Bakan Varank Açiklamasi 'Tüm Zamanlarin En Yüksek Aylik Ihracatina Imza Attik'

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde düzenlenen Kimya Teknoloji Merkezi’nin imza töreninde konusan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, "Nisan ayinda gerçeklestirdigimiz 23.4 milyar dolarlik ihracatla tüm zamanlarin en yüksek aylik ihracatina imza attik. Bugün sanayi üretim rakamlari açiklandi. Aylik bazda bir miktar düsüs olsa da geçen senenin yüzde 9 üzerinde bir üretim artisini görebiliyoruz" dedi.

Bakan Varank Açiklamasi 'Tüm Zamanlarin En Yüksek Aylik Ihracatina Imza Attik'
Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Gebze ilçesinde kurulacak olan Kimya Teknoloji Merkezi’nin protokol imza törenine katildi.

Kimya sektöründe yer alan firmalarin yetkililerinin de katildigi törende konusan Bakan Varank, "Bugün hedeflerimize ve vizyonumuza yakisir bir baska proje için bir araya geldik. Çok kapsamli bir ihtiyaç analizi neticesinde bugünlere ulasan Kimya Teknoloji Merkezi’ni burada kurmak üzere imzalari atacagiz. Bu merkez sektörün ihtiyaci olan test-analiz süreçlerini hizlandirma ve ülkemizin bu alandaki disa bagimliligini azaltma noktasinda önemli bir boslugu dolduracak. Ihracatçilarimiz su anda 50’ye yakin test ve analiz için yurt disindan hizmet almak zorunda kaliyor. Insallah bu merkez faaliyete geçtiginde sektörde ihtiyaç duyulan 209 test, yerli ve milli imkanlarla uluslararasi standartlara uygun sekilde burada yapilacak. Üreticilerimiz zamandan tasarruf ederken maliyetlerini de düsürebilecekler. Bu laboratuvar hizmetleri tabii ki kiymetli. Ama merkezin fonksiyonu sadece bundan ibaret olmayacak. Burasi sektöre çok kapsamli egitim ve danismanlik hizmetleri sunacak nitelikli bir Ar-Ge merkezi seklinde tasarlaniyor. Dolayisiyla sektördeki teknik ve beseri kapasitenin gelistirilmesine önemli katkilar sunacak" dedi.



“Rekorlar kiran kimya ürünleri ihracatimizin hizla artacagina yürekten inaniyorum”

Merkezin bir diger kritik özelliginin de bünyesinde bir kuluçka merkezi kurulacak olmasi olduguna dikkat çeken Bakan Varank, “Kamu, sanayi ve üniversite is birliginin en güzel örneklerinden bir olacak bu merkezde kimya teknolojileri gelistirecek yenilikçi firmalarimiz burada filizlenecek. Her yönüyle stratejik öneme sahip bu projede emegi geçen herkesi tebrik ediyorum. Merkezin sektöre katacagi dinamizmle birlikte, zaten rekorlar kiran kimya ürünleri ihracatimizin hizla artacagina yürekten inaniyorum” diye konustu.



“Çok daha aydinlik günlere hep birlikte ulasacagiz”

Pandemi ve devaminda yasanan savas sebebiyle tüm dünya ekonomilerinin zorlu bir sinavdan geçtigini aktaran Bakan Varank, “Enerji ve emtia fiyatlarinda yasanan artislar neticesinde enflasyon, tüm ülkeleri etkileyen küresel bir sorun haline geldi. Türkiye’nin de etkilendigi bu sorunun giderilmesi noktasinda hükümetimiz tüm kurumlariyla yogun çaba sarf ediyor. Gerek uyguladigimiz pro-aktif politikalarla, gerekse firsatçilara göz açtirmayarak bunun üstesinden hep birlikte gelecegimizden süpheniz olmasin. Zamaninda yüksek enflasyonla devraldigimiz Türkiye ekonomisini nasil tek haneli enflasyona indirip, bu ekonomiyi saha kaldirdiysak yine aynisini yapacagiz. Biraz sabrederek ve provokasyonlara gelmeyerek çok daha aydinlik günlere hep birlikte ulasacagiz" seklinde konustu.



“Geçen senenin yüzde 9 üzerinde bir üretim artisini görebiliyoruz”

Bu dönemde Türkiye ekonomisinin özellikle sanayi öncülügünde elde ettigi rekor niteliginde basarilarinin oldugunu da göz ardi etmemek gerektigini kaydeden Bakan Varank, “Tüm ekonomilerin küçüldügü ya da yerinde saydigi 2020 ve 2021 yillarinda Türkiye, gösterdigi büyüme performansiyla OECD ve AB ülkeleri arasinda ilk siralarda yer aldi. Global tedarik zincirlerinin sekteye ugradigi bir zamanda güçlü sanayimiz çok önemli islere imza atarak alternatif bir üretim üssü olabilecegini tüm dünyaya ispat etti. Bunun en somut göstergesi her ay yeni bir rekor kiran ihracat rakamlarimizdir. Iste nisan ayinda gerçeklestirdigimiz 23.4 milyar dolarlik ihracatla tüm zamanlarin en yüksek aylik ihracatina imza attik. Bugün sanayi üretim rakamlari açiklandi. Aylik bazda bir miktar düsüs olsa da geçen senenin yüzde 9 üzerinde bir üretim artisini görebiliyoruz. Ilk 3-4 ayda gösterdigimiz performansta 12 aylik ihracatimiz su anda 240 milyar dolari asmis durumda” ifadelerini kullandi.

“Kimya sektörü ihracatta ilk siraya yerlesti”

Bu basaridaki aslan paylarindan birinin de kimya sektörüne ait olduguna vurgu yapan Bakan Varank, “Kauçuk ve plastik, eczacilik, kimyasal ürünler ana basliklari altinda çok genis bir ürün yelpazesine sahip kimya sektörü, imalat sanayimizde kilit konumda. 2021 yilinin en fazla ihracat yapan ikinci sektörü olan kimya, bu yilin ilk 4 ayindaki 11 milyar dolarlik performansiyla ilk siraya yerlesti. Yani otomotivin de üstüne çikmis vaziyette. Tabi kimya sektörünü sadece kendi içinde degerlendirmemek lazim. Sektördeki üretimin yaklasik yüzde 77’si kendi içinde ya da diger sektörlerde girdi olarak kullaniliyor. Yüksek teknolojili yapisini da göz önünde bulundurdugumuzda, kimya sektöründe saglanacak olumlu ilerlemeler tüm ekonomi üzerinde devrim niteliginde etki olusturma potansiyeline sahip. Bu sebeple biz kimyayi sanayi stratejimizdeki öncelikli sektörlerinden biri olarak belirledik. Sektörü daha ileri tasimak için tesvik ve destek sistemimizi seferber ettik” dedi.

Kaynak: İHA