Eczacibasi Toplulugu'ndan 80. Yilinda Bozüyük'e Yeni Yatirim

Bu yil 80. yilini kutlayan Eczacibasi Toplulugu, Türkiye ekonomisine katki yapan, ihracat odakli yatirimlarini sürdürüyor. Eczacibasi Toplulugu’nun en büyük is alanini olusturan yapi ürünleri sektöründe faaliyet gösteren ve Türkiye’nin karo sektöründe ihracat sampiyonu Vitra Karo A.S.’nin Bilecik Bozüyük’teki tamamlanan yeni tesisi düzenlenen törenle hizmete girdi.

Eczacibasi Toplulugu'ndan 80. Yilinda Bozüyük'e Yeni Yatirim
Yeni tesisin hizmete girmesi nedeniyle VitrA’nin Bozüyük’teki üretim kampüsünde düzenlenen törene, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Eczacibasi Holding Yönetim Kurulu Baskani Bülent Eczacibasi, Eczacibasi Holding Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Faruk Eczacibasi, Eczacibasi Toplulugu CEO’su Atalay Gümrah, VitrA Karo A.S. CEO’su Hasan Pehlivan, Eczacibasi Toplulugu çalisanlari ve davetliler katildi.

Yeni tesisiyle yillik 3,5 milyon metrekare büyük ebatli porselen karo üretim kapasitesine sahip olan VitrA Karo, ayni zamanda enerji verimliligini artirip, israfin önüne de geçerek sürdürülebilirlige sagladigi katkiyi büyütecek. VitrA Karo, ihracat odakli, kapsamli Endüstri 4.0 uygulamalari ile veriye dayali üretim yönetimini hayata geçiren yeni tesisiyle birlikte Avrupa pazarindaki büyümesini de hizlandiracak. VitrA Karo, bu yil yeni tesis, verimlilik ve modernizasyona yönelik toplam 25,5 milyon Euro’luk yatirimini tamamlamayi planliyor.

2022’de 250 milyon Euro yatirim

Eczacibasi Holding Yönetim Kurulu Baskani Bülent Eczacibasi, açilis töreninde yaptigi konusmada Toplulugun 80. yilinda küresel rekabet gücünü artirmak amaciyla her alanda inanç ve istikrarla yatirima devam ettiklerini vurgulayarak, “Eczacibasi Toplulugu 80 yildir, Türkiye’de çagdas, kaliteli ve saglikli yasamin bayragini tasiyor. Toplulugumuz bugün 46 kurulusu, 39 üretim tesisi ile 120’den fazla uluslararasi pazarda faaliyet gösteriyor. 80 yildir süren bu yolculukta, önce Türkiye’nin sanayilesme hikayesinin önemli bir parçasi olduk, ardindan yarattigimiz markalarla Türkiye’nin sinirlarini asarak, bugün 3 kitada üretim yapan, 12 bin arkadasimizin hayat verdigi uluslararasi bir oyuncuya dönüstük. Küresel rekabette gücümüzü artirmak üzere faaliyet gösterdigimiz her alanda yatirimlarimizi sürdürüyoruz. 2022 yilinda 250 milyon Euro’nun üzerinde yatirim planladik. Bu yatirimlarin arasinda bulunan VitrA Karo’nun yeni isletmesini bugün devreye aliyoruz. Kisa bir süre sonra da seramik saglik gereçleri üretimi için yine Bozüyük’te besinci isletmemizin yatirimi tamamlanacak“ dedi.

Yapi ürünlerinin, Eczacibasi Toplulugu’nun en büyük faaliyet alanini olusturdugunu ifade eden Bülent Eczacibasi, “Ülkemizin toplam seramik saglik gereçleri ihracatinin yüzde 50’sinden fazlasini gerçeklestiriyor; AB ülkelerine yapilan ihracatta karo ürünlerimizle birinci sirada bulunuyoruz. Banyoda kullanilan tüm ürünleri tasarlama yetkinligine sahibiz. Karo ürünlerimizle bu yetkinligi banyo disindaki alanlara da tasiyoruz. VitrA Karo‘da devreye aldigimiz yeni tesisimizle kapasitemizi bir adim öteye tasiyoruz“ diye konustu.



Kapasite ve istihdam artisi saglayacak

VitrA Karo’nun Bozüyük kampüsündeki üretim kapasitesi, yeni tesis yatirimiyla birlikte 22 milyon metrekareden 25,5 milyon metrekareye çikarken, yurt disindaki yatirimlarimla birlikte toplam kapasitesi de 30 milyon metrekareye ulasti. Yeni tesis, 83 yeni istihdam saglarken VitrA Karo’nun toplam Bozüyük kampüsündeki çalisan sayisi ise 1080’e ulasti. Vitra Karo, markalari VitrA, Villeroy & Boch premium ile lüks segmentte Türkiye’de lider konumda bulunuyor. VitrA Karo’nun yeni tesisinde üretilmeye baslayan büyük ebatli karo, Avrupa’da son yillarda önemli ölçüde büyüme gösteren karo seramik kategorisinde yer aliyor. VitrA Karo da yeni tesis yatirimini, büyüyen pazar ve büyüyen kategoride ilham veren modern tasarimlari hayata geçirmek, sürdürülebilirlik konusunda enerji verimliligi artirmak ve israfi azaltmak olmak üzere üç ana hedeften yola çikarak gerçeklestirdi.

Yapay zekayla israf önleniyor

VitrA Karo CEO’su Hasan Pehlivan ise, “Yeni tesisimizle birlikte büyük ebatli porselen karo üretim yetkinligimizi ve kapasitemizi arttiriyoruz. Bu kategori Avrupa hedef pazarimizda ciddi büyüyen bir kategori. Amaç sadece ebat degil. Yatirim sonucu çikacak ürünler, dogal tas ve mermer gibi malzemelerin yüzey hissini veren, tasarimlarimizi daha gerçek bir sekilde hayata geçirecek dijital teknik uygulamalari da birlestirdigimiz ürünler olacak. Tasarim iddiamiz daha da artacak. Bütün bunlarla birlikte sürdürülebilirlik alani da bizim için çok önemli. Yeni tesisimizde üretim safhasinda rekor seviyede enerji verimliligi sagliyoruz. Bu hattimizda enerji tüketimi normal hatlara göre yüzde 15 daha azaldi. Ayrica israf dedigimiz üretim atiginin önüne geçiyoruz. Dijital sensörlerle sagladigimiz data akisiyla yapay zeka algoritmalarini kullanarak, üretim hatasi ile çikan ürünleri en aza indiriyoruz. 2017’de yüzde 8 ortalama üretim atigini önce yüzde 4,5 seviyesine çektik. Eczacibasi Toplulugu’nun yapay zeka ve data veri analizi yapan birimi ile is birligi yaparak gelistirdigimiz çözümler sayesinde yüzde 4,5 olan iskarta oranini en son yüzde 3,5’e indirmeyi basardik. Bu orani daha da asagi çekmek için çalisiyoruz. Bu hattimizda ulastigimiz Endüstri 4.0 ve ötesindeki uygulamalari, tüm üretim hatlarimizda da yayginlastirmayi planliyoruz” dedi.



"Madencilikten aldigimiz küresel payi daha da artiracagiz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez ise konusmasinin bir bölümünde, “Türkiye, biliyorsunuz son dönemde üretim ve ihracat odakli bir büyüme modeline geçti. Biz bu yatirimlari sadece tesis yatirimlari olarak görmüyoruz. Her seyden öte burada kullanilan teknoloji, yapilan Ar-Ge ve inovasyon bu yatirimlarin katma degerini artiran önemli bir unsur. Bu tesiste ham maddeden uç ürüne kadar son teknolojiyle donatilmis, yapay zekânin kullanildigi bir altyapi mevcut. Ve bu gelismis altyapi beraberinde nitelikli, son teknolojilere hâkim yetkin bir is gücünün istihdamina da kapi araliyor. Bizim de son dönemde ortaya koydugumuz madencilikte katma degerli ürün stratejisiyle de uyumlu bir yatirim. Mevcut madenlerimizi isleyerek, onlari katma degerli uç ürün olarak piyasaya sundugumuz bu tür yatirimlarla, madencilikten aldigimiz küresel payi daha da artiracagiz insallah. Tesis, toplam enerjisinin yüzde 7’sini yesil kaynaklardan karsilayacak. Bu rakam inaniyorum ki önümüzdeki yillarda peyderpey artacak.

"SEGE çalismasini ilçe düzeyinde yeniledik"

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank da yatirim tesviklerine altlik teskil eden SEGE çalismasini ilçe düzeyinde yenilediklerini anlatti. Varank, “Ilçe SEGE-2022 olarak yayimladigimiz çalismada 8 boyutta 56 degisken kullanarak 973 ilçenin gelismislik skorlarini elde ettik ve ilçeleri 6 gelismislik kademesine ayirdik. Çalisma daha önceki çalismalar gibi bilimsel ve nesnel bir bakis açisiyla hazirlandi. Bunun neticesi olarak yatirim tesviklerinde alt bölge desteginden faydalanabilecek ilçe listesini de güncelledik. Bu kapsamda 74 yeni ilçemiz daha alt bölge desteginden faydalanabilecek. Alt bölge desteginden faydalanabilecek ilçe sayisi böylece toplam 337 oldu. Bilecik ilimizde de alt bölge tesvikinden faydalanacak ilçe sayisi artmistir. Inhisar, Gölpazari ve Yenipazar halihazirda bu tesvikten faydalanabiliyordu. Bunlara yeni çalismayla Pazaryeri ilçemiz de eklendi. Hayirli olsun.” dedi.

Açilisa Bilecik Valisi Dr. Kemal Kizilkaya, Milletvekili Selim Yagci ve Yasar Tüzün, Bozüyük Belediye Baskani Mehmet Talat Bakkalcioglu ve il protokol üyeleri de katildi.

Kaynak: İHA