Görme Engellilere Umut Olan Mitat Enç'in Hayati Kaleme Alindi

Mitat Enç, genç yasta gözlerini kaybetmesine ragmen yilginlik emaresi göstermeden hayatina devam eden ve yasadigi dönemde görme engellilere umut olan yazar Mitat Enç’in hayat hikayesi Çelebi Dergisi’ne konu oldu.

Görme Engellilere Umut Olan Mitat Enç'in Hayati Kaleme Alindi
Mitat Enç’in her yönüyle degerlendirildigi ‘’Kelimeleri Memleket Kadar Büyük: Mitat Enç’’ dosya derginin 7. sayisinda yayimladi. Yazarligini yani sira Doçen Doktor ve Pdegog unvanlari da bulunan Mithat Enç’in hayati Tarih Kültür ve düsünce dergisi olan Çelebi’de her yönüyle ele alindi. 211 sayfalik dergide, Mithat Enç hakkindaki 23 yazardan yapilan alintilarin yani sira ailesi ve arastirmacilarin da verdigi bilgiler de yer aldi. Çelebi Dergisi Genel Yayin Yönetmeni Ahmet Sahin 7. sayi hakkinda su açiklamalarda bulundu: “Dergimiz büyük bir heyecanla üçüncü yasini kutlamaya hazirlaniyor. Üçüncü yilimizdan geriye baktigimizda ortaya koymaya muvaffak oldugumuz dosya konulari, dergimizin asil söz sahipleri olan kiymetli okuyuculari tarafindan büyük bir teveccüh ile karsilandi. Biz de bu teveccüh karsisinda rehâvete kapilmadan Türk tarihi, kültürü ve düsüncesine dair temel konu ve sahsiyetleri tüm yönleriyle, derinlemesine ve titizlikle ele almaya gayret ettik. Ilk günkü heyecandan bir nebze kaybetmeden çalismaya devam ettik. Bu hissiyatin verdigi sevk neticesinde elinizde bulunan Kelimeleri Memleket Kadar Büyük: Mitat Enç dosya konusu üzerine yogunlasarak teveccühe mazhar olmaya çalistik. Bu düsünce ve hissiyatla 2022 yilinin ilk dosya konusunu Mitat Enç olarak belirledik. Mitat Enç, genç yasta gözlerini kaybetmesine ragmen yilginlik emaresi göstermeden hayatina devam etmis örnek bir sahsiyettir. Zorlu bir hayata kapi aralayan göz kaybini da dahil ederek Mitat Enç’e baktigimizda iki unsurun hayat yolculugunun merkezinde oldugunu görürüz: mücadele ve azim. Yayinladigimiz bu dosya konusunda özellikle bu iki unsur çerçevesinde Mitat Enç’i yansitmaya çalistik. Kelimeleri Memleket Kadar Büyük: Mitat Enç dosya konulu çalismamiz bu çerçeve dogrultusunda olustu. Konunun uzmani olan, ilgi duyan birbirinden kiymetli arastirmacilar belirlenen konu basliklari dâhilinde çalismalarini teveccüh göstererek hazirladilar. Ayni zamanda sayi hazirlanirken Mitat Enç’in ailesi ile de yakin temasta bulunduk. Ailesi çalismamiza yakin ilgi gösterdi. Mitat Bey’in oglu Sinan Enç ile“Baba” Mitat Enç Üzerine kiymetli bir söylesi gerçeklestirdik. Kizi Zeynep Enç-SinkilHanimefendi, “Babam” Mitat Enç; torunu Selim Sinkil ise Dedem Mitat Enç baslikliyazilari ile Mitat Enç’i, bu sayi için, anlattilar. Yegeni Prof. Dr. Aysegül Ataman, MitatEnç’in Akademik Çalismalarini kronolojik olarakele alan yazisi ile sayimiza katki sundu.

Dosya konumuzun ilk yazisi Mitat Enç’e ait. Ardindan Mitat Enç ile 1941 yilindaBugün gazetesinde yapilan bir röportaj ve Ahmet Emin Yalman’in Mitat Enç’i Müjdeleyen Yazisi gelmektedir. Bu röportajile yazinin Enç’in adini duyurdugu yillara tekabül etmesi açisindan önemlidir. Bu önemli kayitlara ulasmamizi saglayan ve ayrica Mitat Enç IçinKisa Bir Biyografi Denemesi yazisiyla katki sunan Dr. Necati Tonga’ya tesekkür ederiz. Mitat Enç’in Türk edebiyatinda yer edinmesini saglayan güçlü anlatisi Uzun Çarsinin Ululari, dosya konumuzda genis yer buldu. Yasar Vural, Uzun Çarsinin Ululari’nda Mizah; Veysel Altuntas, Mitat Enç Öykülerinde Bir Sehrin Kodlari yazilariyla Mitat Enç’in edebi dünyasinin kapisini aralamaya çalistilar. Haluk Dogan, Uzun Çarsinin Ubermenschleri baslikli yazisinda Mitat Enç’in karakterlerini Friedrich Nietzsche’nin üstinsan kavrami ile tahlil etme denemesinde bulundu. Ibrahim Alisinanoglu, Gaziantep’te ticaretin nabzinin attigi ve Enç’in çocuklugunu geçirdigi Uzun Çarsi’nin sehir için öneminden bahsetti. Yine Gaziantep kültürü arastirmalarinin önde gelen isimlerinden Mustafa Güzelhan’in, önemine binaen tekrar yayinladigimiz, Uzun Çarsi ve Civarini degerlendirdigi 1965tarihli yazisi Uzun Çarsinin Ululari’nin tasvirine yardimci olmasi bakimindan kiymete degerdir. Mitat Enç hakkinda ilk biyografi kitabini kaleme alan Resit Göngör Kalkan, MitatEnç’in Insanlarini Sehre Sunulan Ask Buketi basligi altinda derinlemesine tahlil etti.Mitat Enç’in hayatinin dönüm noktalarini ve düsüncelerini aktardigi BitmeyenGece baslikliotobiyografisini Bir Yasam Övgüsü Olarak“Bitmeyen Gece” basligi altinda Muhammet Erdevir tümyönleriyle inceledi. Mitat Enç’in yeniden gündeme tasinmasi için önemini vurgulayan Mehmet SabriGenç, Yirminci Asrin Sahidi: Mitat Enç;Enç’in üç basyapitinin yayin serüvenini anlatan Ömer FarukSerifoglu, “Hiçbir Antepli,Uzun Çarsinin Ululari’ni okumadan Antepliyim dememeli!”; GülsünNakiboglu, MitatEnç’in Edebî Eserlerinde Ilaç, Eczane, Eczaci ve Eczacilik Uygulamalari baslikliyazilari; Zafer Saraç, Enç’in Selâmlik Sohbetleri kitabinin bir degerlendirmesini yaptigiyazi ile dosya konumuza katki sundular. Tayfun Haykir, Prof. Dr. Nâzim H. Polat ile Mitat Enç’in edip, bilim insanive aydin vasiflari yönüyle degerlendirildigi kiymetli bir röportaj gerçeklestirdi.

Prof. Dr. Nusret Çam, Gaziantep Tetkikleri bölümümüz için Alparslan’in Komutani Tugtegin Bey IsmiAntep Için Ne Ifade Eder? baslikli önemli bir yazi kaleme aldi.

Kelimeleri Memleket Kadar Büyük: Mitat Enç sayimizi ve diger sayilarimizi sosyal medyada belirttigimiz satis noktalarindan edinerek bize destek olabilirsiniz. Ayrica 0530 371 86 99 ve 0534 715 26 75 irtibat numaralarindan bize ulasabilirsiniz.”
Kaynak: İHA