Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sener'den Covid Sonrasi Devam Eden Sikayet Uyarisi

Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Sener, Türkiye’de yaklasik 5 milyon insanda Covid 19 sonrasi vücutta devam eden sikayetlerden olusan klinik tablolarin gözükecegini söyledi. Sener, "En kisa sürede bu hastalik gurubu için bir tedavi sablonu olusturulmali” dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sener'den Covid Sonrasi Devam Eden Sikayet Uyarisi


Izmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Post/Long Covid 19 sempozyumuna ev sahipligi yapti. Covid 19 sonrasi vücutta devam eden sikayetlerden olusan klinik tablolarin konusuldugu sempozyuma konusmaci olarak katilan Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Sener, “CDC’nin (ABD Hastalik Kontrol ve Korunma Merkezleri) verilerine göre Türkiye’de yaklasik 5 milyon insanda bu klinik tablolar gözükecek. En kisa sürede bu hastalik gurubu için bir tedavi sablonu olusturulmali” dedi.

Covid 19 enfeksiyonunun hastalik sonrasinda vücutta bir takim hasarlar biraktigina dikkat çeken Sener, “Bu süreç 3 aydan uzun sürüyorsa Post Covid, ortalama 4-12 hafta arasinda devam ediyorsa Long Covid dedigimiz klinik bir tablodan bahsediyoruz. Önümüzdeki zaman diliminde Türkiye’de ciddi anlamda bu hastalik gurubunun önem kazanacagini düsünüyorum. Çünkü DSÖ’nün belirledigi rakamlara göre Covid-19 enfeksiyonunu atlatmis olan her 10 kisiden bir tanesinde Post/Long Covid tablosu görülüyor. Bu rakamlara göre, dünya üzerinde Covid-19’a yakalanan yaklasik 500 milyon kisiden 50 milyonunun, Türkiye’de ise 15 milyon kisiden 1,5 milyonunun bu tablo ile karsi karsiya olacagi anlamina geliyor. CDC’nin rakamlarina göre ise bu oran yüzde 30’lara çikiyor. Bu orani temel alacak olursak ise 5 milyon insanin bu grupta olacagi ön görülüyor” dedi.



Check-up öneriliyor

Covid 19 sonrasi sikâyeti devam eden hastalarin yakindan takip edilmesi gerektigini belirten Sener, “Covid 19 sonrasi özellikle beyinde hatirlama güçlügü, konusma güçlügü, algi zorlugu gibi sikâyetler göze çarpiyor. Kalpte ise çarpintinin eslik ettigi nefes darligi, çabuk yorulma, kizariklik gibi klinik tablolar gözüküyor. Solunum sisteminde ise devam eden öksürük, öksürük nöbetleri ve nöbetlerden sonra davam eden akcigerde parankimal ciddi hasar görülüyor. Kas iskelet sisteminde ise geçmeyen yorgunluk, agri, kas kramplari gibi tablolar ile karsi karsiya kaliniyor. Bu yüzden Covid 19 sonrasinda hastalarin mutlaka bir check-up kontrolünden geçmesini öneriyoruz” diye konustu.

Covid 19 sonrasi sikayeti olan kisilerin yüzergezer bir hastalik gurubuna benzeten Sener, “Bu sikayeti olan kisiler kardiyolojiye, gögüs hastaliklarina, nörolojiye, enfeksiyon hastaliklarina, fizik tedaviye gidiyor. Bu hasta gurubunu daha somut parametrelerle daha somut degerlendirerek bir tedavi sablonu oturtmak mümkün. Bizim iddiamiz bu tip sempozyumlarla bilgi paylasimi yaparak hem Saglik Bakanligi nezdinde hem de hastaneler nezdinde bu tedavi sablonunu olusturmak” açiklamasinda bulundu.

Türkiye’de birincisi düzenlenen Post/Long Covid 19 sempozyumuna ev sahipligi yapmaktan mutluluk duyduklarini dile getiren IEÜ Medical Park Hastanesi Tibbi Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Gülfem Terek Ece ise, Post/Long Covid ile iliskili olarak bagirsak sagliginin ve bagirsaktaki mikroorganizmalarin bu süreçte önemli rol oynadigina dair bir konusma gerçeklestirdi.
Kaynak: İHA