Üniversite Sanayi Isbirligine Çalistay Destegi

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Yönetimi, is dünyasindan gelecek taleplerin degerlendirilmesi ve Üniversite-Sanayi isbirliginin daha da üst noktalara tasinabilmesi adina önemli bir çalistay gerçeklestirdi. BUÜ Yönetimi ve akademisyenlerinin hazir bulundugu toplantiya is insanlari da yogun bir ilgi gösterdi.

Üniversite Sanayi Isbirligine Çalistay Destegi
Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) ev sahipliginde BTSO Binasi’nda düzenlenen ’Üniversite-Sanayi Isbirligi Çalistayi’na BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Adem Dogangün, ÜSIGEM Yönetim Kurulu Üyeleri, is dünyasi temsilcileri, Fakülte Dekanlari, ULUTEK ve Teknoloji Transfer Ofisi yöneticileri ile akademisyenler katildi.

Toplumun her kesimi ile diyaloglar devam ediyor

Programda bir açilis konusmasi yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, göreve geldikleri ilk günden itibaren Üniversite sanayi isbirliginin gelistirilmesi adina yogun bir mesai harcadiklarini vurguladi.

ÜSIGEM’i sirf bu amaçla güçlendirdiklerini ve gönüllü olarak burada görev alacak kiymetli is insanlarini platforma aldiklarini aktaran Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz; “Gerçeklestirdigimiz toplantilarda görüstügümüz projelerin hangi asamada oldugunu ve ilerleyen süreçlerde neler yapacagimizi ele aliyoruz. Toplantilarimizi bir ay üniversitemizde, diger ay ise sanayi kuruluslarinda olacak sekilde aksatmadan gerçeklestiriyoruz. Birinci olarak her yaptigimiz toplantida samimiyetin biraz daha artmasini hedefliyoruz. Ikinci olarak da sehirle bütünlesmis konu basliklarini dikkate aldigimizda merkezi yönetimler, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleriyle, sanayicilerle bir araya gelerek çalismalar yürütüyoruz. Çok sayida proje belirledik. Bu projeleri yürütebilecek akademisyenler ile sanayicileri bulusturuyoruz” diye konustu.

Bugüne kadar gelinen en iyi noktadayiz

Üniversite sanayi isbirligi konusunun yillardir gündemde oldugunu ancak bir türlü istenilen düzeyde gelistirilemedigini belirten Prof. Dr. A. Saim Kilavuz; “Bu olguyu yikmak için daha fazla çalismamiz gerektigine inandik. Üniversite ile sanayi iliskisini güçlendirecek temelde dört mekanizma var. Bilimsel Arastirmalar Birimimiz, Teknoloji Transfer Ofisimiz, ULUTEK Teknoparkimiz ve ÜSIGEM. Bunun yani sira Kamu Üniversite Isbirligi Portali (KÜSI) da kuruldu. Elimizdeki tüm imkanlarla sanayicilerimizin yanina gidiyoruz ve isbirligini gelistirmek için her türlü yöntemi deniyoruz. Bu anlamda Üniversitemizde bugüne kadar gelinen en iyi noktadayiz diyebiliriz. Ancak, Bursa çok daha iyilerini hak ediyor. Bizler de sanayi odalari, ticaret odalariyla ve diger tüm paydaslarimizla bir araya gelerek çalismalarimiza arti deger katmaya gayret ediyoruz. Bizlere destek veren, fikirlerimize ilgi gösteren ve isbirligi yapan tüm paydaslarimiza gönülden tesekkür ediyorum. Istedigimiz sonucu elde etmek için çalismaya devam edecegiz. Karsilikli iyi niyet ile Üniversitemizi, is dünyasi temsilcilerini, Bursa’mizi ve ülkemizi çok daha üst basamaklara tasimak için gayret ediyoruz” açiklamasinda bulundu.

Sanayi doktora programi’nda türkiye 1. ligi

Yönetim olarak alti ayda bir memnuniyet anketleri yaptirdiklarina isaret eden Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, ögrenci, akademik ve idari personel ile dis paydaslarin memnuniyet oranlarini ölçümlediklerini açikladi.

Tüm kulvarlarda oranlarin yükseliste oldugunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz; “Üniversite sanayi isbirligi için yola çikmistik. Geldigimiz noktada bu isbirliginin yükselise geçtigini söyleyebiliriz. ULUTEK Teknoparkimiza doluluk oranlari neredeyse yüzde yüzlere çikti. ÜSIGEM, Üniversite-Sanayi isbirliginin gelismesine önemli oranda vesile oldu. Iki tarafin da birbirine ihtiyaci oldugunu ve burada bir iletisim eksikligi oldugunu düsündük. Bu is birliklerini çesitli alanlarda gelistirmemiz gerekiyor. 2244 Sanayi Doktora Programi var. Bu alanda Türkiye’de 81 ögrenci ile birincilige sahibiz. En yakin rakibimize fark atmis durumdayiz. Bu birincilik, Bursa sanayisinin Ar-Ge’ye, bilime aslinda çok fazla önem verdigini gösteriyor” seklinde konustu.

Ulutek ve TTO çalismalara deger katiyor

Sanayicinin taleplerini karsilayabilecek bilgi birikimi ve özgüvene sahip olduklarini vurgulayan Prof. Dr. Kilavuz: “Göreve geldigimizde kapanmak üzere olan bir Teknoloji Transfer Ofisimiz vardi. Suanda Türkiye’nin önemli teknoloji transfer ofislerinden biri haline geldi. Bu kurulus, üniversite ile sanayi arasinda köprü görevi görmektedir. Patent konusunda da çok iyi mesafeler kat ettik. ULUTEK, hali hazirda en fazla patent üreten firmalarin yer aldigi siralamada ilk 5 teknokent arasinda gösteriliyor. En fazla patent basvurusu yapan ilk 6 üniversite arasinda yer aliyoruz. Son iki yil içerisinde patentlerimizden ticarilesenler oldu. ÜSIGEM araciligiyla yürütmüs oldugumuz faaliyetler karsilikli isbirlikleriyle güzel projeler ortaya çikmaya devam ediyor” dedi.

Hedef en iyiler arasinda yer almak

Bursa’nin her zaman daha iyisini hak ettigini belirten Rektör Kilavuz, hedeflerinin ITÜ, ODTÜ, Bogaziçi ve Gebze Teknik gibi belli alanlarda mesafe kat etmis üniversiteler düzeyine gelmek oldugunu söyledi.

Kilavuz: “Bu hedefe ulasabilmenin yolu da is dünyasi ile birlikte hareket etmekten geçiyor. Bu potansiyel üniversitemizde de sehrimizdeki is dünyasi temsilcilerinde de vardir. Bilgi gücüne sahip akademisyenlerin potansiyellerinin yükseltilmesi için çalisiyoruz. Bugün geldigimiz nokta, akademik kadromuzun mevcut potansiyelinin sadece yüzde 30’unu kullanmasiyla mümkün olmustur. Bu potansiyeli yüzde 40 veya yüzde 50’lere çikarabilirsek, çok daha basarili sonuçlara imza atacagimiza inaniyoruz” seklinde konustu.

Çalistaya katilan is dünyasi temsilcileri ve akademisyenler de Üniversite-Sanayi isbirliginin gelistirilmesi adina atilmasi gereken adimlar konusunda fikirlerini paylasti. Benzer programlarin ilerleyen günlerde tekrar edilmesi kararlastirildi.
Kaynak: İHA