Engelli Vatandaslarin Adalete Erisimi Güçlendiriliyor

Adalet Bakanliginca adalete erisimin güçlendirilmesi ve hak arama mekanizmalarinin gelistirilmesi amaciyla yeni uygulamalar hayata geçiriliyor. Bu dogrultuda engelli vatandaslarin hizmetlere esit bir biçimde ulasabilmesi için özel çalismalar yapiliyor.

Engelli Vatandaslarin Adalete Erisimi Güçlendiriliyor
Adliyeler basta olmak üzere adli tip kurumlari egitim merkezlerinin fiziki kosullarinin projelendirilmesinde, engelli vatandaslarin bu hizmetlere kolay ve hizli sekilde erisimi de dikkate aliniyor. Mevcut yapilar da, Türk Standartlari Enstitüsünün (TSE) erisilebilirlik ile ilgili standartlari ve ‘Erisilebilirlik Izleme ve Denetleme Formlari’ hükümlerine göre düzenleniyor.

Engelli magdurlara psiko-sosyal destek veriliyor

Fiziki ortamlarin engelli bireyler için kullanisli hale getirilmesi yaninda, Adalet Bakanligi tarafindan kurularak yayginlastirilan Adli Destek ve Magdur Hizmetleri Müdürlüklerinin personeli tarafindan engelliler artik, adliyelerin kapisinda karsilaniyor.

81 il ve 161 adliyede bulunan Adli Destek ve Magdur Hizmetleri Müdürlüklerince adliyeye gelen suç magdurlari yaninda taniklar, çocuklar, kadinlar, yasli ve engelli bireyler ve özellikle adli sürece ilk defa temas eden kisiler artik adliyelerde Bilgilendirme ve Yönlendirme Bürosu personeli tarafindan karsilaniyor. Adli süreç ve asamalari konusunda kendilerine bilgi verilerek, ihtiyaçlari dogrultusunda yardimci olunuyor. Adliyede kendilerine eslik edilerek, süreç kolaylastirilabiliyor. Bu süreçte psiko-sosyal destege ihtiyaç duyan kisilere uzmanlar tarafindan destek verilebiliyor.

Suç magduru engelli bireyler, kendilerini daha rahat ifade edebilmek için uzman destegi alabiliyor. Kendileri için özel olarak hazirlanan adli görüsme odalarinda fail ile yüz yüze gelmeden ve ikincil örselenme yasamadan uzmanlar tarafindan sunulan psiko-sosyal destek sayesinde rahat bir sekilde ifadelerini verebiliyor.

Engellilere ’Engelsiz Banko’ hizmeti veriliyor

Türkiye genelinde birçok adliyede engellilerin binayi rahat bir sekilde ve engelsiz olarak kullanmalari için rampalar, hissedilebilir yürüme yüzeyleri, bina girisine yakin yerlerde engelli otoparki, merdiven ve rampalarda engelli kullanimina uygun küpesteler bulunuyor.

Braille alfabesinin kullanildigi asansör, levha, bina haritasi, sesli yönlendirme sistemleri de sunulan hizmetler arasinda yer aliyor. Bazi adliyelerde de engelli vatandaslar giriste bulunan Engelli Danisma Bürosundan bilgi alabiliyor, gitmesi gereken yer ve yapmasi gereken islemler hakkinda personel tarafindan bilgilendiriliyor. Ayrica engelli vatandaslar ön büroda yer alan ‘Engelsiz Banko’ ile ihtiyaç duydugu, erisimine açik belgeleri Braille alfabesi ile yazili bir sekilde teslim alabiliyor.

"Adliyede sunulan hizmetlerden çok memnunum"

Ankara Bati Adliyesi’ne islemleriyle ilgili gelen görme engelli vatandas Samet Eren, engelli dostu adliyede sunulan hizmetlerden çok memnun kaldigini belirterek, “Adalet Bakanliginin engellilere yönelik hizmetlerinden çok memnunum, her sey için tesekkür ederim. Engelli yollari güzel, hissedilebilir zemin sayesinde bastonumla rahatça yürüyebiliyorum, istedigim yere gidebiliyorum. Personele istedigim gibi soru sorabiliyorum, cevaplandiriyorlar. Hukuki destek alabiliyorum, ihtiyaç duydugumuz belgeleri bizim okuyabilecegimiz kabartmali yazilar halinde veriyorlar. Dosyamiz ile ilgili bilgilere kolayca erisebiliyoruz. Burada her türlü teknolojik imkan var, her sey için müdürlük ve adliye personeline çok tesekkür ediyorum. Sag olsunlar, her konuda yardimci oldular” diye konustu.



"Amacimiz adalete erisimi kolaylastirmak"

Adliyede görev yapan Adli Destek ve Magdur Hizmetleri Müdürü Songül Tuncay Müdürlügün öncelikle kadin, çocuk, yasli ve engelli magdurlara hizmet verdigini ifade ederek, sunlari söyledi:

“Amacimiz adalete erisimlerini kolaylastirmak, ifade alim islemlerinde magdurlarimizin yanlarinda yer almak ve gerekli durumlarda da psiko-sosyal destek saglamak. Psiko-sosyal destegimizi uzmanlarimiz araciligiyla sagliyoruz, adalete erisim konusunda tüm magdurlara yardimci olmaya çalisiyoruz. Engelli bireyler adliyemize geldiginde ilgili basvurulari bizim bilgi yönlendirme büromuzda yapiliyor. Alacaklari hizmet türüne göre diger kurumlarla is birligi ve koordinasyonunu yapiyoruz.”

"Engelli dostu adliyede her seye erisebiliyoruz"

Adliyenin engelli personeli Murat Aslan ise engelli dostu bir adliyede çalismaktan büyük mutluluk duydugunu ifade etti.

3 buçuk yildir burada çalistigi anlatan Aslan, “Burada ortamimiz çok güzel. Çünkü engelli vatandaslarimiz dahil, yasli, hamile, herkese hitap ediyor. Her noktaya kolayca ulasabiliyoruz” dedi.



Ödüllü proje

Adalet Bakanligi tarafindan ülke geneline yayginlastirilan Engelli Dostu Adliye Projesi, Aile Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakanligi’nca düzenlenen Herkes Için Erisilebilirlik temali programda ödül kazandi.

2019 yilinda 3 Aralik Dünya Engelliler Günü dolayisiyla düzenlenen programda 7 ayri dalda Erisilebilirlik Ödülleri sahiplerini bulmus, Adalet Bakanligi da Kamu Hizmet Binalari kategorisindeki Erisilebilir Adalet Hizmetleri için ödül almaya hak kazanmisti.
Kaynak: İHA