Akdeniz'de Bayramda Elektrik Tüketimi Yüzde 15 Artti

Turizm sezonun açilmasi ve pandemi kisitlamalarinin kalkmasinin etkisiyle, 1-4 Mayis tarihleri arasinda kutlanan Ramazan Bayrami’nda Akdeniz Elektrik Dagitim A.S’nin (AEDAS) hizmet bölgesi Antalya, Burdur ve Isparta’da elektrik tüketimi 85 bin 933 MWh’ye ulasti. Geçen yil 12-15 Mayis tarihlerinde kutlanan Ramazan Bayrami’na göre bu bayram elektrik tüketimindeki artis yüzde 15’i buldu.

Akdeniz'de Bayramda Elektrik Tüketimi Yüzde 15 Artti
Covid-19’da vaka sayisinin azalmasinin yani sira turizm sezonunun açilmasinin da etkisiyle Ramazan Bayrami’nda tatilciler güneydeki kentleri tercih etti. Türkiye’de turizmin baskenti olarak kabul edilen Antalya ile birlikte Burdur ve Isparta’da elektrik dagitim hizmeti veren AEDAS’in verilerine göre bu dönemde artan enerji talebinin etkisiyle bölgedeki elektrik tüketimi geçen yila göre yüzde 15 yükseldi.

2021 yilinda 12-15 Mayis tarihleri arasina denk gelen Ramazan Bayrami’nda 74 bin 834 MWh saat olan bölgedeki elektrik tüketimi bu yil 1-4 Mayis tarihleri arasinda 85 bin 933 MWh’ye ulasti. Ramazan Bayrami boyunca bölgedeki en yüksek tüketim ise bayramin son günü olan 4 Mayis Çarsamba günü yasandi. Çarsamba günü üç ildeki toplam elektrik tüketimi 21 bin 695 MWh’yi buldu. Yine 1 Mayis Pazar’a denk gelen arife gününde bayram hazirliklarinin da etkisi ile diger pazar günlerine göre tüketim yüksek seyretti.

Gerekli hazirliklar yapilmisti

Bayram tatili sürecinde bölgeye gelen ziyaretçilerin de etkisiyle elektrik talebinin artacagini öngörerek hazirliklarini yapan AEDAS, 1-4 Mayis’ta yatirim kaynakli planli kesintileri iptal ederken, olabilecek arizalara hizla müdahale etmek için sahadaki personel sayisi da yüzde 20 artirmisti. Ayrica 74 sepetli araç, 50 adet 4x4 arazi araci, 8 mobil vincin yani sira cografi sebeplerle ulasilmasi zor bölgelerdeki arizalarin tespitini hizlandirmak amaciyla 3 adet dron kritik noktalara konuslandirildi.

Tüketim degisiklikleri, yük durumlari ve kesintiye neden olabilecek anlik hareketleri takip etmek için bayram boyunca nöbetçi personel bulunduran sirket, yerli turistin yogun ilgi gösterdigi Alanya, Manavgat, Serik, Kemer, Kas, Kepez, Konyaalti, Muratpasa ilçelerinde bakim, yatirim ve onarim çalismalarini bayram öncesinde tamamlayarak, bayram boyunca basarili bir süreç yönetti.

Ayrica bayram döneminde kaçak elektrik kullanimi ile mücadele çerçevesinde kaçak elektrik takip ekipleri de faaliyetlerini sürdürdü ve Çagri Merkezine gelen aramalara kesintisiz yanit verildi.

Kaynak: İHA