Dünyanin En Yasli Karaciger Nakil Hastasi Malatya'da Sagligina Kavustu

Dünyada canlidan canliya karaciger nakli yapilan en yasli hasta olarak bilinen 77 yasindaki Ürdünlü Abdel Hamit Methkal, Malatya Turgut Özal Tip Merkezi’nde sagligina kavustu.

Dünyanin En Yasli Karaciger Nakil Hastasi Malatya'da Sagligina Kavustu
Ürdün’de Kulak Burun Bogaz (KBB) Uzmani olan 77 yasindaki Prof. Dr. Abdel Hamit Methkal, 9 ay önce yasadigi saglik problemleri nedeniyle siroz hastasi oldugunu ögrendi. Ürdün’deki hastanelerde yasi ilerledigi için nakil olamayacagini ögrenen hasta bunun üzerine dünya karaciger naklinde ikinci olan Malatya’da Inönü Üniversitesi Turgut Özal Tip Merkezi Karaciger Nakli Enstitüsü’ne basvurdu. Malatya’ya gelerek tedavilerine baslanilan Abdel Hamit Methkal, Karaciger Nakli Enstitüsü’nde dünyada canlidan canliya karaciger nakli gerçeklestirilen en yasli hasta olarak kizindan alinan karaciger ile yeniden sagligina kavustu.

Malatya’da adeta yeniden dogan 77 yasindaki Ürdünlü Hasta Methkal, “Malatya’ya gelmeden 9 ay önce karnimda su toplanmasi ayaklarimda sisme oldu. Doktora gittim beni karaciger bölümüne tahlil yapmak için gönderdiler. Tahlilden sonra bana siroz teshisi konuldu. Doktorlar bu teshisi koyduktan sonra yasim ileri oldugu için ameliyat riskli dediler. Ayni hastanede çalisan aile hekimim bana Turgut Özal Tip Merkezini tavsiye etti. Sonra buraya geldim. Buradaki doktorlarla görüstüm, ne kadar riskli olursa olsun buraya güvendigim için burada ameliyat olacagima kadar verdim” ifadelerini kullandi.

Inönü Üniversitesi Turgut Özal Tip Merkezi Bashekimi Doç. Dr. Adil Baskiran ise hasta Abdel Hamit Methkal yasi itibariyle dünyada canlidan canliya karaciger nakli olan en yasli hasta olduguna deginerek, “Hasta için beni aradilar 77 yasinda oldugu için ilk basta reddettim. Dünya karaciger Nakil Merkezi oldugu için burada karaciger nakli için egitime gelen Ürdün’den doktor arkadasimiz beni arayarak hastamizin fiziksel olarak uygun oldugunu ve tekrar degerlendirilmesini rica etti. Ürdün’den gelen cerrah arkadasimizin tavsiyeleriyle hastamizi buraya davet ettik. 8 ay önce burada degerlendirilmesi yapildi ve transplantasyon için uygun bulundu. Verilere baktigimiz zaman dünyanin en yasli karaciger nakli olan hastasi Inönü Üniversitesi Turgut Özal Tip Merkezi dünya Karaciger Nakli Enstitüsü’nde Malatya’da ameliyatini gerçeklestirdik biz de bununla gurur duyuyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA