3 Bin 500 Yillik Antik Kentin Gönüllü Bekçileri

Adana’nin Tufanbeyli ilçesinde yasayan Sar Mahallesi sakinleri 3 bin 500 yillik Sar Antik Kentinde asirlar öncesi yerlesmis atalarinin mirasinin üzerinde yasiyor, kentin gönüllü bekçiligini yapiyorlar.

3 Bin 500 Yillik Antik Kentin Gönüllü Bekçileri
Sar Mahallesi’nde antik kentin içinde yasayan ve tarihi evlerin üzerine asirlar önce yerlesmis atalarinin emanetine gözü gibi bakan sakinler antik kentin günümüze kalan eserlerine sahip çikiyor.

Her yil birçok ülkeden tarihteki ilk yazili anlasma olan Kades Anlasmasi’na imza atan ve Rahibin kizi Puduhepa’nin yasadigi 3 bin 500 yillik Sar Antik Kenti’nin ziyaretçisinin yogun oldugunu aktaran mahalleli, iç içe yasadiklari tarihi eserlere gözü gibi baktiklarini söyledi.



“Birçok devletten ziyaretçisi var”

Bölgedeki her evin ve her arsanin 3 bin 500 yillik Sar Antik Kenti’nin izlerinin günümüze tasindigini kaydeden, tarihin emanetinin yükünün agir oldugunu belirten Zeyni Baskurt, “Ben burada 67 yildir yasiyorum. Bu kent Sar Komana Antik Kenti olarak bilinmekte. Ben kendimi bildigimden beri Avrupa’dan birçok devletlerden burayi gezip begenenler var. Mahallemiz içinde büyük yarari var. Bu mahalle 500 hane falan olurdu ama su an 40 hane yasiyoruz. Burada yasayan herkes evlerin altinda tarih üstünde biz yasiyoruz. Bu tarihi evlerin üzerinde yasamak bize büyük is ve sorumluluk. Çivi bile çakamayiz. Tarihi eser oldugu için devletimiz çok ciddi denetliyor. Arazide bir is yapamayiz. Köyümüzü koruyoruz. Biz burada olmasak tas üstünde tas koymazlar. Buralar çok eski. Bu mahalleye atalarimiz Erzurum, Agri, Artvin’den gelmisler. Babalarimiz dedelerimiz bir asir önce buralarda yasamis biz de emanetlerine sahip çikiyoruz” dedi.



“Bir yanda tarih bir yanda doga”

Tufanbeyli Belediye Baskani Remzi Ergü Sar ise, "Kades Anlasmasi’na imza atan Puduhepa Sarli bir rahibin kizi ve burasi yasadigi bir sehir. Bizde bu antik kent bu kadar önem arz eden bir yer. Bu yil belediye olarak da Sar yolu üzerine kamp alani yapiyoruz. Bir yanda tarih bir yanda doga tüm misafirlerimizi agirlamak istiyoruz” dedi.

Bölgeye gelen tarih ve doga tutkunlari, bir mabedin girisi oldugu tahmin edilen 6 metre yüksekliginde 3 metre enindeki süslemeli Alakapi, amfi alani olmak üzere birçok tarihi yapiyi ziyaret edebiliyorlar.
Kaynak: İHA