Hasyurt Tarim Fuari'nda 'Tarimin Üretimi, Ihracati, Sorunlari Ve Çözüm Önerileri' Konusuldu

Finike’de düzenlenen 25. Hasyurt Tarim Fuari’nda moderatörlügünü Dünya Gazetesi Tarim Yazari Ali Ekber Yildirim’in yaptigi “Tarimin Üretimi, Ihracati, Sorunlari ve Çözüm Önerileri” baslikli panel düzenlendi.

Panele, Kumluca Ticaret Borsasi Baskani Fatih Durdas, Finike Ziraat Odasi Baskani Halil Sariçobanoglu, Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi Baskan Yardimcisi Ramazan Keskin, ve Meysan Genel Müdürü Akin Veziroglu katildi.



“Toptanci hal yasasi revize edilmeli”

Kumluca Ticaret Borsasi Baskani Fatih Durdas, tarimin dogru verilerle konusulmasi gerektigini söylerken, “Enflasyonun sorumlusu olarak domates, biber gösteriliyor. Enflasyonun sorumlu domates, biber olamaz. Tarim dogru verilerle konusulmali. Tarimi bilen de konusuyor, bilmeyen de konusuyor” dedi.

Enflasyonun sorumlusu olarak sebze gösterilirken komisyoncuya da kötü gözle bakildigini ifade eden Durdas, “Komisyoncu, ürünü üretici adina satar. Komisyoncu, çiftçinin her türlü sorunu ile ilgilenir, ihtiyacini karsilayan meslek erbabidir. Komisyonculuk mesleginde yanlis bilinen birçok sey var” diye konustu.

Gündemde olan Toptanci Hal Yasasi ile de görüslerini aktaran Fatih Durdas, yasanin revize edilmesi gerektigini söyledi.

Durdas, Istanbul’daki Bayrampasa Toptanci Hali uygulamasinin üretici bölgelerindeki toptanci hallerine uygulanamayacagini vurguladi. Üretici toptanci halleri ile tüketici toptanci hallerindeki uygulamanin farkli olmasi gerektigine söyleyen Durdas, bunun ilgili rapor hazirladiklarini ve Tarim ve Orman Bakanligi’na sunacaklarini bildirdi. Durdas, fiyatlarin denetlenmesi amaciyla dijital takip sisteminin uygulanmasi gerektigini de kaydetti.



“Finike portakali için tehlike çanlari”

Finike Ziraat Odasi Baskani Halil Sariçobanoglu, Finike bölgesinde 40 bin dekar üretim alani oldugunu bunun 30 bin dekarinda narenciye üretimi yapildigini bildirdi. Sariçobanoglu, girdi maliyetlerindeki artisa ragmen narenciye üretici fiyatlarinin degismedigini söyledi.

Sariçobanoglu, “Gübre, akaryakit, enerji ve tüm girdi fiyatlari artiyor ama üretici fiyatlari artmiyor. Üretici para kazanamiyor. Çiftçinin nefes alacak hali kalmadi. Çiftçi çocugunu okutamaz hale geldi. Çiftçi her yil ekonomik açidan geriye gidiyor. Girdi maliyetleri böyle giderse kazanamayan üreteci narenciyeden vazgeçecek, dünyaca ünlü Finike portakali yok olacak. Çiftçi topraktan koparsa bir daha geri döndürülemez” dedi.



“Üretici ve tüketici halleri farkli kurgulanmali”

Meysan Genel Müdürü Akin Veziroglu, üretimin bir ayaginin pazarlama oldugunu belirtti.

Üretici ve tüketici toptanci hallerinin ayri ayri kurgulanmasi gerektigini kaydeden Veziroglu, Toptanci Hal Yasasi düzenlenirken bunun göz önüne alinmasini istedi. Veziroglu, "Yas meyve sebzede çigir açmak istiyorsak satis kanallarini artirmamiz lazim. Toptanci Hallerin yapisini degistirmek lazim" dedi.



“Yeni pazarlar bulmaliyiz”

Bati Akdeniz Ihracatçi Birligi (BAIB) Baskan Yardimcisi Ramazan Keskin, Türkiye’de 55 milyon ton tarimsal üretim yapildigini, ancak bunun yüzde 8’inin ihraç edildigini belirtti.

En büyük sikintinin pazar sorunu oldugunu kaydeden Keskin, “Yeni pazarlar bulmamiz lazim. Ihracatçi desteklenmeli. Destekler 7-8 yildir kesildi. Ihracatçi sorunlarini çözmekte yalniz kaldi” seklinde konustu.

Kaynak: İHA