Kiraathane Söylesilerinin 38'Incisi Gerçeklestirildi

Kilis 7 Aralik Üniversitesinde Kiraathane Söylesilerinin 38’incisi gerçeklestirildi.

Kiraathane Söylesilerinin 38'Incisi Gerçeklestirildi
7 Aralik Üniversitesinde “Kiraathane Söylesileri”nin otuz sekizincisi olan “Sudan” baslikli söylesi, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Halil Aldemir’in yönlendiriciligi ve T.C. Hartum Büyükelçiligi Egitim Müsaviri Doç. Dr. Gökhan Bozdas’in sunumlariyla çevrim içi olarak gerçeklestirildi.

Konusmasina dinleyicileri selamlayarak baslayan Bozdas, tarihsel süreçte Sudan ile olan bagimiza degindi. Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde Sudan’in Portekiz’e karsi Osmanli Devleti’nden yardim istegi nedeniyle Osmanli ile temasa geçildiginden ve bu dönemde Osmanli tarafindan insa edilmis olan kalelerin varligindan bahsetti.

Bozdas, bu dönemim disinda Mehmet Ali Pasa döneminde de Sudan’la baglantimizin oldugunu vurguladi. Ancak Mehmet Ali Pasa’nin kisisel özellikleri dolayisiyla Sudan tarafindan çok iyi anilmadigina degindi ve bu durumun da Türklere karsi bir önyargi olusturdugunu anlatti.

Sudan’daki günlük hayat ve egitimden bahseden Bozdas, Sudan’da egitim almak isteyen ögrencilerimizin orada rahatlikla egitim alabileceklerini aktardi. Söylesi, soru cevap bölümünün ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA