Batman Üniversitesi, Alaninda Uzman Isimleri Ögrencileriyle Bulusturuyor

Alaninda uzman birçok ismi ögrencilerle bulusturmaya özen gösteren Batman Üniversitesi, yönetmen ve yazar Dervis Zaim’i konuk etti.

Batman Üniversitesi, Alaninda Uzman Isimleri Ögrencileriyle Bulusturuyor
Bati Raman Kampüsü Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen söylesiye Sinema ve Televizyon Bölümü ögretim üyesi Dr. Esref Akmese moderatörlük etti. Söylesiye, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Idris Demir, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile ögrenciler katildi.

Dervis Zaim, çaga taniklik etmek, hem edebiyatin hem de sinemanin önemli bir konusu oldugunu belirtti.

Zaim, çaga taniklik etmenin hem edebiyatin hem de sinemanin önemli bir konusu oldugunu ve bu tanikligin çagi temsil etmek, çagin ruhunu, havasini, kokusunu ifade etmek biçiminde ortaya çiktigini ifade etti.

Son çekilen ve hala gösterimde olan ‘Flasbellek’ filmi hakkinda da bilgiler paylasan Zaim, filmin bir kahramanin yaptigi yolculuktaki olgunlasma sürecini ele aldigini, insani bir yaklasimla yapildigini, slogan atmayan bir is olmasini saglamaya gayret ettigini bu nedenle de filmde çapraz okumalarin, çogul kimliklerin ve seslerin bir arada olmasini önemsedigini söyledi.



Edebiyat ve sinema iliskisi hakkinda da açiklamalarda bulunan Dervis Zaim, sözlerine su sekilde devam etti:

“Mümkün oldugunca bir edebiyat uyarlamasini filme aktarmak istemem. Edebiyat uyarlamalarindan uzak durmak gerekir. Sebebi de sudur; senaryo, film anlarla, durumlarla ilgilenir. Sinemada, seyirciye somut durumlari göstermek zorundasin. Edebiyatta ise bununla yetinemezsin çünkü edebiyatta yazar ani genisletebilir, anin içinde baska taraflara gidebilir, durumlari asabilir. Dolayisiyla edebiyatin kafa yapisi sinemaninkinden çok farklidir. Sinemada yapilabilme ihtimali düsük seyleri edebiyatta yapabiliyoruz.”

Etkinlik, Dervis Zaim’in katilimcilarin sorularini yanitlamasinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA