TIM Baskani Gülle Açiklamasi 'Türkiye'nin Güvenilir Bir Is Ortagi Oldugunu Tüm Dünyaya Gösterdik'

Istanbul Hazir giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi (IHKIB) ihracatçilarina gösterdikleri basari için ödül töreni düzenledi. Törende konusan Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Ismail Gülle, “Nisanda tarihimizin en yüksek aylik ihracat rakamina ulasmanin gururunu yasadik. Türkiye’nin güvenilir bir is ortagi oldugunu tüm dünyaya gösterdik” dedi. IHKIB Baskani Mustafa Gültepe de sektör olarak bu yil cari açigin kapatilmasina 21 milyar dolar katki vereceklerini belirtti.

TIM Baskani Gülle Açiklamasi 'Türkiye'nin Güvenilir Bir Is Ortagi Oldugunu Tüm Dünyaya Gösterdik'


2021 yilinda Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatinda Türkiye için geçen yil 20,3 milyar dolarlik rekor ihracata imza atmasina katki saglayan firmalara ödül verildi.

Gecede firmalara toplam 63 platin, 138 altin, 181 gümüs, 738 bronz ve bin 328 de basari ödülü verildi.

Törende konusan Istanbul Hazir giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi (IHKIB) Baskani Mustafa Gültepe, “Aylik verilere baktigimizda nisan 2021’e göre yüzde 26 artidayiz. Ocak-Nisan dönemini ise geçen yilin yüzde 18,5 üzerinde tamamladik Aylik ihracatta 2 milyar dolar çitasini ilk kez mart ayinda geçtik Böylece tüm zamanlarin en yüksek aylik ihracatini gerçeklestirmis olduk” dedi.



Mustafa Gültepe, hazir giyim ve konfeksiyonun katma degerli üretimi, istihdama katkisi ve ihracati ile Türkiye ekonomisi için stratejik öneme sahip oldugunun altini çizdi. Sektör olarak 2021’de basarili bir performans sergilediklerini belirtti.



“Pandemi ile geçen iki yilda 100 bin ilave istihdam olusturduk”

Pandemi döneminde istihdama önem verdiklerini belirten Gültepe “Ham madde tedarikindeki sikintilara, yüksek maliyet artislarina ragmen 2021’de yatirima, üretmeye ve insanimiza is imkâni olusturmaya devam ettik. Sektör olarak geçen yil 7 milyar TL’lik yatirim yaptik. 70 bin insanimiz için ilave istihdam olusturduk. 2022’de de ayni hizla yolumuza devam ediyoruz. Subat ayi itibari ile toplam istihdamimizi 691 bine çikardik. Sadece subat ayinda 11 bin insanimiza is sagladik. SGK verilerine göre subatta ki 47 bin kisilik istihdam artisinin neredeyse yüzde 25’ine sektör olarak biz imza attik. Pandemi ile geçirdigimiz iki yilda ülkemize kazandirdigimiz ilave istihdam 100 bine ulasti” dedi.



“Dört aylik ihracatta 2021’e göre yüzde 18,5 artidayiz”

Kapasite kullaniminda yüzde 84,1’e ulastigi sektörün üretim ve ihracatta da yoluna hiz kesmeden devam ettigini vurgulayan Gültepe, “Aylik ihracatta 2 milyar dolar çitasini ilk kez mart ayinda geçtik. Nisanda 2 milyar 42 milyon dolarla rekorumuzu yeniledik. Böylece tüm zamanlarin en yüksek aylik ihracatini gerçeklestirmis olduk. Aylik verilere baktigimizda nisan 2021’e göre yüzde 26 artidayiz. Ocak-Nisan dönemini ise geçen yila göre yüzde 18,5 artida kapattik. Dört aylik ihracatta ilk kez 7,5 milyar dolar sinirina yaklastik. Agustos ayinda Istanbul’da IFCO Fuarimizin ikincisini düzenleyecegiz. Eger bir aksilik olmazsa fuarimizin da olusturacagi sinerji ile 2022’yi 23 milyar dolar bir ihracat ile tamamlayacagiz. Geçen yil ülkemize net 18,5 milyar net döviz kazandirmistik. Bu yil 21 milyar dolarlik net ihracat öngörüyoruz. Bir baska ifade ile hazir giyim sektörü olarak ülkemizin cari açiginin kapatilmasina 21 milyar dolarlik katki yapmis olacagiz” seklinde konustu

“2021’i rekorla biraktik”

2021 yilini rekorlarla biraktiklarini belirten Gültepe, “Pandemi sonrasi hem Türkiye’nin ihracati hem hazir giyimin ihracati her ay farkli seviye atladi. 2021’i rekorla biraktik. 2022’ye planlamis oldugumuz oranin üzerinde bir artisla özellikle son dört ayda yaklasik yüzde 18,5 gibi bir artis hazir giyimde yasandi. Mart Nisan ayinda 2 milyar dolari astigimiz 2 ay oldu. Ilk dört bes ay bizim sektörümüz için çok basarili geçti. Herhangi bir eksiklik ve aksaklik olmazsa önümüzdeki döneme bakarsak 2022 için ortaya koymus oldugumuz 23 milyar dolari asacagimizi tahmin ediyorum. Özellikle orta vadede kilogram ihracat birim fiyatini 40 dolara, ihracati da 40 milyar dolara çikarmayi hedefliyoruz” dedi.



TIM Baskani Gülle: "83,5 milyar dolar ihracat ile hedefi yakaladik”

Zorlu geçen pandemi döneminde Türkiye’nin güvenli liman olarak öne çiktigini vurgulayan Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Ismail Gülle, “Nisanda tarihimizin en yüksek aylik ihracat rakamina ulasmanin gururunu yasadik. Geçen ay ihracatimiz, 2021’e göre yüzde 25 artarak 23,4 milyar dolara ulasti. Böylece yilin ilk dört ayinda, 83,5 milyar dolar ihracat gerçeklestirmis olduk. 250 milyar dolarlik ihracat hedefi için, yilin üçte birlik dönemini hedefimize tam ulasarak kapattik. Bu dönemde hazir giyim ve konfeksiyon ihracatimiz da son derece basarili islere imza atti. Pandemi sonrasi dönemde küresel tedarik zincirlerinde önemli bir dönüsüm sürecine girdik. Bu dönüsüm sürecinden Türkiye, hesaplamalarimiza göre, ihracatina 23 milyar dolar arti deger katti. Hazir giyim sektörümüzün bu küresel tedarik zincirlerindeki degisimden elde ettigi ekstra degerin ise 2,5 milyar dolar oldugunu hesapladik” ifadelerini kullandi.

“Türkiye’nin güvenilir bir is ortagi oldugunu tüm dünyaya gösterdik”

Pandemi dönemi sonrasi jeopolitik risklerin arttigini belirten Gülle, “Dünyanin normallesmesinin biraz daha zaman alacagini biliyoruz. Bu nedenle biz pandemi döneminde yakalamis oldugumuz bu ihracattaki sürdürülebilirlik programini istikrarli bir sekilde devam ettirmemiz gerekiyor. Lojistikte yasanan bu sorunlar ülkemiz için büyük fayda sagladi. Bu dönemde tedarik açisindan güvenilir bir liman olduk. Türkiye’nin güvenilir bir is ortagi oldugunu tüm dünyaya gösterdik. Tercih edilmesinin sebebi sadece fiyat bazinda degil. Sürdürülebilir ve çevreye saglikli üretim yapan firmalarimizin hassasiyetidir. Ülke olarak hiçbir ülke ile sorunumuz kalmadi. Bu bizim için çok önemli bir avantaj. Bunu çok iyi degerlendirecegiz. Ayrica Türkiye’nin her sart ve kosulda üretimini devam ettirmesi çok ciddi avantajlar saglayacak. Buna Ukrayna Rusya savasi da dahil. Bütün dünyayi etkileyen bu savasta Türkiye hem barisçil hem de dünyaya çok olumlu bir mesaj verdi. Türkiye ayni zamanda hem diplomaside bir arabulucu rolünü gerçeklestirirken, ticarette de dengeli bir üretim süreci sürdürüyor. Bu iki konunun vermis oldugu avantaja ve ülkemizin pandemi sonrasi ortaya çikan sürdürülebilirlik degerleri içerisinde çevreye, dogaya ve insan sagligina dikkat eden üretimdeki avantajlari ile ülkemiz bundan sonra ihracatini her geçen gün arttirarak devam edecektir. 2022 deki hedefimize yaklasip bu hedefi de geçecegimizi öngörüyoruz. Basta Cumhurbaskanimiza ve hükümetimize bu önemli süreci çok iyi yönettikleri için ayrica tesekkür ediyoruz” dedi.



“Nisan ayindaki ihracatimiz Israil’e 190 milyon dolar artti”

Israil’e yaklasik 7 yil sonra bir ticari heyet gerçeklestirdiklerini belirten Gülle, “Israil Cumhurbaskaninin ülkemizi ziyaret etmesiyle iki ülke arasindaki mevcut siyasetten çok etkilenmeyen ticari atmosferi daha da arttirdi. Nisan ayindaki ihracatimiz Israil’e 190 milyon dolar artti. Sonrasinda Ispanya’ya yapmis oldugumuz heyetle nisan ayinda 170 milyon dolar bir artis oldu. Genel olarak ticari heyetlere büyük beklenti oldugunu görüyoruz. Öncelikli ülkelerimize ticari heyetler düzenleyerek hem uzun zamandir gidemedigimiz ülkelerle bir arada olmak hem de ticari havayi okumak gerekiyor. Öncelikli tabi ki Suudi Arabistan ve misir ülkeleri geliyor. Ticari heyetlerimize kaldigimiz yerden her ay bir tane veya iki tane yaparak devam edecegiz" diye konustu.

Kaynak: İHA