Dünyada Her Yil 17 Milyon Kisiden 6 Milyonu Bu Hastaliktan Ölüyor

Diyarbakir Memorial Hastanesi’nde görevli Girisimsel Radyoloji doktoru Mehmet Kolu, her yil dünyada yaklasik olarak 17 milyon kisinin inme geçirdigini ve bunun 6 milyonunun hayatini kaybettigini söyledi.

Dünyada Her Yil 17 Milyon Kisiden 6 Milyonu Bu Hastaliktan Ölüyor
Girisimsel Radyoloji doktoru Mehmet Kolu, inmenin dünyada saglik açisindan çok ciddi bir problem oldugunu degerlendirdi. Her yil dünyada yaklasik olarak 17 milyon kisinin inme geçirdigini belirten Dr. Kolu, bunlardan 6 milyon kisinin hayatini kaybettigini söyledi.

Istatistik veri paylasan Dr. Kolu, “Her dakika dünyada bir kisi inme geçiriyor. Her 6 insandan biri ömrü boyunca mutlaka küçük veya büyük bir inme atagi geçiriyor. Sik görülen, ölümcül ve yüksek oranda sakatlik riski olan bir hastalik diyebiliriz. 2014 yillarina kadar bu hastalarda neredeyse elimizdeki tek seçenek bazi pihti eritici damardan uygulanan ilaçlardi. Ama daha sonra Trombektomi dedigimiz kasik damarindan girip pihtiyi çikarma hem dünyada hem de Türkiye’de çok yaygin, sik kullanilmaya basladi ve hastalar su anda bu tedaviden çok fayda görmekte” dedi.



Ilk 6 saati geçip yapilan islem fayda saglamiyor

Kendilerinin de bu islemi sik yaptiklarini aktaran Dr. Kolu, “Beyin dokusu genelde ilk 6 saatte kadar bu beyin damar tikanikliklarinda dayanabilmekte. Ama 6 saatten sonra yapilan çalismalarda damarin besledigi alanda tamamen ölü bir doku meydana gelmekte. 6 saati geçtikten sonra yapilan islemlerde hepsini degil ama genelde belli bir fayda saglayamiyoruz. O yüzden bu hastalarin hizlica taninmasi ve bu sekilde islemler yapilan merkezlere yönlendirilmesi veya hastalarin kendilerinin basvurmasi çok önemli olmakta. Inme dedigimiz beyin damarinin tikanmasidir. Herhangi bir damarin tikanmasi ve damarin beyni besledigi bölgeye göre sikâyetler ortaya çikmasi. Bunlar genelde bir tarafta felçlik oluyor. Yüzün bir yarisinda kayma oluyor. Konusmada, anlamada bozukluk oluyor. Bilinç kaybi yasanabiliyor bu hastalarda. Hatta bu hastalarin bazilari koma haline girebiliyor. Görme bozukluklarina sebep olabiliyor. Altinda yatan temel sebepte büyük oranda seker hastaligi. Tansiyon, kalp hastaligi. Yüksek kolesterol, obezite, hareketsiz yasam gibi sebepler inmenin en önemli sebepleri arasinda sayabiliriz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA