SGK Il Müdürü Senel Açiklamasi 'Ülkemiz Genel Saglik Sigortasi Sayesinde Salginda Dünyaya Örnek Oldu'

SGK Amasya Il Müdürü Nurcan Yurt Senel, “Türkiye olarak ne kadar güçlü oldugumuzu salgin döneminde tüm dünyaya gösterdik. Ülkemiz bu sikintili günlerde saglam temeller üzerine insa edilen Genel Saglik Sigortasi sistemimiz sayesinde tüm dünyaya örnek oldu” dedi.

SGK Il Müdürü Senel Açiklamasi 'Ülkemiz Genel Saglik Sigortasi Sayesinde Salginda Dünyaya Örnek Oldu'
Korona virüs (Kovid-19) salgini döneminde hiçbir vatandasin magdur olmamasi ve hizmetlerin aksamamasi için il müdürlüklerinde tüm çalisma arkadaslarinin mesai mevhumu gözetmeksizin çalistiklarini hatirlatan Nurcan Yurt Senel, “Salgin sürecinde hiçbir vatandasimiz sagliktan faydalanamama, tedavi olamama ya da ilaç alamama gibi bir sorunla karsilasmadi” diye konustu.

Sosyal Güvenlik Haftasi dolayiyla yaptigi açiklamada 2002 yilinda yüzde 70 olan Genel Saglik Sigortasinin bugün yüzde 99,5’e ulastigina deginen il müdürü Senel, “2016 yilinda yapilan düzenlenme ile Genel Saglik Sigortasi primi tek kaleme indirildi. Geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kisilerin ödemesi gereken prim tutari 2022 yili için 150,12 TL’dir. Bu kisiler aylik olarak ödeyebilecekleri bu cüzi tutarla hem kendileri hem de bakmakla yükümlü olduklari esleri, çocuklari ile anne ve babalari saglik güvencesine sahip olmasalar bile GSS bünyesinde olup saglik hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkina sahip oluyorlar” seklinde konustu.

Hafta içerisinde bu yilin ana temasi olan kayit disi istihdamla mücadele konusuna deginilecegini ve toplumun tüm kesimlerinde sigortali çalismaya destek verilmesi konusunda farkindalik olusturmak istediklerini vurgulayan Senel, “Kayit disi istihdamin genislemesi, bir taraftan çalisanlarin güvencesiz kalmasina yol açarken diger taraftan da kayitli istihdam aleyhinde haksiz rekabete yol açmaktadir. Sosyal Güvenlik Reformunun hayata geçmesi ile birlikte atilan önemli adimlardan bir tanesi de kayitli istihdamin özendirilmesi ve bu bilincin arttirilmasina yönelik çalismalarin önem kazanmasidir. Cezanin yerini tesvikin, denetimin yerini rehberligin aldigi bir anlayisi hayata geçirmeye çalistik ve bilinçlendirme, farkindalik, etkin rehberlik ve denetim faaliyetlerine öncelik vererek bu süreçte yüzde 50’lerde olan kayit disi istihdam orani bugün yüzde 30’lara kadar düsmüstür” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA