Türk Eczacilar Birligi Baskani Üney Açiklamasi 'Ülkemizde Daha Fazla Eczacilik Fakültesine Ihtiyaç Yoktur'

14 Mayis Bilimsel Eczacilik Günü dolayisiyla Türk Eczacilar Birligi binasinda basin toplantisi düzenleyen Türk Eczacilar Birligi Baskani Arman Üney, "Uluslararasi standartlarda kaliteli eczacilik egitiminin saglanmasi ve mesleki sürdürülebilirlik için, ülkemizde yeni eczacilik fakültelerinin açilmamasi çagrimizi tekrarliyoruz. Ülkemizde daha fazla eczacilik fakültesine ihtiyaç yoktur" dedi.

Türk Eczacilar Birligi Baskani Üney Açiklamasi 'Ülkemizde Daha Fazla Eczacilik Fakültesine Ihtiyaç Yoktur'
14 Mayis Bilimsel Eczacilik Günü dolayisiyla Türk Eczacilar Birligi tarafindan birligin merkez binasinda basin toplantisi düzenlendi.

Türk Eczacilar Birligi Baskani Arman Üney, burada katilimcilara hitaben yaptigi konusmada eczacilarin sorunlari üzerinde durdu. Eczacilik fakültelerinin çok fazla oldugunu, sayilarinin azaltilmasi gerektigini aktaran Baskan Üney, “Eczacilik mesleginin gelecegi açisindan karsi karsiya kaldigimiz bir diger sorun, kontrolsüz bir sekilde açilan eczacilik fakülteleri sorunudur. 1997 yilina kadar 7 adet eczacilik fakültesi bulunurken, 2001 ile 2021 yillari arasinda bu sayi 6 kat artmis, bugün itibariyle eczacilik fakültesi sayisi 60’a dayanmistir. Egitim veren 47 eczacilik fakültesinden sadece 14’ü akredite eczacilik egitimi verebilecek kapasiteye sahiptir" ifadelerini kullandi.

"Ülkemizde daha fazla eczacilik fakültesine ihtiyaci yoktur"

Alt yapi ve akademik kadro eksikligiyle açilan eczacilik fakültelerinin, bu durumda diger fakültelerden egitim istemesini açikça gösterdigini hatirlatan Türk Eczacilar Birligi Baskani Üney, "Uluslararasi standartlarda kaliteli eczacilik egitiminin saglanmasi ve mesleki sürdürülebilirlik için, ülkemizde yeni eczacilik fakültelerinin açilmamasi çagrimizi tekrarliyoruz. Ülkemizde daha fazla eczacilik fakültesine ihtiyaci yoktur. Alt yapidan ve akademik kadrodan yoksun eczacilik fakültelerinin yerlerine ilaç Ar-Ge merkezi kurulmali, mevcut eczacilik fakültelerinin kontenjanlari kademeli olarak düsürülmeli ve eczacilik fakültelerine giris için 50 bin ile sinirli tutulmalidir. Yeni mezunlarimiz için artik yeni istihdam politikalari hayata geçirilmelidir. Kamu kuruluslarinda, özel hastanelerde ve devlet hastanelerinde eczaci sayisi artirilmalidir. Ilaç sanayinde, ilacin gerçek uzmani olan eczacilarin daha fazla görev almasini saglayacak genis istihdam politikalari hayata geçirilmelidir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA