Karatay'da 'Sehir Ve Medeniyet Çalistayi' Gerçeklestirildi

Konya’nin merkez Karatay Ilçe Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ile Cihannüma Dayanisma ve Isbirligi Dernegi’nin katkilariyla organize edilen “Sehir ve Medeniyet Çalistayi” gerçeklestirildi. Çalistayin açilisinda konusan Karatay Belediye Baskani Hasan Kilca, Karatay’in tarihi ve kültürel varliklarini koruyan, tanitan ve onlari gelecege tasiyan projeler ürettiklerini söyledi.

Karatay'da 'Sehir Ve Medeniyet Çalistayi' Gerçeklestirildi
Karatay Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ile Cihannüma Dayanisma ve Isbirligi Dernegi’nin katkilariyla düzenlenen “Sehir ve Medeniyet Çalistayi” Celaleddin Karatay Kongre ve Gençlik Merkezi’nde gerçeklestirildi.

Çalistayin açilisinda konusan Karatay Belediye Baskani Hasan Kilca, programin Karatay’da gerçeklestirilmesinin öneminden bahsetti.

“Karatay’in kimligini koruyan projelerimiz sürecek”

Baskan Hasan Kilca, “Sehirler, medeniyetlerin mekansal karsiligidir. Medeniyeti insa eden, tasiyan ve yasatan da mekanlardir. Egemen olduklari bu topraklarda farkliliklara saygi gösteren ecdadimiz; ticarete verdigi önem, sahip oldugu egitim, kültür ve sanat birikimleriyle gelecegimize çok zengin bir miras birakmislardir. Dolayisiyla bu sehrin bir anlami, bir ruhu ve en önemlisi de bir kimligi var. Bizler de ilçemizin tarihi ve kültürel varliklarini koruyan, tanitan ve onlari gelecege tasiyan projeler üretiyoruz. Geçmisi 800 yil öncesine dayanan Obruk Hani’nin restorasyonunu tamamladik. Tarihi hanin hemen yani basindaki Kizören Obrugu’nun etrafini da yeniden düzenleyerek Konya ve ülkemizin turizmine kazandiriyoruz. Yaglibayat Mahallemiz sinirlari içerisinde bulunan Savatra Antik Kenti ile Hayiroglu Mahallemizdeki Boncuklu Höyük ile ilgili kazilarin tamamlanmasiyla bu bölgelerin de turizme kazandirilmasina çalisiyoruz. Yine ilçe merkezimizde de hem Konya’mizin sehir kimligini koruyan hem de düzenli sehirlesmenin önünü açan kentsel dönüsümle alakali birçok proje yürütüyoruz. Ilçemizin geçmisini koruyan bu projelerimizin yaninda, yeniden tarih yazma suuruna sahip gelecek nesillerin yetismesine de gayret ediyoruz. Bir yandan gençlerimizin egitim hayatlarini kolaylastiran egitim tesisleri, materyaller ve birçok proje üretirken; diger taraftan sportif projeler yapiyoruz. Biliyoruz ki ülkemizin gelecegi gençlerimizdir. Onlar için çalismaya, ter dökmeye ve ülkemizin umudu olmalarini saglamaya devam edecegiz” dedi.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, bilime deger veren sehirlerin medeniyetlerini en yüksek kalitede tuttuguna vurgu yaparak, Konya’nin kadim bir medeniyet olma kimligini her zaman sürdürdügünün altini çizdi. Rektör Aksoy, Konya’nin bir medeniyet sehri olma kimligini hiçbir zaman kaybetmedigini söyleyerek, “Bugün de bu kimligini devam ettirmektedir. Bugün sehirlerin yasanilabilir olmasi bir medeniyetin devamliliginin temel unsurlarindan biridir. Insani yasatan sehirler medeniyetin harci noktasinda bulunmaktadir. Çalistay için seçilen iki baslik çok kiymetli. Medeniyet toplumu etkiledigi gibi ayni zamanda toplumdan da etkilenmektedir. Bir medeniyete yön verebilmek ise toplumun sahiplenisi ile ilgilidir. Medeniyetlere eslik eden sehirler durmaktadir” seklinde konustu.

Cihannüma Dayanisma ve Isbirligi Dernegi Genel Baskani Riza Yorulmaz Sehir ve Medeniyet Çalistayi’nin Konya’da yapilmasinin tesadüf olmadigina isaret ederek, Konya’nin kadim geçmisine ve sehir kültürüne verdigi degere dikkat çekti.

Çevre Sehircilik ve Iklim Bakanligi Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapinar ise Sehir ve Medeniyet Çalistayi’nin hayata geçirilmesinde emegi geçenlere tesekkür ederek, “Bu çalistayin çok önemli bir mihenk tasi oldugunu düsünüyorum. Biz sehri mikro organizmaya benzetiyoruz. Sehir mimarlarin eliyle emegiyle baslatilip daha sonra bu hücrelerin büyümesiyle ortaya çikar. Bir mimar bir ailenin ihtiyacini aldiktan sonra konutu insa ediyor. Sehir ise o konutun dis mekana yansimasi için olusturulan bir mekanizma konumuna dönüsüyor. Bu noktada sehirler toplumu sekillendiriyor” diye konustu.

Konusmalarin ardindan çalistaya geçildi. Selçuk Üniversitesi’nin yani sira Türkiye’nin birçok üniversitesinden akademisyenler, kamu, özel ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri; Sehir Ekosistemi, Yerel Yönetim, Gelecegin Sehirleri, Sehir Kimligi ve Kültürel Miras, Toplumsal Yasam, Sehir Sosyolojisi, Sehir Güvenligi ve Konut Tipolojisi gibi daha birçok konuyu olusturulan çalisma masalarinda etraflica ele aldi.
Kaynak: İHA