Emlak Fiyatlarindaki Astronomik Artislar Emlakçilari Da Isyan Ettirdi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in ilk defa ve tek konut sahibi olacak vatandaslara düsük faizli kredi saglayacaklarini açiklamasinin ardindan firsatçilarin ev fiyatlarini astronomik rakamlara yükseltmesi emlakçilari da isyan ettirdi.

Emlak Fiyatlarindaki Astronomik Artislar Emlakçilari Da Isyan Ettirdi
Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Trabzon Insaatçilar ve Emlakçilar Odasi Baskani Ayhan Taflan, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in konut almak isteyen vatandaslara verdigi müjdeler sonrasi ev almak isteyenlerin kendilerine basvurmaya basladigini ancak firsatçilarin hemen harekete geçerek Erdogan’in açiklamasinin ardindan ev fiyatlarini artirdigina dikkat çekti.

Taflan, “Bu firsatçilarin fiyatlari yükseltmesi etik olmadigi gibi ne vicdana ne insanliga sigar. Tüketicinin bu yaklasimi konut almak isteyenlerin magdur olmasina yol açmaktadir. Emlak portallarina baktigimiz zaman gün içinde birkaç kez fiyati yukari çikarak güncelleme yapanlar var. Bu kampanya ile birlikte konut sektörünün hareketlenmesi beklenirken, firsatçilar bir saat içinde fiyatlari adeta iki katina çikartti. Yapilan zamlar bazi müteahhitler tarafindan firsatçilik olarak görüldü.

Düne kadar gayrimenkullerini satmakta zorlanan bazi gayrimenkul sahiplerinin, bugün baktigimizda fiyatlari yükselterek satmak çabasi içindeler. Faizlerin düsmesine firsat bilerek beklenenden de yüksek bir artis gösterdiginde haksiz ticari uygulamaya sebebiyet vermektedir. Gayrimenkul sahipleri artan fiyatlardan dolayi yeri geldi marketlere kizdi, yeri geldi kasaba, manava kizdi. Peki simdi sormak lazim bu firsatçiligi yapanlara gayrimenkul almak isteyenlerin kizmaya hakki yok mu ? Herkes aynaya bakacak çuvaldizini ilk olarak kendisine batiracak. Bu sartlarda konut almak isteyenler veya yüksek kiralar karsisinda kirada oturmak zorunda kalanlar ne yapsin parklarda sokaklarda mi yatsin kalksin ?, çadir mi kursunlar ? Gramajdan çalanda fiyatlari arttiran bazi müteahhit ve bazi ev sahipleri de ayni zihniyettedir. Bizler faiz indirimi piyasalara can verir diye düsünürken maalesef bazi art niyetli kisiler insanlarin canini almaya çalisiyorlar. Bu nedenle ev almak isteyen vatandaslarimiz almayi düsündükleri konutu almadan önce iyi bir fiyat arastirmasi yaparak alsinlar” dedi.

Artan insaat maliyetlerine de vurgu yapan Taflan “Müteahhitlerin insaat yapmasi gerçekten çok zor. Diyelim ki insaata basladi, yapti. Finans güçleri saglam, bunu basardi fakat diger taraftan baktigimiz zaman bu projelerden vatandasin konut almasi, bunun diger ayagi tüketicinin olmasi lazim. Bu maliyetler karsisinda karsimiza çikan bu rakamlara istinaden en büyük sikinti tüketicinin konut sahibi olmasidir. Gerçekten zor bir süreçten geçiyoruz. Su an biz Trabzon ve özellikle Türkiye geneline baktigimiz zaman projelerin yaklasik 2.5 seneden beri üretilmedigini hepimiz gözlemliyoruz. Insaat sektörü duragan bir sekilde gidiyor. Üretilen projeler yok, bu arz talebe dayali oldugu için sirkülasyon gerçeklesmemektedir. Sektörde insaatlar yapilmadigi, projeler üretilmedigi taktirde vatandaslar konut alma dogrultusunda hareket ettigi için, konut sayisi çok az, Üretici firmalarin ve konut almak isteyen vatandaslarin arz talep dengesi bozuldu. Bunun sonucunda rakamlari çok yüksek olmasindan dolayi satislar bitme noktasina geldi diyebiliriz” ifadelerini kullandi.

“ Bölgemize baktigimiz zaman yaklasik 1 milyon TL den baslayan fiyatlardan bahsediyoruz” diyen Taflan “1 milyondan baslayan fiyatlar 2 milyona kadar çikabiliyor. Tartisilmasi gereken konu bu insanlar hangi gelirleri ile birlikte hangi krediyi geri ödeyeceklerde konut sahibi olacaklar. Piyasalarin beklentisi maliyetlerin iyilestirilmesi, düsürülmesi ve sektörde hizmet veren mükellef olan, insaat firmalarinin ödemis oldugu vergi dilinmelerinin iyilestirilmesi” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA