Dokumapark, Heritage Istanbul Fuari'nda

Koruma, restorasyon, arkeoloji, müze ve teknoloji fuari”6. Heritage Istanbul’a katilan Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü, Avrupa Konseyi tarafindan peyzaj ödülüne layik görülen Dokumapark’in, kültür ve sanat adasina dönüsümünü anlatti.

Dokumapark, Heritage Istanbul Fuari'nda
Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü, 6. Heritage Istanbul Fuari’nda konustu.

Baskan Tütüncü, Lütfi Kirdar Uluslararasi Kongre ve Sergi Sarayi’ndaki fuarda Avrupa Konseyi tarafindan peyzaj ödülüne layik görülen Dokumapark’in, kültür ve sanat adasina dönüsümünü anlatti. Moderatör, Arkeoloji ve Sanat Yayinlari Baskani Nezih Basgelen’in Türkiye’nin örnek projesi Dokumapark ile ilgili sorularini cevapladi.

“Dokumapark kültür sanat adasi oldu”

Panel de, Dokuma’nin Antalya’nin en önemli endüstri mirasi oldugunu belirten Baskan Tütüncü, “Antalya’nin eski Dokuma Fabrikasi 1950’li yillarinda hizmete girmis. 2000’li yillarin basina kadarda 10 binlerce hemsehrimize as, is, ekmek kapisi olmus çok önemli bir endüstri mirasi. 2003 yilinda fabrika özellestirme çerçevesinde kapandi. Burasi Antalya’nin merkezinde 700 bin nüfuslu bir ilçe, metropol bir ilçe Benden önceki belediye baskani tarafindan 500 dönümlük arazi çok uluslu bir sirkete alisveris merkezi yapilmak üzere ihalesiz olarak birakilmisti. Bizde bu gidisati durdurmak, sehrimizin Cumhuriyet abidesi ilk endüstri tesisine bir alisveris merkezinin yapilmasinin sehre çok büyük ihanet olacagini, oralarda hatiralarin yasatilmasi gerektigini düsündük ve bir koruma mantigi içinde meseleye yaklastik. Geldigimiz noktada fabrikanin hiçbir binasi yikilmadan, 500 dönüm arazinin içindeki bütün fabrika binalarinin Antalya için güzel bir cazibe merkezi haline getirilmesi, adeta kültür sanat adasi haline dönüsmesi, özel bir botanik bahçesine dönüsmesi saglandi. 13 ayri müzesi, 3 tane kütüphanesi, 1 tane sanat galerisi, Türkiye’nin en büyük bilim merkezinin oldugu bölgemizin endemik türlerini de tanitan bir bitki müzesi diyebilecegimiz bir botanik bahçesinin oldugu son derece güzel bir mekan haline geldi. Bir kültür sanat adasi oldu “ dedi.



“Avrupa Konseyi projeyi ödüllendirdi”

Dokuma Fabrikasinin anilarina dokunulmadan dönüstürülen Türkiye’deki tek yer olduguna da deginen Tütüncü, “Bu noktada bir örnek. Avrupa Konseyi tarafindan da 2021 yilinda ödüllendirildik. 40 Avrupa ülkesinin katildigi yarismada, 6 projeyle birlikte ülkemizi temsil ettik. Ülkemize de ödülü getirdik. Ulusal 10’dan fazla yarismada da ödüllendirildik. Bu projeyi hayata geçirmek için 2014 yilindan bu yana çalisiyoruz. 2009 yilinda göreve geldigimizde hukuki bir çok problemleri vardi“ diye konustu.



“Kütüphaneler ve müzelerle donatildi”

Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü, Dokuma Fabrikasinin trafo binasinin 130 bin kitabin bulundugu Akdeniz’in en zengin kütüphanesine dönüstürüldügünü de söyledi.

Sehrin en büyük çocuk kütüphanesi Dr. Burhanettin Onat Çocuk Kütüphanesi’nin de sehrin kültür ve sanat adasinda bulundugunu sözlerine ekledi. Antalya’nin uzun yillar hayalini kurdugu kent müzesinin de Dokumapark’ta yer aldigini söyledi, Türkiye’nin en büyük bilim merkezinin de 12 bin 500 metre kare alanda Dokumapark’a kuruldugunu belirtti.

Baskan Tütüncü, yillarca Antalya’nin akala pamugunu isleyen fabrikanin simdi gelecek nesillere bilim isledigini de sözlerine ekledi. Dokumapark projesini gelistirirken, her seyden çok halkin beklentilerini önemsediklerini belirten Tütüncü, STK’lar, gazeteciler, siyasetçiler gibi Antalya’nin her kesimi ile çalismalar yapildigini söyledi.

Dokuma Fabrikasi arazisinin korunmasi için koruma imar plani yapildigini, binalarin tescillendigini, bitki dokusunun plakalandirildigini, zeytin agaçlariyla donatildigini ve ilerleyen süreçte bu alanin kent parki disinda hiçbir sey olamayacagini da sözlerine ekledi.

“Bu fuar Türkiye için önemli bir kazanim”

Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü, panelin ardindan Heritage Istanbul Fuari ile ilgili degerlendirmelerde bulundu. Koruma, restorasyon, arkeoloji, müze ve teknoloji adina çok önemli bir bulusma oldugunu dile getiren Baskan Tütüncü, “Heritage Istanbul Fuari’nda Türkiye’nin dört bir tarafindan katilan belediyeler, kamu kurumlari tarihi mirasa yönelik yapmis olduklari çalismalari anlatiyorlar. Bu fuar, Türkiye için önemli bir kazanim, kültürel mirasimiz açisindan çok anlamli bir bulusma“ dedi.

Kepez Belediyesi olarak, her yil bu fuara katildiklarini belirten Baskan Tütüncü, “Bu yil da konusmaci olarak katildigimi bu fuarda Dokumayi, dokuma fabrikasinin küllerinden nasil var oldugunu, yillar içerisinde verdigimiz mücadeleyi ve geldigimiz noktada; Türkiye’de esi benzeri olmayan dünyaya ilham veren bir proje oldugunu bütün müzecilere, kütüphanecilere, korumacilara, akademisyenlere, bilim çevrelerine anlatmaktan büyük bir mutluluk duyduk” diye konustu.



“Dokumapark, Antalya’ya deger kazandiran bir proje”

“Gerçekten dokuma Antalya’nin en önemli projelerinden birisi ve bütünüyle degerlendirildigi zamanda Türkiye’de esi benzeri olmayan dünyaya da ilham veren bir proje” diyerek sözlerine devam eden Tütüncü, “Bu proje Antalya’ya deger kazandiran bir proje oldu. Üzerinde çok emekler var. Ortak aklin harekete geçirilmesi, sehirle birlikte müsterek bir çalisma bütün bunlar süreci çok daha anlamli hale getirdi. Bunlarin bir yöntem olarak da bilinmesinin önemli oldugu düsüncesindeyiz. Heritage Istanbul Fuarina katilisimiz, hem Dokumapark’in tanitimina, dolayisiyla Antalya’nin tanitimina katki veren bir çalisma, hem de arkadaslarimizin emeklerini ve bir yönetisim noktasinda ortak aklin harekete geçirilmesini anlatmak buda ayri bir kazanim oldu. Heritage Istanbul güzel basladi ve güzel bitti. Bizde Antalya’mizla ilgili, kendi yaptigimiz çalismalarla ilgili bunu önemli bir platform olarak adlettik, hem fuara katki koyduk, hem de çalismalarimizi ve sehrimizi tanitmis olduk” dedi.

Kaynak: İHA