Bakan Fatih Dönmez Açiklamasi 'Dördüncü Sondaj Gemimiz 19 Mayis Günü Türkiye'de Olacak'

PEMT’22 (Petrol Endüstrisinde Milli Teknolojiler) Toplantisi Pendik’te gerçeklesti. Toplantida konusan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, "Dördüncü sondaj gemimiz insallah 19 Mayis günü Türkiye’de olacak. Sondaj hazirliklari için İçel Tasucu’nda yaklasik 2 ay kalacak. Daha sonra gerekli çalismalarin ardindan insallah en kisa sürede ilk sondajina baslayacak" dedi.

Bakan Fatih Dönmez Açiklamasi 'Dördüncü Sondaj Gemimiz 19 Mayis Günü Türkiye'de Olacak'


Türkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (TPAO) ev sahipliginde, PEMT’22 (Petrol Endüstrisinde Milli Teknolojiler) Toplantisi Istanbul’un Pendik ilçesinde gerçeklesti. Toplantida, Türkiye’nin kara ve denizde sürdürdügü sondaj operasyonlarinda yerlilestirme ve millilestirme hamleleri, kat ettigi mesafe ve basarili örnekler konusuldu. Dogru zamanda dogru is birliklerinin olusumuna firsat olusturmak amaciyla sektörün önemli paydaslari bir araya geldi.

“Tam kapasite çalisacak iki yerli lityum fabrikamizin da temelini atacagiz”

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, ”Petrol ve dogal gaz endüstrisinin paydaslarini üçüncü kez bir araya getiren Petrol Endüstrisinde Milli Teknolojiler Toplantimizin bütün taraflar için verimli geçmesini temenni ederek sözlerime baslamak istiyorum. Biliyorsunuz Cumhurbaskanimizin liderliginde Milli Teknoloji Hamlesini baslattik. Yurt disindan ithal ettigimiz ürünlerin yerli üretimle tedariki için uzun zamandir altyapi ve insan kaynagi yatirimi yapiyoruz. Bu sene içerisinde tam kapasite çalisacak iki yerli lityum fabrikamizin da temelini atacagiz. Bor karbür tesisimizi de yine insallah bu sene devreye alacagiz. Nükleer enerjide de know-how transferiyle kendimize özgü bir teknoloji hikâyesi yazmak için gayret gösteriyoruz.” seklinde konustu.



“Enerji teknolojilerinde baskalarinin ürettigini alan, kullanan degil; kendi üreten, gelistiren ve ihraç eden bir Türkiye var ediyoruz”

Sözlerine devam eden Dönmez, ”Ilk toplantimizdan bu yana pek çok ekipmanin yerlilestirilmesi için baslatilan çalismalar hiz kazandi. Yeni proje ve fikirler ortaya atildi. 2019’dan bu yana toplam 113 yerlilestirme projesiyle 123 milyon liralik tasarruf elde ettik. Biliyorsunuz son dönemde altini sürekli çizdigimiz bir husus var. Kaynak bizimse teknoloji de bizim olmali. Kaynagin bizim, teknolojinin ithal oldugu bir ortamda enerji bagimsizligindan söz edemeyiz. O nedenle son dönemde enerji bagimsizligimizin yanina teknoloji bagimsizligimizi da kilit hedef olarak koyduk. Kaynak ve teknoloji entegrasyonuyla, enerjinin her alaninda alamet-i farikamizi, nev-i sahsina münhasir yaklasimimizi ortaya koyacagiz. Enerji teknolojilerinde baskalarinin ürettigini alan, kullanan degil; kendi üreten, gelistiren ve ihraç eden bir Türkiye var ediyoruz. Bugün artik sondaj, üretim ve deniz operasyonlarimizda yerli teknoloji ürünlerini kullaniyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“Dördüncü sondaj gemimiz insallah 19 Mayis günü Türkiye’de olacak”

"Bize yillarca dayatilan, gözümüze adeta imkânsiz gibi gösterilen seylerin gerisinde aslinda kaliplasmis fikirlerin oldugunu görüyoruz" diyen Dönmez, ”Bugün ’artik biz yapamayiz kompleksi’ bitti, geride kaldi. Artik önümüzde tek bir hedef var. O da daha iyisini nasil yapabiliriz düsüncesi. Bu yaklasimla hedeflerimizle kararlilikla yürümeye devam edecegiz. Daha önce milletimizle müjdesini paylastigimiz dördüncü sondaj gemimizle ilgili önemli bir gelismeyi de buradan paylasmak istiyorum. Dördüncü sondaj gemimiz Insallah 19 Mayis günü Türkiye’de olacak. Sondaj hazirliklari için İçel Tasucu’nda yaklasik 2 ay kalacak. Daha sonra gerekli çalismalarin ardindan Insallah en kisa sürede ilk sondajina baslayacak.” ifadelerinde bulundu.

“Üretimden teknolojiye kadar enerjinin her asamasina Made In Türkiye damgasi vuruyoruz”

Sadece denizlerde degil, karalarda da hummali bir çalisma içerisinde olduklarini ifade eden Dönmez,” 2021 yilinda 112 kuyunun sondajini tamamladik. 2022 hedefimiz 150 kuyunun sondajini tamamlamak. Kara alanlarimizda yaptigimiz çalismalarda son 3 yilda toplam 138 milyon varil petrol esdegeri yeni rezerv ekledik. Türkiye Petrolleri’nin günlük yurt içi üretimi 60 bin varili geçti. Son üç yilda hayata geçirdigimiz yeni yöntem ve yaklasimlarla yurt içi üretimimizi yüzde 31, yurt içi ve yurt disi toplam üretimimizi ise yüzde 44 oraninda artirdik. Üretimden teknolojiye kadar enerjinin her asamasina Made In Türkiye damgasi vuruyoruz. PEMT inaniyorum ki bu ugurda suya atilan bir tas gibi halkalar halinde genisleyerek büyüyecek.” dedi.

Kaynak: İHA