At Üstünde Gelin Alma Gelenegi Yeniden Canlandi

Zonguldak’in Alapli ilçesi Çatak Köyünde düzenlenen Hidrellez senlikleri etkinliginde 1965’li yillardan buyana unutulmaya yüz tutan at üzerinden gelin alma gelenegi yeniden yasatildi.

At Üstünde Gelin Alma Gelenegi Yeniden Canlandi
Zonguldak’in Alapli Çatak Köyü Kalkindirma ve Güzellestirme Dernegi tarafindan düzenlenen etkinlikte unutulmaya yüz tutmus at üzerinde gelin alma gelenegi bu yil yeniden canlandirildi. Gelenegi yasatmak isteyen gelin Cennet Gül ile yaklasik 60 yildir örf ve geleneklere göre dügün yapmak için hazirlik yapan damat Hasan Mese’nin yakinlari, yapilan dügün günü kiz evine gelin almaya atla geldi. Gelin alma töreni eski örf ve geleneklere göre yapildi.

Davul ve zurna esliginde damadin babasi ile annesi gelin almaya giderken at üstünde davul zurna esliginde gelinin evine gidildi. Gelinin agabeyine baslik parasi verildi.

Evinden disari yöresel kiyafetle çikan gelin, kirmizi duvagiyla ata binerek "Ya Nasip" dedi.

At üstündeki gelin ve damat, davetlilerle birlikte 500 metrelik mesafeyi halaylar ve zilgitlari esliginde yürüdü. Bu sirada bazi vatandaslar da, evlerinin balkon ve pencerelerinden gelinin atla gezdirilmesini ilgiyle izledi. Atli gelin sokak aralarinda gezdirildikten sonra, tekrar damadin evinin önünde getirildi.

Burada, damat ve damadin sagdici tarafindan ev balkonlarindan gelin bulundugu alana yukaridan elma ve seker atildi.

Çocuklarin sekerleri yerden toplamasi ise renkli görüntülere neden oldu. Davetlilerin toplandigi köy meydaninda, gelin alayinin kiz evine hareketinden önce konusma yapan Çatak Köyü Kalkindirma ve Güzellestirme Dernegi Baskani Yildiray Uysal, "Köylerimizde unutulmaya yüz tutmus adetlerimiz yeniden hatirlamak ve yasatmak için bu tür etkinlikleri yapmak istedik. Gençlerimizin yeniden yetisen nesillerin, daha önce 1965 yillarda, artik kesilmis olan Atli gelin etkinligin bilmedigini gördük. Ve onlarinda Atalarimizdan bizlere devam eden geleneklerin göreneklerin bilmesi için biz bu tip etkinlik yapmaya karar verdik. Bu yil köyümüzde 8.ci defa Hidrellez senliginde Dügünlerimizi atalarimizdan dedelerimizden gördügümüz sekilde devam ettirmeye çalistik. Eskiden araba yoktu. Gelinler at üzerinde giderlerdi. Babalarimiz bize anlattiklarina göre, Annelerimiz 65-70 yil önce at üzerinde gelin gitmisti. Simdi ise teknoloji ilerleyince bu gelenekler unutuldu. Gençlerin böyle bir gelenegi yasatmalari çok güzel bir olay. Allah mesut etsin” diye konustu.

Etkinliklerde dügün yemegi, dügün alayi, gelin ati, delikanli basi, yüz açimi, heybe iletme gibi halat çekme, mendil kapmaca, çivi atlama ve mehter takimi da yer aldi.
Kaynak: İHA