Rusya Disisleri Açiklamasi 'NATO Nükleer Kuvvetleri Rusya Sinirina Yaklastirirsa Moskova Yanit Verecek'

Rusya Disisleri Bakan Yardimcisi Alexander Grushko, NATO’nun nükleer kuvvetlerini ve askeri güçlerini Rusya sinirina yerlestirmesi durumunda Moskova’nin yeterli ihtiyati tedbirleri alarak yanit verecegini ifade etti.

Rusya Disisleri Açiklamasi 'NATO Nükleer Kuvvetleri Rusya Sinirina Yaklastirirsa Moskova Yanit Verecek'
Rusya Disisleri Bakan Yardimcisi Alexander Grushko gazetecilere yaptigi açiklamada, Finlandiya ve Isveç’in NATO üyeligine iliskin degerlendirmede bulundu. Grushko, Rusya’nin Finlandiya ve Isveç’e karsi hiçbir düsmanca niyeti olmadigina ve bu iki ülkenin NATO ittifakina katilmasi için "gerçek" nedenler bulunmadigina dikkat çekti. Moskova’nin Finlandiya ve Isveç’in nükleer olmayan tarafsiz statüsünün gelecegiyle ilgili bazi sorulari oldugunu belirten Grushko, iki ülkenin NATO’ya katilarak bu statüsünü fiilen terk edeceklerini ifade etti.

Grushko, "Finlandiya ve Isveç’in dünyanin nükleer silahlarinin yasaklanmasini ve tamamen imha edilmesini en aktif olarak savunan devletler arasinda oldugu iyi bilinmektedir. Ancak ittifak (NATO) dünyada nükleer silahlar oldugu sürece nükleer kalacagini söyleyerek kendisini nükleer ilan etti. Bu ülkeler NATO Nükleer Planlama Grubu’na katilacak" seklinde konustu.

Gazetecilerin Rusya’nin nükleer kuvvetlerini Baltik’ta konuslandirip konuslandiramayacagi sorusuna yanit veren Grushko, "Bu konu hakkinda konusmak için çok erken" dedi.

Grushko, "Özellikle Jens Stoltenberg (NATO Genel Sekreteri), nükleer silahlarin Rusya sinirlarina daha yakin noktaya transfer edilebilecegini söyledi.

Polonyali liderler bunu kabul etmeye hazir olduklarini söyledi.

Bu ifadeler uygulamaya geçerse elbette yeterli ihtiyati tedbirler alarak buna yanit vermek gerekecektir" ifadelerini kullandi.

"Finlandiya önemli ölçüde zayiflayacak"

Grushko, Rusya’nin temel güvenlik çikarlari için NATO’nun genislemesinin ne kadar önemli oldugunun anlasilmasi konusunda haritaya bakmanin yeterli oldugunu vurguladi. Finlandiya’nin NATO’ya katilmasi durumunda askeri güvenliginin önemli ölçüde zayiflayacagini söyleyen Grushko, "Ülkenin cumhurbaskani ve basbakani, Finlandiya Parlamentosu’na yaptiklari konusmada NATO üyeliginin hem Finlandiya’nin hem de NATO’nun güvenligini

güçlendirecegini belirtti.

Sonucun tam tersi olacagi akli basinda herkes için açiktir. Finlandiya önemli ölçüde zayiflayacak" ifadelerini kullandi.

"Finlandiya ve Isveç’in NATO’ya katilimi stratejik bir degisikliktir" diyen Grushko, bu degisikligin NATO’nun genislemesinin bir sonucu olarak ortaya çikabilecek yeni güç yapilanmasinin sonuçlarinin ayrintili bir analizinin yani sira siyasi bir tepkiye de yol açacagini kaydetti.

Kaynak: İHA