Bakan Ersoy Açiklamasi 'Yenikapi'da Yeni Bir Port Için Çalismalara Baslandi'

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi’yla bir planlama yapildigi ve Yenikapi’da yeni bir port için çalismalara baslandiginin belirterek, "Çok yakin bir gelecekte Istanbul dünyanin sayili homeportlarindan biri haline gelecek" dedi.

Bakan Ersoy Açiklamasi 'Yenikapi'da Yeni Bir Port Için Çalismalara Baslandi'
Türkiye Turizm Yatirimcilari Dernegi’nin (TTYD) düzenledigi “Gelecegin Destinasyonu Türkiye 2022” programi Besiktas’ta bulunan bir otelde düzenlendi.

Programa Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani Ahmet Burak Daglioglu, Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, Istanbul Il Kültür ve Turizm Müdürü Coskun Yilmaz, TTYD Baskani Oya Narin, Istanbul Ticaret Odasi Baskani Sekib Avdagiç ve pek çok yatirimci katildi.



“Su anda Türkiye, dünyanin en etkili ve en fazla tanitim yapan ülkesi”

Programda bir konusma yapan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, “Göreve basladigimizda Cumhuriyetimizin 100. yili için, 2023 stratejik hedeflerini belirlemistik. Her bir adimimizi ve planlamamizi, bu hedeflerin bir parçasi olarak hayata geçirdik. Büyük bir tabloyu düsünün; biz her projemizle o tablonun bir bölümünü tamamladik ve su anki büyük resmi ortaya çikardik. Simdi o büyük tabloya baktigimizda, çok sükür çalismalarimizin artik meyvelerini vermeye basladigini görüyoruz. Su anda Türkiye, dünyanin en etkili ve en fazla tanitim yapan ülkesi. Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansinin 2019 yilinda kurulmasi sonrasinda sadece devlet degil; devlet-sektör el ele çok siki çalismaya basladik. Türkiye tarihinde hiç olmadigi kadar yogun tanitim yaptik. Sektör profesyonellerinin yönetim agirligini üstlendigi bu yapi tanitim basarisinin ötesinde küresel krizleri de basariyla yönetip, Türkiye için fark yaratmasiyla kendini ispat etti.140 ülkede televizyon, basili mecra ve dijital dünya olmak üzere ana ve hedef pazarlarinda ülkemizi tanittik” dedi.



“Su anda 140’tan fazla ülkede Türkiye çok etkili tanitim yapiyor”

Türkiye’nin tanitim çalismalarinda 200’den fazla ülkeye ulastiklarini kaydeden Bakan Ersoy, “Dünyada küresel salgin sonrasinda tüm aliskanliklar degisti biliyorsunuz, her sey dijital mecrada aranmaya baslandi. Bizler de dünyadaki en önemli dijital seyahat platformlariyla; Expedia, Tripadvisor, Skyscanner ve Hotelbeds isbirlikleri yaptik. 2021 yilinda 62 ülkeden, 980’i basin mensubu, 480’i influencer olmak üzere 4 bine yakin kisiyi ülkemizde agirladik. 2022 yilina çok hizli ve etkin basladik. Bu yilin ilk 4 ayinda Türkiye’nin 22 sehrinde yapilan toplam 101 etkinlikte, yurtdisindan getirdigimiz 292’si basin mensubu, 71’i influencer olmak üzere 42 ülkeden toplam 883 kisiyi agirladik. Bunlarin arasinda tur operatörleri de bulunuyor. Bu agirlamalar sonucu influencer erisimi 140 milyon olurken, basinda çikan haberlerin erisimi ise ilk 3 ayda 9.9 milyara ulasti. Hedefimiz, özellikle hedef pazarlarimiz agirlikli olmak üzere en az 60 ülkeden etkin basin ve kanaat önderleri ile tur operatörlerini ülkemizde agirlamak. Tüm bunlari yaparken; diger yandan da küresel ve bölgesel krizlere karsi bagisiklik elde edebilmek, nitelikli turisti getirebilmek ve istenilen kisi basi gelir hedeflerini yükseltebilmek için pazar çesitliligine konsantre olduk. Bu bizim 2019 yilinda 2023 yili için açikladigimiz turizm stratejileri çerçevesindeki en önemli konumuzdu. Fakat pandemi süreci araya girdigi zaman istediginiz gibi esnek olamiyorsunuz pazar çesitlemesi konusunda. Çünkü hangi pazarin açilip hangi pazarin kapanacaginin belli olmadigi 2 yillik bir süreçten geçtik. Bir ay içinde bazi pazarlar açilip bir ay içinde bazi pazarlar birkaç gün içinde kapanabiliyordu. Biraz bu stratejimizi ötelesek de bununla ilgili altyapi ve hazirlik çalismalarimiz çok yogun bir sekilde devam etti. Özellikle 2021’in son çeyreginde çok yogun bir sekilde tekrar pazar çesitlemesi stratejimizi devreye soktuk. Su anda 140’tan fazla ülkede Türkiye çok etkili tanitim yapiyor. Küçük tanitimlari da sayacak olursak Türkiye olarak tanitim yaptigimiz ülke sayisi 200’e kadar çikabiliyor. Dünyanin en önemli global haber kanallarinin dünya genelinde yayilmis portallari ve yayinlari dahil, tamamina girmis bulunuyoruz. Bunlarin da meyvelerini hep birlikte topluyoruz” ifadelerini kullandi.

“Türkiye’miz attigimiz adimlarla homeport haline geldi”

Türkiye turizminin bir diger önemli parçasinin da kruvaziyer turizmi ve Galataport projesi oldugunun altini çizen Bakan Ersoy, “ Bizler stratejik planlamamizin, önemli bir neticesini de kruvaziyer turizminden almaya basladik. Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan liderligindeki hükümetimiz, kruvaziyer turizmi için önemli adimlar atti. Geçtigimiz yil hizmete açilan Galaport sadece Istanbul’un degil, dünyanin en begenilen kruvaziyer limanlarindan biri. Özellikle belirtmek istiyorum, su anda dünyada yeni planlanan kruvaziyer limanlarinin tamami Istanbul’u ve Galataport’u örnek aliyor. Istanbul’u çok basarili buluyor. Istanbul’da sayili birkaç tane operatör var biliyorsunuz.Onlarin da en çok önerdigi ve hayranlikla izledigi bir port oldu. Insallah bu örneklerimizi arttirarak devam edecegiz. Türkiye’miz attigimiz adimlarla homeport haline geldi. Kruvaziyer turizmi için gelecek turistler önce, birkaç gün konaklayarak Istanbul’un gastronomi, alisveris ve kültür sanat zenginliklerini deneyimleyebilecekler. Ardindan da Galataport’ta kendilerini bekleyen kruvaziyer gemisiyle seyahatlerine devam edecekler.Homeport olunca biliyorsunuz geminin ana çikis veya varis noktasi oluyorsunuz. Turistler bu noktada birkaç gün kalip Istanbul’u da gezme sansi yakaliyor.Bütün bunlara baktigimiz zaman da Istanbul için gerçek bir kazanim saglamis oluyoruz. Homeport sayesinde hem konaklama hem de yeme- içme sektörünüz fazlasiyla yararlanmis oluyor. Kruvaziyer turlarinin sadece yaz sezonunda degil, 12 ay boyunca devam edecek olmasi da turizm hareketliliginin tüm yila yayilmasini saglayacak. En son gelen Costa Venezia gemimiz 12 ayligina gelmisti. Istanbul’dan sonra Türkiye’de baska bir noktaya daha ugrayacak ve sonrasinda Akdeniz’deki destinasyonlarina devam edip tekrar homeport olan Istanbul’a dönecek sekilde planlandi.Bu da sektörün ve Istanbul’un 12 aylik turizm ihtiyaci açisindan çok önemli bir adim” diye konustu.



“Çok yakin bir gelecekte Istanbul dünyanin sayili homeportlarindan biri haline gelecek”

Yenikapi’da çalismalarina baslanan yeni bir portun müjdesini veren Bakan Ersoy, “Rakamlar çok açik. Galataport su anda 200’ü askin gemi rezervasyonuna sahip. Bu sayiyi da ikiye katlayabilecegimizi biliyoruz. Önümüzdeki seneden itibaren bu sayinin daha da artacagini görüyoruz. Bu da Istanbul için yeni bir port ihtiyacinin da göstergesi. Bu ihtiyaci karsilayabilmek için hemen Ulastirma ve Altyapi Bakanligi’mizla bir planlama yaptik ve Yenikapi’da yeni bir port için çalismalara baslandi. Neticede sunu söyleyebiliriz ki; 2024 ya da 2025’de de Istanbul’u Avrupa’daki cruise destinasyonlari arasinda ilk siraya çikarma hedefi hiç de uzak degil. Istanbul’u artik birçok kruvaziyer operatörü ana destinasyon olarak konusmaya basladi.

Çok yakin bir gelecekte Istanbul dünyanin sayili homeportlarindan biri haline gelecek” dedi.

Kaynak: İHA