Bursa'da Göz Bankasi Umut Oluyor

Kornea tabakasinin en içinde bulunan hücrelerde yetmezlik nedeniyle ciddi oranda görme kaybi yasayan 48 yasindaki Erol Kaplan, Yüksek Ihtisas Egitim ve Arastirma Hastanesi bünyesindeki Göz Bankasi’nda gerçeklestirilen basarili ameliyat ile saglikli bir sekilde görmeye basladi.

Kornea nakli bekleyen hastalara hizmet vermek amaciyla Bursa Yüksek Ihtisas Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde kurulan Göz Bankasi, yillarca görme sikintisi çeken hastalarin nakil için gerekli bekleme sürelerini kisaltiyor. Göz Bankasi’na basvurup, kisa sürede tedavi olan vatandaslardan biri de 48 yasindaki Erol Kaplan oldu. Dogustan gelen görme sorunu olan ve son üç yilda bu problemi giderek artan Kaplan, üç aylik bekleyisin ardindan sagligina kavustu.

Kaplan’in ameliyatini basariyla gerçeklestiren Uzm. Dr. Hafize Gökben Ulutas, yaptigi açiklamada “Dogumsal kornea tabakasinin en içindeki hücrelerde yetmezlik nedeniyle görmesinde azalma mevcuttu. Hastamizin görmesi, son iki yilda gitgide azalmisti. Hastamizi üç ay takip ettik ve kornea nakline karar verdik. Üç ay sirasini bekledikten sonra hastamizi, Lameller Cerrahi dedigimiz korneanin sadece hastalikli tabakasini degistirerek, görmesini daha iyi düzeylere kavusturduk. Artik gözü daha saglikli ve daha iyi görüyor. Simdi diger gözü için hastamizi siraya aldik” dedi.



Bölgeye hizmet ediyor

Göz Bankasi’nin 2013 yilinda kuruldugunu ve bugüne kadar 300 kornea nakli gerçeklestirdikleri bilgisini veren Uzm. Dr. Neslihan Parmak Yener ise, Göz Bankasi’nin sadece Bursalilara degil, bölgeye kornea temini yaptiklarini belirtti.

Göz Bankasi’nda Lameller Cerrahi de basariyla uygulayabildiklerine dikkat çeken Dr. Yener, “Yani hastalikli doku alinip, yerine saglikli doku yerlestirilebiliyor. Bu isleme Lameller Cerrahi ismini veriyoruz. Önümüzdeki süreçte de çok fazla kornea nakli yaparak, hizmete devam etmeyi istiyoruz” seklinde konustu.



"Kisa sürede görmeme kavustum"

Yaklasik üç yildir görmede problem yasadigini vurgulayan hasta Erol Kaplan ise, “Bu yüzden hastaneden randevu aldim. Kornea nakli gelene kadar üç ay süre verildi.

O sirada tedavim yapildi ve tedaviden sonra ameliyat oldum. Kisa sürede görmeme kavustum. Dikissiz bir ameliyat oldu ve basarili geçti. Su anda çalisiyorum ve bir sikinti yok. Diger gözümden de ameliyat olmayi düsünüyorum. Ona da gün aldik. Kornea nakli geldigi zaman diger gözümden de ameliyat olacagim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA