Ugur Nuri Akin Açiklamasi 'Artik Eczacilarin Ve Eczanelerin Hakki Teslim Edilmelidir'

Eczacilar Odasi Baskani Ugur Nuri Akin, “Artik eczacilarin ve eczanelerin hakki teslim edilmelidir” dedi.

Ugur Nuri Akin Açiklamasi 'Artik Eczacilarin Ve Eczanelerin Hakki Teslim Edilmelidir'


Kayseri’de 14 Mayis Bilimsel Eczacilik Günü nedeniyle Eczaci Odasi tarafindan Atatürk Aniti’na çelenk birakildi. Törene, Kayseri Eczacilar Odasi Baskani Ugur Nuri Akin, Erciyes Üniversitesi Eczacilik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mükerrer Betül Yerer Aycan, oda yönetim kurulu ve oda üyeleri katildi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan burada açiklamalarda bulunan Eczaci Odasi Baskani Ugur Nuri Akin, "Günün ekonomik sartlarinda farkli sektörlere yönelik tesvik ve iyilestirmeler hayata geçirilirken, eczacilar tam 13 yildir revize edilmeyen ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesini beklemektedir. Eczacilarin bu talebi, hakli bir talep olmanin ötesinde artik ekonomik anlamda da bir zorunluluktur. Bir kez daha vurguluyoruz ki 2009 yilindan bu yana güncellenmeyen, mevcut kosullara hiçbir sekilde uyum saglamayan ilaç fiyat kararnamesi acilen güncellenmelidir. Çünkü eczanelerimizin artik mevcut ekonomik kosullarda ayakta kalma gücü tükenmis, eczane ekonomileri sürdürülebilir olmaktan çikmis ve erimistir. Eczacilarin bu çigligina acilen yanit verilmesi gerekmektedir. Yine hem eczacilar olarak hem de hastalarimizi yakindan etkileyen bir diger sorun, ilaç fiyatlandirilmasinda kullanilan avro kuru güncellemesi öncesinde yasanan ilaca erisim sorunudur” ifadelerini kullandi.

"Artik eczacilarin ve eczanelerin hakki teslim edilmelidir"

Akin, “Halk sagligini önceleyen bir meslek grubunun temsilcileri olarak altini özellikle çizmek istiyoruz ki; bu sorunun çözüme kavusmasi bizim için büyük önem tasimaktadir. Ilaca kolaylikla erisim, halk sagliginin en önemli önceliklerinden biridir. Bu sorunun çözümüne yönelik önlemlerin ivedilikle alinmasi gerekmektedir. Özellikle güncellemenin yapildigi Subat ayinin öncesinde hastalarimiz çok sayida ilaca erisimde sikinti yasamaktadir. Hastalarimizin yasadigi bu magduriyet eczanelere de ciddi anlamda yansimaktadir. Hastalarimizin ilaca erisimde yasadigi sikintilarin giderilmesi için artik yilda sadece bir kez kur güncellemesi yapilmasi gerçekçi degildir. Bunun yaninda yilda en az 3-4 kez kur güncellemesi yapilmasi gerekmektedir. Pandemi döneminde yasananlar, eczacinin mesleki bilgisinin degerini ve olaganüstü dönemlerde oynadigi kritik rolleri gözler önüne sermistir. Hasta odakli bir perspektiften bakildiginda, saglik hizmet sunumuna iliskin gerekli düzenlemelerin yapilmasi ve sagli çalisanlari arasinda etkin bir görev paylasiminin olmasi gerekmektedir. Artik eczacilarin ve eczanelerin hakki teslim edilmelidir” dedi.

Kaynak: İHA