Salginin Kahramanlari Bir Araya Geldi

Sakarya Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Baskanligi tarafindan 2020-2022 koronavirüs pandemi döneminde sahada görev yapan il genelindeki filyasyon ekiplerine yönelik program düzenlendi.

Salginin Kahramanlari Bir Araya Geldi
Valilik Kampüsünde gerçeklesen programa Vali Yardimcisi Selda Dural, Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Aziz Ögütlü, Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Dr. Yasin Çatalbas, Saglik Hizmetleri Baskani Dr. Serdar Degirmenci, saglik müdürlügü yöneticileri, ilçe saglik müdürleri, filyasyon ekiplerinde yer alan hekim, hemsire ve saglik personeli katildi.

Programin açilis konusmasini yapan Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Aziz Ögütlü, koronavirüs salginin ülke genelinde görülmesinden itibaren Sakarya’da salgina karsi planlamanin hizli bir sekilde yapildigini belirterek, sahada görev yapan filyasyon ekiplerinin cansiperane çalismasiyla önemli bir basari elde edildigini dile getirdi.

Insanlarin evlerinden çikmaya korktugu, kimsenin kimseye temas etmemek için kaçtigi bir ortamda saglik çalisanlarinin hastalara ulastigi testler yaparak numuneler toplayip ilaçlarini verdigini hatirlatan Ögütlü, “Her zaman söylüyoruz bazi mesleklerin karsiligi maddi anlamda ne yaparsaniz yapin ödenmez. Bizde saglik çalisanlari olarak bu kategorideyiz. Isimiz insan sagligi. Sizlerin önemi salgin döneminde o kadar çok belli oldu ki, birakin ülkemizi dünya saglik çalisanlarinin nasil bir sorumluluk yüklendigini gördü” dedi.

Diger ülkelerde saglik çalisanlarinin yasadigi ve yasattigi sorunlara herkesin tanik oldugunu ifade eden Ögütlü, ülkedeki imkanlar ve yetismis insan gücü sayesinde zor günlerin üstün bir çalismayla atlatildigini kaydetti.

Ögütlü, “Kültürümüzden gelen maneviyatla kimseyi ölüme terk etmediniz, yardimsiz birakmadiniz. Ülkemizin saglik sistemi sizlerin sayesinde çok basarili bir sinav verdi. Birçogumuz evinden, ailesinden, çocuklarindan aylarca uzak kaldi. Insanimizin hizmetine kosarken sevdiklerine hastalik bulastirmamak için yurtlarda, otellerde kaldiniz. Dag, kir, bayir; yagmur, çamur, kar, kis, sicak demeden sabahlara kadar çalistiniz. Salgin döneminde birçok arkadasimiz görevi basinda yakalandigi hastalik nedeniyle hayatini kaybetti, sehit oldu. Onlari da buradan saygiyla aniyorum, ruhlari sad olsun. Önüne servet dökseniz sizlerin girdigi evlerin kimse girmezdi. Hepinizden Allah razi olsun, önünüzde saygiya egiliyorum. Salgin kontrol altina alindiktan sonra sizlerle bir araya gelmek istedik ve bu programi düzenledik. Emek veren herkese tesekkür ediyorum” diye konustu.

Yasanan sürecin basindan beri bir idareci olarak birçok olaya vakif olduklarini dile getiren Vali Yardimcisi Selda Dural, saglik çalisanlari basta olmak üzere salginin kontrol altina alinmasi için çalisan tüm kurumlarin mükemmel bir koordinasyon sergileyerek zor sartlarda insanüstü bir çalisma gerçeklestirdiklerini belirtti.

Dural, “Bu öyle bir sey ki dönüp geriye baktigimizda sanki yasananlar, yasadiklarimiz rüya gibi. Vakalarin yeni çikmaya basladigi dönemde herkes korku içindeyken, daha bu hastalikla nasil basa çikilacagina dair bir seyler ortada yokken, asidan dahi söz edilmedigi bir dönemde sizler görevinizden geri durmadan, hayatinizdan fedakârliklar yaparak insanimizin sagligi için var gücünüzle çalistiniz. Bu sürecin basariyla atlatilmasinda sizlerin bu çalismasi çok degerli ve kiymetliydi. Insanüstü bir performans ve ayni zamanda insanüstü bir cesaret örnegi sergilediniz. Bende sizlerin önünde saygiyla egiliyorum. Hepinize tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan salgin dönemindeki basarili çalismalari dolayisiyla ilçe saglik müdürlerine tesekkür belgesi verildi.

Il genelinde salgin döneminde filyasyon ekiplerinin gerçeklestirdigi çalismalardan kesitlerin yer aldigi video gösterimiyle devam eden programda, Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Tiyatro Grubu tarafindan salginda filyasyon çalismalarinda yasananlarin mizahi bir sekilde sergilendigi oyun sahnelendi. Ilçelerde filyasyon ekiplerinde yer ve görev alan saglik çalisanlarinin yasadiklari durumlari anlatmasinin ardindan program, müzik grubunun konseriyle son buldu.
Kaynak: İHA