Içisleri Bakanligi Sözcüsü Çatakli Açiklamasi '15 Bin Siginmacinin Vatandasliginin Iptal Edildigi Haberleri Uydurma'

Siginmacilara yönelik toplu vatandaslik iptaliyle alakali gündemde yer alan haberlerin gerçek disi oldugunu belirten Içisleri Bakan Yardimcisi ve Bakanlik Sözcüsü Ismail Çatakli, “15 bin siginmacinin vatandasliginin iptal edildigi haberleri de uydurma” dedi.

Içisleri Bakanligi Sözcüsü Çatakli Açiklamasi '15 Bin Siginmacinin Vatandasliginin Iptal Edildigi Haberleri Uydurma'
Içisleri Bakan Yardimcisi ve Bakanlik Sözcüsü Ismail Çatakli, ülkede yasayan siginmacilarin vatandasliklarinin toplu iptaline yönelik gündemde yer alan haberlerin gerçegi yansitmadigini belirtti.

Konuyla ilgili açiklama yayimlayan Çatakli, vatandaslik iptalinin bireysel sekilde gerçeklestigini belirterek su ifadelere yer verdi:

“Vatandaslik isleri tüm uyruklar için Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügü tarafindan yürütülmektedir. Sadece geçici koruma altindaki Suriyelilerle ilgili olarak vatandaslik talebi halinde Göç Idaresi Baskanligi’ndaki ilgili bilgi ve belgeler ilk incelemeler yapilarak Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügü’ne aktarilarak islemlere devam edilmektedir. Türk vatandasligini kazanma yollari 5901 sayili Türk Vatandasligi Kanunu’nda çok açik belirtilmektedir. Ilgili Kanunun 12. Maddesine göre milli güvenlik, kamu düzeni ve güvenligi, terörle irtibati ve iltisaki olmamalari esas olup islemlerin her asamasinda bu durum dikkate alinmaktadir. Ayrica Türk vatandasliginin kazanilmasi sürecinde 8 asama bulunmaktadir. Bu asamalar sirasiyla su sekildedir:

Basvuru, Teknik Çalisma Grubu Incelemesi, Il Güvenlik Sorusturmasi, Valilik Komisyonu, Dosya Kontrolü, Arsiv Arastirmasi, Onay Süreci, Tescil.

Tüm uyruklarda da ayni usul ve esaslar geçerli olup, bu asamalardan geçildikten sonra Türk vatandasligi kazanilabilmektedir. Ayrica Türk vatandasi olduktan sonra da milli güvenlik, kamu düzeni ve güvenligini bozan, terörle irtibati ve iltisakli olduklari tespit edilenlerin vatandasligini iptali yolunu gidilmektedir. Bu tespitler sonrasi yapilan degerlendirmeler fert fert yani bireysel olarak yapilmakta olup toplu vatandaslik iptali söz konusu degildir. Tüm bu islemler yargi denetimine de tabidir. Hal böyle iken bugün bazi basin yayin organlari yansiyan ’15 bin siginmacinin vatandasligi iptal edildi’ haberleri kesinlikle dogru olmayip, tamamen uydurmadir. Milli güvenlik, kamu düzeni ve güvenligine yönelik tetkik islemleri Vatandaslik Kanunu çerçevesinde yillardir ayni usulle gerçeklesmektedir.”
Kaynak: İHA