ASKI'den Türkiye'de Bir Ilk Açiklamasi Barajlarda Alglere Karsi Ses Dalgalari Ile Mücadele

ASKI Genel Müdürlügü, Kurtbogazi Baraji’nda baslatilan pilot uygulama ile ses cihaziyla ses dalgalari olusturarak alglerin artisini önledigini açikladi.

ASKI'den Türkiye'de Bir Ilk Açiklamasi Barajlarda Alglere Karsi Ses Dalgalari Ile Mücadele
Tüm dünyada küresel isinmaya bagli iklim degisikligi Ankara’da da etkisini gösteriyor. Türkiye’de bir ilke daha imza atan ASKI Genel Müdürlügü, Ankara barajlarinda yasanan kuraklik nedeniyle artan, koku ve tadi bozarak suyun kalitesini tehdit eden, bazi türleri toksik etkiye sahip ‘algler’ ile “Ultra Ses Sistemi” kullanarak mücadele etmeye basladi.

Kurtbogazi Baraji’nda baslatilan pilot uygulama ile ses cihazi kullanilarak istenilen frekansta ses dalgalari olusturan ASKI Genel Müdürlügü, bu yöntem sayesinde insan ve çevre sagligina zarar veren mavi-yesil alglerin artisini engellemeyi basardi.

Çevre dostu ses sistemi ile alglerle mücadele etkili sonuç veriyor

Baskentlilere kaliteli ve temiz içme suyu saglamak için barajlarda düzenli olarak algisit uygulamasi gerçeklestiren ASKI Genel Müdürlügü simdi de dinlenme alani olarak da kullanilan Kurtbogazi Baraji’nda “Ultra Ses Sistemi”ni devreye sokarak alglerin olusumunu önlemek amaciyla harekete geçti. Türkiye’de ilk kez yenilenebilir enerji kullanilarak dizayn edilen çevre dostu sistem; su içinde bulunan balik, yumusakçalar ve kabuklu canlilara zarar vermeden 0,3-200 khz araliginda ses dalgalari göndererek barajdaki alg kontrolünü sagliyor. 2 monokristal günes panelinin 12 volt enerji ürettigi sistem bu sayede kiyidan bagimsiz hareket ederken, her bir platform üzerinde 1 akü, 1 inverter, 1 solar sarj regülatörü ve 2 ultrasonic ses cihazi kontrol paneli yer aliyor. Farkli yönlere ses dalgasi gönderebilecek sekilde monte edilen sistem ayrica 360 derece koruma saglayarak, 300 metre çapindaki alani kontrol altinda tutabiliyor.

Alg patlamasi balik ölümlerine de yol açiyor

Su Aritma Dairesi Baskani Nuri Kali ile Kurtbogazi Baraji’nda kurulan sistemi yerinde inceleyen ASKI Genel Müdürü Erdogan Öztürk, yeni yöntem ile alglerin stres altinda tutularak büyümelerinin önlendigini açikladi.

Su kalitesini artirarak temiz ve saglikli suyu Baskentlilere ulastirdiklarini belirten Öztürk sunlari dedi:

“Ankara genelinde baraj yüzeylerinde olusan ve halk dilinde su yosunu denilen alglerin çogalmasini önlemek amaciyla bir takim çalismalar yapiyoruz. Çünkü su yosunlari çogaldigi zaman su içindeki canlilarin yasamini ciddi sekilde etkiliyor. Hatta yasamin yok olmasina sebep oluyor. Ayrica içme suyu aritma tesislerimize giden sularda koku ve tat sorunlarina yol açan siyanobakteri kaynakli olumsuzluklari meydana getiriyor. Tabii aritma tesislerimizde kullandigimiz kimyasallarla bunlarin önüne geçiyoruz ama bu baraj yüzeylerinde yaptigimiz uygulamalar ile en azindan daha az kimyasal tüketimi sagliyoruz. Böylece halkimiza nispeten daha temiz ve saglikli su iletiyoruz. Buradaki çalismanin ana prensibi baraj yüzeyinde bulunan ve günes enerjisiyle isleyisini sürdüren sistemlerin yaydigi ses dalgalarinin su yosunlarini tedirgin etmesi üzerine kurulu. Ses dalgalari alg üremeleri ile ilgili ciddi bir engel teskil ediyor. Sucul ortamda yasayan canlilar beslenmek için alglere ihtiyaç duyuyor ancak alg patlamasi balik ölümlerine de neden oluyor. Sudaki oksijeni tüketen, suyu kirleten algler asiri çogalmalari durumunda insan sagligini da tehdit ediyor.”
Kaynak: İHA