelerin Suriye’deki krize yönelik olarak saglanan insani yardim ve diger yardimlar çerçevesinde, 27 milyar euroluk bir destek verildigini söyleyen Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Suriye’ye ve komsu ülkelere. Geçtigimiz haftalarda düzenlenen Suriye Konferansi’nda yeniden bir 6.5 milyar euroluk destek sözü verildi ve bu 6.5 milyar euroluk destegin 4 milyar eurosundan fazlasi Avrupa Birligi tarafindan gelecek olan destekleri kapsiyor. Bu insani desteklerin büyük bir kismi Suriye’deki operasyonlara, yani yapilmakta olan çalismalara yönelik olarak saglaniyor. Ayni zamanda Idlib’de ve Suriye’nin kuzeybatisindaki çalismalara yönelik veriliyor” diye konustu.

Suriye’ye gitmekte olan yardimlarin 3’te 1’inin buradan geçtigini belirten Landrut, son 8 yilda 50 bin kamyon insani yardim tasindigini ve bunun gerçekten çok önemli oldugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA