Mardin'de Yilin Ilk Arpa Hasadi Basladi, Çiftçiye Altin Hediye Edildi

Mardin’in Kiziltepe Ovasi’nda yilin ilk arpa hasadi yapilarak Hububat Ticaret Merkezinde satisa sunuldu.

Mardin'de Yilin Ilk Arpa Hasadi Basladi, Çiftçiye Altin Hediye Edildi
Kiziltepe ilçesi Aktolga köyü çiftçi Mehmet Nur Badilli’ya ait 55 dönüm tarlada biçilen 940 kilogram arpa Hububat Ticaret Merkezine getirildi.

Hububat Ticaret Merkezi müzayede salonunda satisa sunulan Arpa Zahireci esnafi Ramazan Gür tarafindan ilk ürün olmasi dolayisiyla sembolik bir fiyatla tonu 9 bin 100 liradan satin alinirken, ilk üretimi yapan çiftçi Mehmet Nur Badilli’ya Zahireciler Dernegi Baskani Mehmet Serif Öter tarafindan 24 ayar altin hediye edildi.

Kiziltepe Zahireciler Dernegi Baskani Mehmet Serif Öter, arpa olarak Mardin Ovasi’nda kuru alanda ekimi gerçeklestiginden, kuraklik nedeniyle son yillarda ciddi kayip yasandigini ifade etti.

Bölge ihtiyaci olan arpanin disardan geldigini aktaran Öter, “Kiziltepe Ovamiz Mezopotamya’nin verimli topraklarin merkezinde yer almaktadir. Ilk hasat geldigi için çiftçimizde, esnafimizda bir heyecan yasandi. Arpanin durumuna baktigimizda tane son derece zayif ayrica kuraklik nedeniyle çiftçinin ektigi tohum bile alamamis. Bu durumda kuru alanda üretim yapan çiftçilerimiz için 2022 yili tipki 2021 yili gibi ciddi verim kaybi yasanacagi ortadadir. Bu vesileyle hükümet yetkililerimize çagrida bulunuyorum susuz, kuru alanda üretim yapan ve ürünü telef olan çiftçilerimize gerekli yardimlarin yapilmasini bekliyoruz. Aksi halde çiftçi desteklenmezse bundan sonra kuru alandaki topraga tohum atmaya cesaret edemez hale gelebilir" dedi.

Kaynak: İHA