Prof. Dr. Mehmet Gökoglu Açiklamasi 'Yunuslarin Teknelerle Yarisi Kaybedince Intihar Ettigi Inanci Yanlis'

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, teknelerle girdikleri yarisi kaybeden yunuslarin kiyiya vurup intihar ettigi inanisinin yanlis oldugunu belirterek, “Yunuslarin en sevdikleri oyunlardan bir tanesi teknelerle yarismak. Yarisi kazanamayinca durduk yere neden intihar etsin. Genelde güçsüz ve hasta olduklari zaman, akciger solunumu yaptiklari için kiyiya yönelirler” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Gökoglu Açiklamasi 'Yunuslarin Teknelerle Yarisi Kaybedince Intihar Ettigi Inanci Yanlis'
Insanlara karsi dost canliliklariyla bilinen deniz memelisi yunuslarla ilgili, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu açiklamalarda bulundu. Gökoglu, çogu denizcinin teknelerle birlikte yüzdügü sirada yarisi kaybedip intihar ettigi inanci tasinmasinin yanlis oldugunu söyledi.



“En sevdikleri oyunlardan bir tanesi tekneyle yarismak”

Yunuslarin akilli ve insana yakin canlilar olduguna isaret eden Gökoglu, “Zaman zaman denizdeki teknelerle yarisiyorlar. Onlarla oynuyorlar. En sevdikleri oyunlardan bir tanesi teknelerle yarismak. Yarisi kaybedince intihar ettiklerinin dogru oldugunu sanmiyorum. Durup dururken yunus neden intihar etsin. Tekne hizli gidip, yunus geride kalirsa, teknenin pervanesine denk gelebilir. Bu tür kazalar olabilir. Balikçi belki onu intihar etti seklinde algilayabilir” dedi.



“Yarisacak hizi yakalayamayinca tekneyi terk ederler”

Yunuslarin teknelerle yarismalari için belirli bir hizi yakalamalari gerektigini aktaran Gökoglu, “Teknenin sürati düstügü zaman, yarisacak hizi yakalayamayinca tekneyi terk ediyorlar. Vatandaslarimiz mümkünse hizi düsürsünler. Çünkü geçme aninda belki pervane parçalayabilir. Yarisilan süratte de gidilip, onlarin yaralanmamasi için hizi düsürmeleri gerekiyor” diye konustu.



“Güçsüz ve hasta olduklarinda kiyiya gelirler”

Prof. Dr. Gökoglu, zaman zaman kiyiya vurup telef olan yunuslarla ilgili olarak da “Akciger solunumu yapan hayvanlar. Güçsüz ve hasta olduklarinda, ya da saglik durumlarinda herhangi bir degisiklik yasandiginda bu tür memeli hayvanlar akciger solunumu yaptiklari için kiyiya yönelirler. Aksi halde suyun tabaninda kaldiklari sürece bogulma yasarlar” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA