Diz Protezi Ameliyati Ardindan Fizik Tedavi Alinmasi Gerekebilir

Eskisehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Tip Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. R. Berrin Akpinar, diz protezi sonrasinda uygulanan rehabilitasyon islemleri hakkinda “Iki veya üç hafta sonra 90 derece diz bükme açisi yakalanamamissa fizik tedavi ve rehabilitasyon önerilecektir” dedi.

Diz Protezi Ameliyati Ardindan Fizik Tedavi Alinmasi Gerekebilir
Diz protezi ameliyatinin; çesitli nedenlerden dolayi diz eklemi hasar görmüs olan hastalarda, hasarli eklemin yapay bir eklemle degistirilmesini içerdigini belirten Uzm. Dr. Berrin Akpinar, tüm ortopedik ameliyatlarda oldugu gibi diz protezi operasyonunun da basarisini arttirmak için rehabilitasyona operasyondan önce baslamanin çok önemli olduguna dikkat çekti. Bu sekilde operasyon sonrasi rehabilitasyonun kolaylastigini, hastanin iyilesmesinin ve günlük yasam aktivitelerinde bagimsizlik kazanmasinin hizlandigini belirten Akpinar, “ Bunun için öncelikle dizin uygun pozisyonlanmasi ögretilir. Kisalmis veya gerilmis kaslara yönelik germe egzersizleri, uyluk çevresi kaslarina yönelik kuvvetlendirme egzersizleri ile ameliyat sonrasi rehabilitasyon programina uyum saglanir” dedi.



Ameliyat sonrasi süreç önemli

Diz protezi operasyonlari sonrasindaki süreçte dikkat edilmesi gerekilenler konusunda uyarilarda bulunan Dr. Berrin Akpinar, “Operasyon sonrasi hastaneden taburcu olurken zaten ameliyati uygulayan doktor bir ev egzersiz programi hazirlamis olacaktir. Evde bu hareketler mutlaka düzenli olarak yapmalidir. Iki veya üç hafta sonra ise dikislerin alinmasi için kontrole gidildiginde ortopedi doktoru o dönemki hedef olan 90 derece diz bükme açisi yakalanamamissa veya uyluk kaslarinda belirgin kas güçsüzlügü varsa fizik tedavi ve rehabilitasyon önerecektir. Çünkü merdiven çikmak için en az 80-90 derecelik bir açiya ihtiyaç vardir. Ameliyat sonrasi erken dönemde dogru sekilde yapilmayan egzersizler sebebiyle yeterli açilar saglanamazsa ameliyatin üzerinden uzun zaman geçtikten sonra rehabilitasyonla da bunu basarmak mümkün olmayabilir. Üçüncü haftadan sonra diz bükme açisi 110 ile 120 derece olmali ve bu arada sirtüstü yatar pozisyonda dizin arkasi tam olarak yataga degmelidir. Eger dizde hafif büküklük kaliyorsa adim atarken uylugun ön tarafindaki kasin yeterli kasilamamasina, bu da hem düzgün olmayan bir yürüyüs sekline hem de proteze çok yük bindirerek erken gevsemeye sebep olabilecegi için istenmeyen bir durumdur” dedi.



Rehabilitasyon süreci hizlandiriyor

Ameliyat sonrasinda hastalara uygulanan rehabilitasyon uygulamasinin detaylarini anlatan Dr. Akpinar, su ifadeleri kullandi:

“Diz protezi hastalarinin rehabilitasyonunda önce normal eklem hareket açikligini saglamak için fizyoterapistlerin yardimci olacagi germe egzersizlerinin yaninda CPM denen sürekli pasif hareket cihazi, alçak sele bisiklet ergometreler gibi yardimci ekipman da kullaniyoruz. Eger istirahat agrisi varsa TENS gibi agri kesici akimlarla agrinin azalmasina yardimci oluyoruz. Robotik lazer gibi yenilikçi tedaviler sayesinde hem yara iyilesmesini hizlandirip hem de bu dönemin agrisiz geçmesine katkida bulunuyoruz. Kas güçlendirmek için elektrik stimülasyon cihazlarini kullanmak haricinde yine fizyoterapist esliginde beraber yapilacak agirlikli egzersizler, elastik bantlarin direncine karsi yapilacak egzersizlerden yararlaniyoruz. Merdiven çikip inme ve yürüyüs egitimleri ile de rehabilitasyonumuzu tamamliyoruz.”
Kaynak: İHA