Erken Teshis Uygulamasi Gelgistirildi

Kütahya Saglik Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Dis Hekimligi Fakültesinden Dr. Ögr. Üyesi Mohammad Nabi Basiry tarafindan agiz kanserinde erken teshise yönelik AKROD adiyla bir cep telefonu uygulamasi gelistirildi. Ilk etapta pilot bölge Kütahya’da kullanilabilecek olan AKROD uygulamasi, Play Store ve Apple Store’den indirilebilecek.

Erken Teshis Uygulamasi Gelgistirildi
KSBÜ Dis Hekimligi Fakültesi, Agiz, Dis ve Çene Cerrahisi Kliniginde görev yapan Dr. Basiry, daha önce yaptiklari arastirma sonucu Kütahya’da agiz kanseri farkindalik oraninin düsük oldugunu ifade etti.

Basiry, 3 senede yaklasik 40’a yakin prekanseröz ve kanser vakasiyla karsilastigini belirterek, bunun Kütahya nüfusuna göre fazla oldugu dile getirdi.

Nüfusun tamamini kontrol etmenin imkansiz oldugunu belirten Dr. Basiry, “Bu yüzden tüm vatandaslara ulasabilmek için AKROD uygulamasini gelistirdik. Özet olarak, AKROD uygulamasi agiz kanserinin erken teshisi için önemli olan 3 ana faktörü içermektedir; birincisi farkindalik olusturmak, ikinci ise kolay ve masrafsiz olan kisisel agiz muayenenin nasil yapilacagini ögretmek, üçüncü ve en önemlisi ise yüksek risk tasiyan vatandaslarimizi dogrudan çene cerrahisi uzmanina yönlendirmektir.” dedi.

Kaynak: İHA