Kuru Fasulye Tohumlari 1080 Rakimda Toprakla Bulustu

Samsun’da “Kuru Fasulye Yetistiriciliginin Gelistirilmesi Projesi” çerçevesinde fasulye tohumlari, 1080 rakimli kirsal mahallede toprakla bulustu.

Kuru Fasulye Tohumlari 1080 Rakimda Toprakla Bulustu
Il Tarim ve Orman Müdürlügü koordinesinde, Samsun Büyüksehir Belediyesi’nin katkilariyla “Kuru Fasulye Yetistiriciliginin Gelistirilmesi Projesi” hayata geçirildi. Proje çerçevesinde 1080 rakimli Sarpin Mahallesi’nde kuru fasulye dikim etkinligi yapildi.

“Kuru Fasulye Yetistiriciliginin Gelistirilmesi Projesi” çerçevesinde üst kusakta yer alan 10 mahallede 189 çiftçiye bin 560 dekarlik alan için 5 bin 600 kilogram kuru fasulye tohumu dagitildi. Dagitimi yapilan kuru fasulye tohumlari ilçe merkezine 62 kilometre mesafede bulunan 1080 rakimli Sarpin Mahallesi’nde festival havasinda topraga dikildi.

Etkinlikte konusan Bafra Kaymakami Cevdet Ertürkmen, "Bafra Ovamiz Türkiye’nin sayili ovalarindan. Yazlik-kislik sebzemiz, çeltigimiz var ama bu etkinlik sunu gösteriyor. Ilgimiz ve farkindaligimiz orta ve yüksek kusaga kaymali. Bafra sadece ovadan ibaret degil. Yüksek kesimlerde de insanlar yasiyor. Burada hayvancilik ve tarimsal faaliyet yapiliyor. Eger biz kirsaldan göçü engellemek istiyorsak insan yasadigi yerde 1080 rakimda Sarpili insana burada karnini doyurma, geçimini burada saglama imkani vermeliyiz. Bu projeyi o açidan önemsiyorum. Ki insan burada doymali, burada çalismali, burada büyümeli. Is imkani açisindan kendisini kente bagimli hissetmemeli. Aslinda biz kentliler olarak buralara bagimliyiz. Buranin ürünleri gerek meyvede gerek sebzede çok lezzetlidir, aromatiktir. Fasulye konusunda Sarpin’in fasulyesi meshur ama kismi aromatik bitkiler burada çok güzel olabilir, yetisebilir. Çünkü burasi bir yayla, yaylanin fasulyesi de güzel olur, diger ürünleri de güzel olur. Bu etkinlikleri yukari kusak dedigimiz 700 - 1000 rakimli yerlerde daha fazla yapmaliyiz” dedi.

Kaymakam Cevdet Ertürkmen’in konusmasini ardindan kuru fasulye tohumlarinin ekimi yapildi. Kaymakam Ertürkmen, Bafra Belediye Baskan Vekili Murat Cevahir ve Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam arasinda yapilan yumurta tokusturmasinda Kaymakam Ertürkmen galip geldi.

Tohumlarin toprakla bulusturulmasinin ardindan kuru fasulye pilav ikrami ve odun atesinde hazirlanan semaverlerde çay ikrami yapildi. Etkinlige katilan mahalle kadinlariyla da sohbet eden Kaymakam Cevdet Ertürkmen, misafirperverliklerinden dolayi onlara tesekkür etti.

Etkinlige ayrica Ilçe Emniyet Müdürü Bünyamin Temur, Tarim ve Orman Ilçe Müdürü Mehmet Güres, Ziraat Odasi Baskani Osman Tosuner, muhtarlar ve mahalle halki katildi.

Kaynak: İHA