Izmir'de Sanayi Ve Teknoloji Isbirligi Toplantisi

Izmir Sanayi ve Teknoloji Isbirligi Kurulu (SANTEK) toplantisi Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede’nin katilimiyla gerçeklestirildi. ‘Yapay zeka’ temali toplantida, Izmir’in bilisim ve inovasyon alanindaki yetkinligi degerlendirildi.

Izmir'de Sanayi Ve Teknoloji Isbirligi Toplantisi
Sanayi ve Teknoloji Bakanligi himayesinde, Izmir Sanayi ve Teknoloji Il Müdürlügü tarafindan, Izmir Sanayi ve Teknoloji Is Birligi Kurulu toplantisi düzenlendi.

16 17 Mayis tarihleri arasinda IZQ Girisimcilik ve Inovasyon Merkezinde devam edecek ‘yapay zeka’ temali etkinligin açilis programina Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede, Izmir Sanayi ve Teknoloji Il Müdürü Engin Bisar, Ege Bölgesi Sanayi Odasi (EBSO) Yönetim Kurulu Baskani Ender Yorgancilar, Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (IYTE) Rektörü Yusuf Baran, Izmir Ticaret Odasi (IZTO) Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Emre Kizilgünesler ve üniversite temsilcileri katildi.

Toplantida yaptigi konusmada bütün sektörlerin birbiriyle uyum içinde çalismaya gayret ettiginin altini çizen Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, “Izmir; sanayi, ticaret, turizm, tarim gibi her alanda iddiasi olan bir il. Her alanda Türkiye gelisti, Izmir de gelisti ancak bir alanda Izmir Türkiye’den daha hizli gelisiyor. Bu alan bilisim ve inovasyondur. Bu alanda Izmir Türkiye’nin önünde gidiyor. Hazir ortaya çikmis kapasiteyi ivmelendirecek çalismalar yapmak gerekiyor” dedi.

Izmir’in hem kurulan sirketler hem de kente yerlesen beyaz yakalilar baglaminda Türkiye’nin önünde oldugunu belirten Vali Kösger, “Bu Izmir’de bir habitat olustugunu gösteren bir sey. Izmir’in yarisacagi Kayseri, Ankara, Istanbul degil, Barcelona, Los Angeles, Berlin’dir. Izmir olusturacagimiz yeni iklimle hem ülkeden hem de dünyadan en iddiali beyinleri buraya çekmelidir. Izmir’de 4 teknoparkimiz var. 2’sinin hazirlik çalismalari devam ediyor. ‘Daragaci’ dedigimiz bölgeyi de bir teknoloji serbest bölgesi haline getirmekle ilgili fizibilite çalismalari devam ediyor. Izmir’in Türkiye’nin teknoloji baskenti olacak çalismalari yürütmemiz lazim. Konvansiyonel sektörü de unutmamak lazim. Pandemi bize üretim sektörünü de ihmal etmememiz gerektigini gösterdi. Tarimin ihmal edilmeyecek bir sektör oldugunu 2 yilda yasayarak gördük. Bunlari teknoloji, inovasyon ve yenilikle bulusturup bir üst segmente tasiyacagiz. Dünyanin neredeyse kan gölüne döndügü ortamda ayaklarinin üzerinde dirayetli bir devletimiz olmasa biz bunlarin hiçbirini yapamayiz. Biz birlik beraberlik içinde çalismaya devam edecegiz” diye konustu.



“Teknoloji, sürekli bir yenilikçi yaklasim gerektirmektedir”

Kendisinin bir sanayici oldugunu belirten Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede ise “Otomotiv endüstrisinin press hatlari ve onlarla ilgili donanim ve transfer hatlari yapan bir kurum olarak bu konu 50 yildir istirak ettigimiz alanlarin basinda geliyor. Sanayilesmenin ana etkenleri bilim, teknoloji ve ekonomidir. Teknoloji, sürekli bir yenilikçi yaklasim gerektirmektedir. Yenilikçi bilimin üreticisi olan üniversiteler ile sanayi sektörünün bakanligimiz koordinasyonunda bir araya gelmeleri ve ortak bir dogrultusunda hareket etmeleri önem arz etmektedir. Bilim ve sanayiyi bir araya getiren isbirligi mekanizmalari geçmiste oldugu gibi bugün de yürütülmektedir. Bakanligimiz tasra teskilatini olusturan 81 ilin sanayi ve teknoloji müdürlüklerinin merkezinde yer aldigi SANTEK bu amaçla olusturulmustur. Bilimsel ve teknolojik çalismalarin katma degere dönüstürülecegine inandigimiz SANTEK çalismalari çerçevesinde AR-GE ve inovasyon kapasitesinin gelistirilmesi, AR-GE ve inovasyon destekleri hakkinda kamunun bilgilendirilmesi, çalisma planlarinin hazirlanarak takibinin gerçeklestirilmesi saglanacaktir” dedi.



“Bu dönem hiz dönemi”

Tesis yapmanin sadece mekanik üretimle, sadece yazilimla da bitmedigini ifade eden Büyükdede, “Bugün mekanik üretimler de yazilimin bir parçasi haline geldi. Artik mekanik dizaynlari yapabilmek çok kolaylasti. Taleplere çok daha hizli cevap verebilir hale geldik. Bu dönem hiz dönemi. Donanimin kaç saniyede ürünü masaya koymasi gerekiyor? Bugün zamana karsi yaris var. Dünya birbiriyle kavga ediyor. Bu kavgada çok kaliteli materyal kullanabilen, hidrolik teknolojisinde ileri gitmis olanlar kazanacak. Öbürleri silinecek. Biz bilisim vadileri kuruyoruz, AR-GE merkezlerini destekliyoruz. Türkiye çok iyi bir üretim merkezi haline geldi. Bu konuda üniversitelerimiz de yapisal bir degisim dönemine girdiler. Kendilerini yeniliyorlar. Yenileyemezlerse eriyecekler. Yeni dünyaya adapte olanlar ayakta kalacak. Bu devrimin önemli unsurlarindan biri de yapay zeka. Yapay zeka, ulasim, haberlesme gibi hayatimizin pek çok alaninda yer almaktadir. Yapay zeka ekonomik büyüme konusunda is yapis sekillerini hizla degistirdigi için, hizla toplumsal faydaya çevrilmesi önemli yaklasimlardan biri olacak. Yapay zekanin önümüzdeki 5 yil içerisinde tüm yazilimlari domine etmesi beklenmektedir” ifadelerini kullandi.

Yeni çagin en önemli ham maddesinin veri olduguna vurgu yapan Büyükdede, “Bazi arastirmalar 10 yil içerisinde yapay zeka basta olmak üzere yikici teknolojiler eliyle gelistirilecek dönüsüm neticesinde halihazirda 30 milyonluk toplam istihdamin 8 milyon kadarinin insan gücüyle yapilamayacak islerden olusacagini, daha fazla is alaninin dijital etkinlik sahibi bireyler tarafindan doldurulacagini göstermektedir. Yeni çagin en önemli hammaddesi veri ve veriye dayali bütün akilli sistemlerin temelinin yapay zeka oldugundan hareketle, ulusal yapay zeka stratejisi ve milli teknoloji hamlesi kalkinma hedefleri dogrultusunda sanayi üretiminden sosyal uygulamalara kadar yasamin her alaninda yapay zeka teknolojilerinden yararlanilmasi öncelikli hedeflerimiz arasinda bulunmaktadir. Yürütülen uluslararasi çalismalarda aktif bir sekilde katilim saglamayi hedeflemekteyiz. Uluslararasi düzeyde yürütülen mevzuat ve standardizasyon çalismalari ile ülkemizin çikarlarinin korunmasi büyük önem arz etmektedir. Yüksek yasam standartlari ve genis çapli üretim olanaklari ile rekabet üstünlügüne sahip Izmir’imiz, yerli ve yabanci yatirimcilara ideal bir yatirim ortami sunmaktadir” dedi.



“Yapay zeka özel bir öneme sahip”

IZTO Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Emre Kizilgünesler de bilgiye sahip olan bireyin girisimci ise yeni ekonominin temeli haline geldigini söyleyerek, “Yapay zeka özel bir öneme sahip. Insanoglu, insansiz sistemlerin yaygin olarak kullanildigi bir dünyaya dogru yol aliyor. Yapay zeka, insanlar gibi akilli ve bagimsiz sistemler olusturmaya baslar” diye konustu.

Konusmalarin ardindan, Büyükdede’ye günün anisina bir hediye takdim edildi.
Kaynak: İHA