Firsatçilarin Sahte Gübre Oyununa Dikkat

Yazlik ekim sezonunun ve üst gübrelemenin devam ettigi bu aylarda tarimsal faaliyetlerin yogunlasmasi ve gübre sektörünün hareketlenmesiyle, son zamanlarda piyasada taninmis gübre ithalatçisi veya üreticisi firmalarin torbalarini taklit etmek suretiyle piyasada sahte gübre satislari çogaldi.

Firsatçilarin Sahte Gübre Oyununa Dikkat
Ekim sezonunun baslamasinin ardindan harekete geçen bazi firsatçilarin, piyasaya sahte gübre sürme oyunu da devreye giriyor. Tarim Il Müdürlügü yetkilileri, özellikle onayli etiketi olmayan gübrelerin alinmamasi konusunda uyarida bulunurken, tarim ürünleri sorumlusu ve çiftçiler gübre aliminda dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda açiklamada bulundu.

Edirne’nin Süloglu ilçesinde bir tesiste görev yapan Tarim Ürünleri Isletme Müdürü Samet Çakal, ilk olarak çuvallarin üzerindeki gübre takip sisteminin koydugu barkot ile bilgisayardaki barkot numarasinin uyusup uyusmadigina bakilmasi gerektigine dikkat çekti.

"Ilk olarak barkot numarasini sorgulamaliyiz"

Ilk önce o barkot numaralarinin sorgulanmasi gerektigini belirten Çakal, "Ayrica her gübrenin üzerinde parti numaralari yazar. Bu parti numaralarindan hangi partiye ait olduklari ve ne zaman üretildikleri de yazar. Tescillerinden içeriklerini kontrol edebilme sansimiz oluyor. Sahte gübreyle karsilasan çiftçiler Tarim Il Müdürlüklerine ya da Tarim Ilçe Müdürlüklerine basvurabilirler. Burada aldiklari numunelerle laboratuvarda tahlil yaptirip onun sonucuna göre diger çiftçiyi bilgilendirebilirler" seklinde açiklamada bulundu.

"Ilçe Tarimin düzenli olarak takip etmesi lazim"

Gübrenin sahte olup olmadiginin kullanildiktan sonra anlasilabildigini belirten Çömlekakpinar köyü üreticilerden Mehmet Erdur, "Tarlada ne kadar fark oldugunu daha sonra gözlemleyebiliriz. Bu is ile ilgilenen içerigine ne kadar ne koymus bilemeyiz. Ekinleri etkileyebilir çünkü bu çözeltiler için daha sonra ayri ilaçlar veriyorlar. Atilan çözeltinin dengesini saglamak için yapiyorlar. Öyle bir sey ki yerli tohumlarimiz kalmadi. Onlarda bizlere bu ilaçlari satiyorlar. Bunun için biz ülkece bu ise el atabiliriz. Ilçe Tarimin düzenli olarak takip etmesi lazim" dedi.

Sahte gübre kullanildiginin verimin düsmesiyle anlasilabilecegini belirten üreticilerden Irfan Cezayir, sahte gübrenin önüne geçilmesi için ilk önce denetimlerin arttirilmasi gerektigini ifade etti.

Sahte gübrenin ekili alanlarin tümüne zarar verdigini aktaran Cezayir, gübrede yüzde 30-40 oraninda sahtelik olmasi halinde ekilen ürünün kilosu ve veriminin de azaldigina dikkat çekti.
Kaynak: İHA