'Insan Hacklenebilir Mi' Sorusunun Yaniti Vücuda Takilan Biyolojik Aletlerde

Zonguldak’ta Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesi’nde konusan Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskani Dr. Ali Taha Koç, "Yapay zekanin özellikle hackleme konusunda ne tür bir yikici etkisi olacagini henüz daha bilmiyoruz. Yeni teknolojilerle birlikte siber saldirilarin daha akilli hale geldigini görüyoruz" dedi.

'Insan Hacklenebilir Mi' Sorusunun Yaniti Vücuda Takilan Biyolojik Aletlerde
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde gerçeklestirilen Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesi’nde konusan Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskani Dr. Ali Taha Koç, yeni teknolojilerle birlikte siber saldirilarin ve siber güvenligin önemine dikkat çekti. Siber güvenligin artik ihtiyaç oldugunu her geçen gün daha hayati olmaya devam ettiginin altini çizdi. Zonguldak’ta düzenlenen zirvenin önemine dikkat çeken Koç, Teknofest Hack Karadeniz etkinliginin de bu vesile ile Zonguldak’ta yapilacaginin müjdesini verdi.

Siber saldirilarin artik devletler seviyesinde daha karmasik, yikici ve hedef odakli olmaya basladigini söyleyen Ali Taha Koç, "Siber güvenlik artik çok önemli bir konu olmaktan çikti. Bir ihtiyaç. Bu anlamda baktiginiz zaman her geçen gün daha hayati olmaya devam ediyor. Burada yaptigimiz toplantilar sayesinde bunun önlemlerini almaya basladik. Siber Güvenligin kalbi bu gün Zonguldak’ta atiyor. Yaz boyunca yil sonuna kadar Zonguldak’ta atacak. Teknofest heyecanini Zonguldak’a getiriyoruz. Bu sene Teknofest’i Samsun’da yapiyoruz. Hack Karadeniz yarismasini isminden uygun olarak Zonguldak’ta yapacagiz. Çok güzel bir aktivite gerçeklestirecegiz. Siber Güvenligin kalbi Zonguldak’ta atacak. Hepimizin su anda kullandigi bir çok teknolojik alet var. Giderek her sey baglanti haline geliyor. Bu baglanti sayesinde hepimiz birer veri üreten fabrika haline geliyoruz. Insanlar da artik birer fabrika. Çünkü onlarin da ürettigi en önemli sey veri. Bu büyük veri, yapay zeka, nesneler interneti, bulut ortamlar kuantum sistemler artik bu yenilikçi teknolojiler öncelikle bizim düsünme yapimizi, sonra davranis sekillerimiz ve en son olarak da is yapis sekillerimizi tamamen degistirdi. Bu degisimin güvenlik bakis açisina da önemli etkileri var. Dijitallestirme bir yandan hayat kalitemizi arttirdigi gibi bizi siber saldirilara karsi bir magdur duruma da getirebiliyor. Daha eskilerde az ve genellikle de kisisel olarak yapilan siber saldirilar günümüzde artik devletler seviyesinde daha otomatize, karmasik, yikici ve en önemlisi de hedef odakli olmaya basladi.

Artik saldirganlarin davranisi çikar saglamaya ve zarar vermeye dogru gidiyor" diye konustu.



"Gelecekte sistemler daha büyük sorunlar yasayacak"

Geçmisteki siber saldirilarin gelecekteki saldirilara göre daha masum olabilecegini ifade eden Dr. Ali Taha Koç, "Gelecekte ise büyük ihtimal geçmisle karsilastigimiz siber saldirilarin bize onlari masum dedirtecek kadar saldirilarla karsilasacagiz. Yapay zeka özellikle hackleme konusunda ne tür bir yikici etkisi olacagini henüz daha bilmiyoruz. Eger bir yapay zeka sistemi hacklemeye baslarsa acaba nasil bir etki olusturacak. Yeni nesil teknolojilerle beraber artik bu siber saldirilarin da daha akilli hale geldigini görüyoruz. Gelecegin teknolojilerine güvenlik bakis açisini kökten degistirecek ve yapay zekanin bu alana girmesiyle birlikte artik sistemler daha büyük sorunlar yasayacak. Bir robot otonom sistem hacker olmaya karar verirse ne olacak? Siyah sapkayi mi beyaz sapkayi mi takacak. Mevcut saldirilar daha kusursuz hale gelecegi kesin. Çünkü artik otonomize edilmis olacak. Önlem almamiz gereken en önemli durumlardan bir tanesi. Artik yapay zeka ile siber saldirilar yapilmaya basladigi zaman insan faktörü ortadan kalkacak. Siber saldiriyi yapan insan da uyumasi gerekiyordu. Siber saldiriyi yapacak olan yapay zeka 7/24 sistemlere saldirmaya devam edecek. Biz bunu nasil korunmamizi saglayacagiz. Sorunun cevabi çok açik. Yapay zekali sistemler gelistirecegiz. Dünyanin hiç bir yerinde hiçbir sisteminde yüzde 100 siber güvenlik ortami olusamaz. Bunun farkinda olacagiz öncelikle. Dünyanin bir çok firmasina bakabilirsiniz. Milyonlarca dolar bütçe ayirmalarina ragmen siber saldirilara maruz kalabiliyorlar. Ancak siber güvenlikteki en önemli olgular insan teknoloji, organizasyon yapisi, ulusal ve uluslararasi boyutta atilacak önemli adimlarla saldirilarin yikici etkisinden kurtulabiliriz. Hepimizin de bildigi gibi zincirin halkalarina baktigimizda zincirin kuvveti en zayif halkasiyla ölçülür. En güçlü halkasi teknoloji, en zayif halkasi insan. Insani yetistirmek ve kalitesini artirmakla zincirimizi çok daha kuvvetli hale getirecegiz" dedi.



"Insan hacklenebilir mi" sorusunun yaniti vücuda takilan biyolojik aletlerde

Insanin hacklenebilecegi konusuna da dikkat çeken Koç, "Sorumuz çok basit. Insan hacklenebilir mi? Insanin ne kadar kolay hacklenebilecegi konusunda düsünmemiz gerekiyor. Su anda düsünürseniz hepimizin elinde cep telefonlari var. Ama bunun disinda artik biyolojik aletleri de vücudumuza takmis durumdayiz. Kalp pili, insülin ilaci. Bu aletlerin hepsi baglantili, uzaktan erisimi olan aletler" diye ifade etti.



"Teknolojik gelisimin en önemli unsuru; nitelikli insan kaynagi"

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Çetin Ali Dönmez de hayatin her alanindaki dijital teknolojilerin siber güvenlik tehditlerini de beraberinde getirdigini ifade etti.

Dönmez, "Dünyada teknolojik gelismeler ön plandi. Dijital teknolojiler yayginlasti. Hayatimizin her alaninda dijital teknolojiler var. Siber güvenlik tehditleri de bununla beraber geldi. Siber güvenlik tehditleri sadece savunma sanayi, kritik sistemler yada kamu ile ilgili degil. Sirketlerde çok sayida teknolojik cihazlar var. Bu teknolojik cihazlar büyük ölçüde dijital teknolojileri kullaniyorlar. Uzaktan erisimle bunlarin durdurulmasi faaliyetlerinin etkisizlestirilmesi mümkün. Dolayisiyla siber güvenlik alaninda çalisacak genç arkadaslarimiz için aslinda kocaman bir dünya var. Teknolojik gelisimin en önemli unsuru da nitelikli insan kaynagi. Burada üniversitelerde yetisen gençlerin, hocalarimizin emeklerinin, çalismalarinin çok büyük önemi var. Sanayide katma degerli üretimin de esas anahtari aslinda teknoloji. Teknolojide ne kadar ilerlerseniz bu teknolojiyi sanayiye uyguladiginizda maliyet üstüne koyacaginiz para artiyor. Herkesin yaptigini yaparsaniz fiyat rekabetiyle kaybedersiniz. Ama farkli bir sey yaparsaniz o zaman sattiginiz ürünü daha iyi fiyata satabilirsiniz. Sanayideki bütün dijital makinelerde böyle risk var. Sanayicimiz yavas yavas bunun farkina varmaya basladi.

Hele dünyayla rekabet etmeye baslayinca daha iyi makineler gelince bunlarin siber güvenlik konulari daha önemli hale gelmeye basladi.

Yarin öbür gün bu elektronik sistemlerin dijital ara yüzlerini sizler yapacaksiniz. Sizler daha iyilerini gelistireceksiniz. Makine dünyasinda artik makineleri alan ve üretim yapanlardan daha çok daha fazla makine üreten daha dijital makine üreten bir ülke haline gelecegiz" diye konustu.

Zirve açilis konusmalarinin ardindan oturumlarla devam ediyor.
Kaynak: İHA