Muratpasa 3. Çevre Festivali Kapilarini Açti

Antalya’da, Muratpasa Belediyesi’nin bu yil 3’üncüsünün düzenledigi Muratpasa Çevre Festivali, falez sahil bandinda yer alan Adalya Vakfi Engelsiz Kafe Yasam Alani’nda basladi.Pazar günü sona erecek festival, kapilarini sporla açti. Engelsiz Kafe’nin bahçesinde Muratpasa Belediyesi’nin spor egitmenleriyle kadinlar taslarla, geri dönüsüm malzemelerinden yapilmis agirliklarla pilates yapti. Çok sayida okulun da ziyaret ettigi festival atölye çalismalari, spor yarismalariyla devam etti.

Muratpasa 3. Çevre Festivali Kapilarini Açti
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Gülsün Süleyman Süral Meslek Yüksekokulu Moda Tasarim Programi Ögr. Gör. Mine Aydogan yürütücülügünde ‘Yansimalar’ isimli bir moda sunumunun da gerçeklestigi festivalde Doganin Çagrisi isimli karma serginin de açilisi gerçeklestirildi.

Serginin açilisina Belediye Baskani Ümit Uysal ve esi Ümran Uysal da katildi.



“Yasami savunuyoruz”

Baskan Uysal, açilista yaptigi konusmada, çevre çalismalarinin sosyal faaliyet alani olmaktan çiktigini söyledi, “Çevre faaliyetleri bir mesru müdafaa faaliyeti haline gelmistir” dedi.

Insanoglunun, artik çevre krizinin bizzat içinde yasadigini dile getiren Baskan Uysal, “Çevre çalismalari bugün, hali hazirda yasadigimiz seylerle ilgili bir faaliyet alani. Sosyal iletisim mecrasi degil kendi yasamimizi savunma, mesru müdafaa mecrasi” diye konustu.



“50 yilda hizli degisim”

Akdeniz’de daha önce hiç görülmeyen canli türlerinin son 50 yil içinde görülmeye baslandigini aktaran Baskan Uysal, “Benim çocuklugumda Akdeniz’de bulunmayan canli türleri Kizildenizi geçip Akdeniz’i doldurmus durumda. 40-50 yildan bahsediyoruz. Daha büyük degisim, hizli bir degisim tasavvur edemeyiz” seklinde konustu.



“Tehlikeye dikkat çekti”

Buna ragmen Akdeniz çanaginin en tropikal ovasinda örtü alti muz tariminin tesvik edildigine dikkat çeken Baskan Uysal, “Eken dikene bir sey demiyorum. Can havliyle nerede gelir görse ona sariliyor ” dedi.

Baskan Uysal, muzun domatesin 7 kati su tükettigine, örtü alti muz üretiminin yapildigi alanlarda 10-15 yil arasi baska bir tarim faaliyetinin mümkün olmadigina dikkat çekti.

“Son kez festival”

Bu çerçevede bu yil 3’üncüsü düzenlenen Muratpasa Çevre Festivali’ni gelecek yildan itibaren ‘festival’ basligi altinda gerçeklestirmeyeceklerini belirten Baskan Uysal, “Son kez bu yil festival diyecegiz. Artik eglenceli hiçbir tarafi kalmadi. Farkindaligi yükseltip sahaya etkinlige dönüstürme zamanidir. Dogal kaynaklarimizi yok ediyoruz. Bunun farkinda olalim. Ama her seye ragmen tebessüm ederek üzülecegiz. Tebessümü, umudumuzu eksik etmiyoruz” diye konustu.



“Tataki-Zome”

Baskan Uysal, konusmasinin ardindan sergi sanatçilarina plaketlerini takdim etti ve sergiyi gezdi. Baskan Uysal ve esi açilisin sonrasi festival alaninda ekolojik tekstil baski teknigi Tataki-Zome atölyesine katildi.

Baskan Uysal ve Ümran Uysal, çekiç yardimiyla bitkilerin yaprak, dal, çiçek gibi kisimlarini kullanarak bitkideki renk ve dogal seklin kumas yüzeyine aktardi.

Muratpasa 3. Çevre Festivali’nde ilk gün, sopranoda Burcu Bükem Kuru, arpta Bahar Kinis Tuglu ve piyanoda Ahmet Sait Karabulut’un yer aldigi Suyun Bellegi konseriyle sona erdi.
Kaynak: İHA