Çanakkale'de 2008 Yilinda Küle Dönen Alan Dikilen 2 Milyondan Fazla Fidanla Yeniden Yesillendi

Çanakkale’nin merkeze bagli Intepe köyünde 14 yil önce çikan orman yangininda bin 464 hektarlik alan zarar görmüs, söndürme çalismalari ise 12 gün sürmüstü. Aradan geçen zaman zarfinda ayni bölge yeniden agaçlandirilarak yesil görüntüsüne kavustu. O alan dron ile havadan görüntülendi.

Çanakkale'de 2008 Yilinda Küle Dönen Alan Dikilen 2 Milyondan Fazla Fidanla Yeniden Yesillendi
Çanakkale’nin merkeze bagli Çinarli köyünde 30 Temmuz 2008 tarihinde saat 11.37’de baslayan yangin, 10 kilometre uzakliktaki Intepe köyüne kadar ulasmis ve köyde bulunan restoranlar da dahil olmak üzere bin 464 hektarlik alan zarar görmüstü. Meydana gelen yanginin sogutma çalismalari ise 12 Agustos 2008 tarihine kadar sürmüstü. Çanakkale Orman Bölge Müdürlügü’ne bagli ekipler tarafindan yanan bölgeye 2 milyon 267 bin fidan dikilerek agaçlandirma çalismasi baslatilmisti.

“2 milyon 267 bin fidan diktik”

Aradan geçen 14 yillik zamanin ardindan bölgedeki fidanlar büyüyerek agaç haline geldi. Yanan alanin yesil hali ise drone ile havadan görüntülendi. Yapilan agaçlandirma çalismalari hakkinda bilgi aktaran Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, “30 Temmuz 2008 tarihinde Intepe bölgesinde saat 11.37 itibariyle orman yangini meydana geldi. Yangin ayni gün kontrol altina alinmasina ragmen söndürme çalismalari tam olarak 12 gün sürdü. Bin 464 hektarlik bir alan yanmisti. Yine o gün basinda, bazi medya kuruluslarinda bu alanlarin imara açilacagi, otel yapilacagi ve turizm bölgesi ilan edilecegi seklinde haberler vardi. Çok sükür bugün bu sahanin tamamini orman haline dönüstürebildik. Bu sahaya 2 milyon 267 bin fidan diktik. Sahanin tamami orman haline geldi. Emegi geçen arkadaslara tesekkür ediyoruz” dedi.



“Yanan sahalarin tamamini agaçlandirdik”

Meydana gelen yanginlar sonrasinda yanan alanlarin yil içerisinde yeniden agaçlandirildigini belirten Demirci, “Bölgemizde çikan tüm yanginlarda, yil içerisinde ayni sahalari agaçlandirdik. Zaten bu anayasanin ve kanunlarin bize yükledigi bir yükümlülük. Anayasaya göre de yanan ormanlari yil içerisinde agaçlandiriyoruz. Çanakkale, 2020 yilinda Tarihi Alan Baskanligi’na yakin bölgelerde büyük yanginlar çikmisti. Sahanin tamamini agaçlandirdik. Su an itibariyle agaçlarimiz belli bir boya da ulasti” diye konustu.



“2022 yili yangin sezonu hazirliklari tamamlandi”

Çanakkale Orman Bölge Müdürlügü’ne bagli ekiplerin 2022 yili içerisinde meydana gelebilecek yanginlara karsi hazirliklarini tamamladiklarini da sözlerine ekleyen Demirci, “2022 yili yangin sezonu hazirliklarina biz 2021 yili sonundan itibaren basladik. Ekiplerimizin egitimi, araçlarimizin tamiri ve tadilati tamamlandi. 1 Mayis itibariyle de Orman Genel Müdürlügümüz bir helikopter görevlendirmesi yapti. Su an itibariyle yangin helikopterimiz de görevine basladi” seklinde konustu.

Kaynak: İHA