Bakan Nebati Açiklamasi '2022'De Tarimsal Destek 29 Milyar TL'ye Yükseltildi'

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, "2022 yili için 25,8 milyar TL olarak belirlenen tarimsal destek bütçesine hububat üreticilerine ödenmek üzere 3,2 milyar TL ek girdi destegi ilave ederek 29 milyar TL’ye çikardik" dedi.

Bakan Nebati Açiklamasi '2022'De Tarimsal Destek 29 Milyar TL'ye Yükseltildi'


Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, Dünya Çiftçiler günü dolayisiyla düzenlenen ‘Ziraat Bankasi Tarim Ekosistemi Bulusmasi’ programina katildi.

Tarim sektörüne verilen desteklerden bahseden Nebati, "Bu kapsamda son 5 yilda (2017-2021) çiftçilerimize yaklasik 90 milyar TL tutarinda tarimsal destek ödemesi gerçeklestirdik. 2022 yili için 25,8 milyar TL olarak belirlenen tarimsal destek bütçesine hububat üreticilerine ödenmek üzere 3,2 milyar TL ek girdi destegi ilave ederek 29 milyar TL’ye çikardik" dedi.



2021 yili içinde 896 bin üreticiye 75 milyar TL tutarinda hazine destekli kredi kullandirdiklarini açiklayan Nebati, "Bu kredilerin faizinin, ortalama yüzde 70’i Bakanligimizca karsilanmistir. Böylece, tarimsal üreticilerimize 4,6 milyar TL tutarinda faiz destegi sagladik. 2022 yilinda da tarimsal üreticilere bir önceki yila göre iki katindan fazla bir artisla 9,8 milyar TL tutarinda faiz destegi saglamayi öngörüyoruz" ifadelerini kullandi.

"Tarimda verimliligin artirilmasi için modern sulamayi yayginlastirmaliyiz"

Tarim sektöründe verimliligin artirilmasina iliskin de konusan Bakan Nebati, "Tarim sektöründe verimligin artirilmasina katki saglayan en önemli hususlardan bir tanesi de modern sulamanin yayginlastirilmasidir. Bu da enerji ihtiyaci dogurmaktadir. Giderek artan enerji maliyetleri ekimi yapilamayan arazilerin artmasina yol açiyor. Bu durum alternatif enerji kaynaklarinin kullanimini gerektiriyor. Ülkemiz günes enerjisinde yüksek bir potansiyele sahiptir. Bu kapsamda, tarimsal sulamada Günes Enerjisi Sistemleri için kredi destegi veya hibe destegi imkanlarini çiftçilerimizin kullanimina sunuyoruz. Tarimsal sulamada günes enerjisi santrali kurulumunda Ziraat Bankasi vasitasiyla 12 ay ödemesiz 84 ay vadeli kredi imkani getirdik. Uygulama süresi 2023 yil sonuna kadar devam eden bu imkanla 7,5 milyon TL azami kredi kullanma limiti, yurt içinde üretilen makine teçhizat için yüzde 100, bunun disindaki makine teçhizatta da yüzde 75 oraninda faiz destegi sagliyoruz. Ayrica, tarimsal sulama projeleri kapsaminda DSI ile TOKI arasindaki isbirligi ile 830 bin hektar olarak planlanan projelerin öncelikli olarak 390 bin hektarlik alani içeren 143 sulama projesini hayata geçiriyoruz" açiklamasinda bulundu.

"Konut paketini haksiz kazanç elde etmek için kullananlara göz yummayacagiz"

Konut sektörüne yönelik açiklanan destek paketiyle ilgili de konusan Nebati, "Son açikladigimiz konut sektörüne yönelik 3 destek paketi yine hedef odakli bakis açimizi yansitiyor. Bu 3 paketle, ilk konutunu alacak vatandaslarimizin uygun maliyetli kredi imkaniyla konuta erisimini artiracak; ters dolarizasyonu destekleyecek; tamamlanmamis insaatlarin bitirilerek konut arzinin artirilmasini saglayacagiz. Ayrica, insaat firmalarina bir yil boyunca konut satis fiyatlarini sabit tutmalari sartiyla destek verecegiz. Konut paketini haksiz kazanç elde etmek için kullananlara göz yummayacagiz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA