Akciger Kanseri Ölüm Nedenleri Arasinda Ilk Sirada

Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi Tibbi Onkoloji Bilimdali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Yazici, akciger kanserinin kansere bagli ölümlerde ilk sirada oldugunu belirtti.

Akciger Kanseri Ölüm Nedenleri Arasinda Ilk Sirada
Gazi Üniversitesi Hastanesi’nde bulunan 75. Yil Konferans Salonu’nda akciger kanseri konulu sempozyum düzenlendi.

Sempozyumda hastanenin bünyesinde bulunan doktorlara akciger kanseri hakkinda bilgi verildi.

Akciger kanseri hakkinda bilgiler veren Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi Tibbi Onkoloji Bilimdali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Yazici, akciger kanserinin dünyada ve Türkiye’de kansere bagli ölümlerde ilk sirada oldugunu belirterek, “Akciger kanseri günümüzde erkeklerde ve kadinlarda en sik görülen kanser tiplerinden birisidir. Ülkemizde de sikligi oldukça yogundur. Sigara iliskili kanserler deyince aslinda ilk basta akciger kanseri akla geliyor. Akciger kanseri neden önemli maalesef, kansere bagli ölümlerde dünyada ve Türkiye’de ilk sirada gelen bir kanser türü. Bu nedenle akciger kanserine yakalanmamak için koruyucu hekimlik önlemlerinin alinmasi daha da önemli tabii ki izleyicilerim de bunu benden daha iyi biliyorlar. Sigarayi engellemek, sigara içmemek bu konunun ilk adimi olmali. Gerçekten akciger kanseri tedavisi zor, birçok bölümün ilgilendigi bir alan. Kansere yakalanmadan bunu önlemek herkes için daha kolay olur, daha iyi olur” dedi.



“Akciger kanseri birçok bölümü ilgilendiren kanser türü”

Akciger kanserine yakalanan hastalarin tedavisine yönelik bilgiler de veren Doç. Dr. Yazici, tedavi sürecindeki tüm hastalari bireysel degerlendirerek ortak karar verilen tedavi yönteminin uygulandigini anlatti. Hastaligi evrelediklerini söyleyen Yazici, “Akciger kanseri tedavi yöntemlerinde bu sempozyumun vurgulamak istedigimiz gibi aslinda bu çok bölümü ilgilendiren bir kanser türü tedavisi tanisinda birçok bölüm; tibbi onkoloji, gögüs cerrahisi, gögüs hastaliklari, radyasyon onkolojisi, patoloji, hatta fizyoterapisi devreye girdigi bir tedavi yöntemi uygulaniyor. Tanidan sonra hastalari kabaca ameliyat olabilir mi, olamaz mi bir ayrim yapildiktan sonra patolojik tani, biyolojik tanisi, biyopsi tanisi alindiktan sonra bu ayrima giriyoruz. Hastaligi evreliyoruz. Sonrasinda da ameliyat olabilir mi diye gögüs cerrahi hocalarimiz buna karar veriyor. Aslinda biz tüm hastalari hasta bazinda bireysel degerlendirip tüm bölümler ortak bir araya gelip konsey ortaminda birçok doktorun bir araya gelerek karar verdigimiz tedavi yöntemi uyguluyoruz” diye konustu.



“Saç dökülmeleri tedavi tamamlandiktan sonraki 3 ay sürede daha gür bir sekilde geriye geliyor”

Kemoterapi tedavisinde siklikla görülen saç dökülmelerine de deginen Yazici, hedefe yönelik akilli ilaç tedavilerinde saç dökülmelerinin neredeyse sifira yakin oldugunu vurgulayarak, “Kemoterapi iliskili saç dökülmesi hastalarimiz hayat kalitesini etkileyen en önemli unsurlardan biri ama hatalarimiz hiç merak etmesinler saç dökülmeleri tedavi tamamlandiktan sonraki 3 ay sürede daha gür bir sekilde geriye geliyor. Kemoterapi hariç diger tedavilerde var hedefe yönelik tedaviler akilli ilaç tedaviler bunlarin saç dökülme oranlari neredeyse sifira yakin. Halsizlik görülebilen bir yan etki destek tedavilerle beslenme destegi olarak hastaya egzersiz önerilerinde bulunarak asmaya çalisiyoruz. Hastalarimizin bunlarin geçici yan etkiler oldugunu bilmesi lazim, tedavi tamamlandiktan sonra hepsinin ortadan kalktigini bilmeleri gerekir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA